Cop d’efecte el viscut avui a Tarragona en l’impuls a la Plataforma de l’Hidrogen Verd -anomenada, amb reminiscències californianes, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya- que promou la Universitat Rovira i Virgili, que busca molt especialment aconseguir les ajudes europees del programa Next Generation UE per afavorir la transició energètica cap a la descarbonització. Són 130 les institucions i empreses de les comarques de Tarragona i de Catalunya que s’han sumat a la idea.
I cop d’efecte especialment per a la rectora de la URV, María José Figueras, i l’equip que l’acompanya, que ha aconseguit portar a Tarragona el president de Repsol, Antoni Brufau; el d’Enagás, Antonio Llardén, i una de les vicepresidentes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, per signar un memoràndum de compromís amb la plataforma. El projecte sorgit de Tarragona, doncs, s’obre a Barcelona i la seva regió.
A més, ha assistit per segon cop en quatre mesos el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. Des de la creació fa 20 anys del Consorci del Camp de Tarragona el territori no havia assolit una fita conjunta tan destacada. No ho han fet els alcaldes, aquesta vegada, que van veure com fracassava una entitat ja desmantellada, sinó la URV.
Han estampat la seva signatura Pere Aragonès, vicepresident del Govern de la Generalitat; els presidents d’Enagás i Repsol, Antonio Llardén i Antonio Brufau, respectivament; la rectora de la URV, María José Figueras; els presidents de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i del Port de Tarragona, Rubén Folgado i Josep Maria Cruset, respectivament; així com de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; i finalment, s’ha sumat a l’acte una presència molt significativa, la de la vicepresidenta de l’àrea de desenvolupament social i econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, que ja ha anunciat que la zona de Barcelona usarà l’hidrogen que es produeixi a Tarragona per moure la seva flota d’autobusos.
Difícilment s’entedria que la Unió Europea no donés l’aval al projecte d’hidrogen verd de Tarragona -produir hidrogen verd com a substitut de l’energia procedent dels combustibles fòssils i a la vegada arrencar un projecte investigador-, aval que ha de venir signat en primer lloc pel Govern espanyol i en el que competeixen altres territoris de Catalunya i de l’estat espanyol.
Justament, un d’ells és un altre projecte de l’hidrogen verd que Repsol té en marxa al País Basc. En aquest sentit, Brufau es troba defensant dos projectes d’alt nivell que opten als fons europeus Next Generation. Aquesta és la mare dels ous, que la transformació que suposarà aquesta aposta sigui finançada per la Unió Europea. Pel que s’ha vist avui en l’acte de signatura del memoràndum feta al Palau Firal de Tarragona, les comarques de Tarragona juguen a fons les seves cartes.
‘Avui és un gran dia’
‘Avui és un gran dia’, ha estat la frase més repetida entre els participants en l’acte de la signatura. D’il.lusionant’ ha titllat el vicepresident de la Generalitat el projecte i ha agraït especialment la URV el seu paper capdavanter en generar aquesta il.lusió, que fixa el que vol la Generalitat, ‘la Catalunya del futur, sostenible i resilient, pròspera en la creació de llocs de treball de qualitat i aconseguint que el benestar arribi a tothom’. Es tracta d’una oportunitat ‘que no tindrem en les properes dècades’.
Aragonès ha fet un reconeixement també al territori, que porta dècades sent receptora de grans indústries, però també dels seus efectes menys beneficiosos: amb la Vall de l’Hidrogen, ‘fem un retorn al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre de l’esforç extraordinari que han fet assumint les externalitats negatives’ de les centrals nuclears i de la indústria quimica, és a dir, els riscos i de la contaminació que generen. No ho ha detallat així, però ja se l’ha entès.
Al seu torn, una de les personalitats decisives en el pes que té el projecte, Antoni Brufau, ha subratllat que la iniciativa tarragonina ‘és molt important’; Catalunya ‘no pot perdre la posició de privilegi i Tarragona esdevé un punt neuràlgic’, de manera que el polígon químic es convertirà ‘en un centre de referència del sud d’Europa, demostrant que indústria i sostenibilitat són compatibles’.
Al seu torn, el president d’Enagás, Antonio Llardén, ha titllat la Vall de l’Hidrogen com ‘un magnífic exemple, un dels principals projectes tractors per a la recuperació econòmica’. Pot traduir-se això en ‘un impuls al polígon petroquímic de Tarragona, en comarques amb despoblament i que aporti grans projectes energètics’.
Un projecte de país sorgit des de Tarragona
La rectora de la URV, María José Figueras, ha relatat la gènesi de la creació de la plataforma, destacant que ‘poques vegades tenim l’oportunitat de reunir personalitats tan destacades per presentar un projecte de país’. La URV busca ‘la consolidació per tal de ser un referent en la ransició cap a l’economia verda’.
La URV se centrarà en la recerca, el coneixement i el talent local, amb l’objectiu ‘d’assumir el repte d’esdevenir un referent europeu en la necessària transició cap a una nova societat amb un nou model energètic verd i sostenible’. Figueras, altrament, ha anunciat que el curs vinent la URV ofertarà un nou màster interuniversitari en ciència i tecnologia de l’hidrogen.
Al seu torn, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha vestit de líder territorial, destacant l’ambició de ‘liderar l’equilibri climàtic, amb un sector industrial reforçat i funcionant amb economia verda’. Ha recordat que el territori ‘ha estat un gran generador de l’energia del país, amb les nuclears i la indústria quimica’, que s’ha traduït en la seva ‘càrrega solidària indiscutible’. I ha fet un clam en línia amb el que diria després Aragonès: ‘Ha arribat l’hora que se’ns retorni aquesta solidaritat que han tingut els comarques de Tarragona’.
També des del Govern, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha recordat que “ja es produeix hidrogena Tarragona”, en concret al complex petroquímic. Tanmateix, a dia d’avui l’energia que s’utilitza no és d’origen renovable, i això fa que l’hidrogen actual no sigui verd. “La Unió Europea aposta per l’hidrogen, no tindria sentit que Catalunya i Tarragona no participessin de la revolució que vindrà”, ha comentat.
Des de la Diputació de Tarragona, la seva presidenta, Noemí Llauradó, ha posat de manifest que “l’energia verda és benestar” i ha constatat el compromís de l’organisme que lidera per la Vall de l’Hidrogen Verd per contribuir a la “conservació i generació de llocs de treball”. A més, ha reivindicat que “la transició energètica es pot impulsar des de l’àmbit local”.
Jaume Garcia
Equip de redacció