.

Fins a 250 persones van omplir l’aforament limitat de la Carpa, en un acte que inclou diversos focus d’interès i culminat amb el concert de Tarraco Surfers. Foto: Ajuntament

Després dels difícils mesos d’aïllament social, obligat distanciament i necessària suspensió de l’activitat cultural, lúdica i festiva al municipi, la Pobla de Mafumet va retrobar-se amb el fet cultural tot coincidint amb la Diada de Sant Jordi. L’Ajuntament va organitzar dues sessions destinades a oferir un espai de lleure segur als habitants del municipi, seguint en tot moment les recomanacions i el protocol de seguretat vigents.

Tot plegat va començar dijous a la tarda, amb el taller ‘Balcons verds: la biodiversitat a casa’. Les 15 places disponibles van ser cobertes per assistir a aquest taller pràctic de sensibilització ambiental, la finalitat del qual era promoure accions individuals als balcons i jardins de la Pobla per millorar la biodiversitat, al mateix temps que els participants van aprendre a donar un encant especial a un racó de casa seva. El taller, organitzat pel Campus Extens de la URV a la Pobla de Mafumet, va tenir lloc a la Carpa dels Jardins del Pavelló i va ser impartit per Toni de la Torre, tècnic de Gestió Ambiental de la URV.

L’endemà divendres, i també a la Carpa, 250 persones van omplir l’aforament limitat que l’Ajuntament va disposar per a la celebració de la Diada. L’expectació era màxima i la proposta va estar a l’alçada, en un acte caracteritzat per la participació veïnal.

De fet, els habitants de la Pobla van ser els grans protagonistes de la Diada, tota vegada que van protagonitzar totes i cadascuna de les activitats incloses en la celebració. Aquesta va començar amb la participació dels Clubs de lectura adult i infantil, els quals van oferir dues lectures compartides a mode de tastet de la seva activitat habitual. Ambdós clubs són organitzats i impulsats per la Biblioteca municipal, un espai que va tenir un gran protagonisme al llarg de la Diada, tota vegada que va comptar amb un estand propi al costat de l’escenari.

El concurs ‘Posem nom a la mascota de la Biblioteca’, en marxa

I és que els assistents a l’acte de la Diada de Sant Jordi van tenir l’oportunitat d’omplir el formulari per esdevenir usuaris de la Biblioteca i accedir, així, als més de 15 milions de llibres que aquesta posa a l’abast de tothom, gràcies a la seva recent inclusió en el Sistema de lectura pública de Catalunya. Així mateix, els presents a la Carpa també van ser els primers a poder participar del concurs ‘Posem nom a la mascota de la Biblioteca’. La participació en aquesta iniciativa és lliure i gratuïta. Per presentar la proposta de nom, només cal acudir a la Biblioteca i omplir el formulari pertinent, o bé presentar la proposta amb un comentari als perfils municipals de Facebook i Instagram, sobre la publicació del concurs. En ambdós casos, el concurs és obert fins al 30 d’abril.

Posteriorment, s’habilitarà un període de votació de les propostes finalistes, a través de l’app femPobla i, un cop escollit el nom guanyador, la Biblioteca contactarà amb la persona que l’hagi proposat, per fer-li lliurament del corresponent premi.

El concurs de relats, pedrera de narradors

‘Relats pobletans’ és una compilació dels escrits participants al Certamen de relats breus 2020, que l’Ajuntament va organitzar ara fa un any, durant el període de confinament domiciliari. Foto: Ajuntament

L’activitat de la Diada va prosseguir amb el lliurament de premis del segon Concurs de relats breus de la Pobla. Els guanyadors de les diferents categories van ser Julen Planelles Alfaro (infantil), amb el relat “Los caballeros y sus aventures”; Carla Jiménez Soroche (juvenil), pel relat “Cinc històries amb cinc pots de mel” i que es confirma com un jove talent literari, atès que l’any passat també va fer-se amb el primer premi en categoria infantil; i Keila Alfaro Cruz (adult), autora del relat “Pinceladas” i que aconsegueix així un primer premi que se li va resistir l’any passat, quan va finalitzar en una molt meritòria segona posició.

A continuació i seguint amb la tònica de protagonisme social, va tenir lloc l’acte de presentació del llibre editat per l’Ajuntament. Com és costum al municipi, el consistori ha treballat en la creació d’un llibre de temàtica pobletana, que serveixi per deixar testimoni d’una part de la cultura, la tradició i els fets del poble.

En aquesta ocasió, ho fa a través del volum ‘Relats pobletans’, una compilació dels escrits participants al Certamen de relats breus 2020, que l’Ajuntament va organitzar ara fa un any, durant el període de confinament domiciliari. El llibre recull fins a dotze històries breus, originals i amb D.O. la Pobla que ens parlen de l’amor, de l’amistat, de la por, de la pandèmia i, fins i tot, de viatges en el temps. Un llibre únic, creat a partir de la imaginació dels seus autors i autores i que va ser lliurat, en primícia, als seus creadors.

Finalment, l’acte va ser completat amb el parlament de l’alcalde, Joan Maria Sardà, qui va destacar que “sou vosaltres, les persones, les que doneu vida a les iniciatives i és precisament la participació social el que ens uneix com a poble”. Així mateix, també va felicitar els participants de les dues edicions del Concurs de relats breus, així com els membres dels Clubs de lectura, per acabar convidant a tots els assistents -i als pobletans en general-, “a visitar i utilitzar els serveis de la Biblioteca, que és vostra, perquè ara teniu al vostre abast més de 15 milions de llibres”.

Així es va arribar a la cloenda de la Diada, amb l’actuació musical de Tarraco Surfers, un grup de versions en clau surfera que, de la mà de músics experimentats i reputats, va fer ballar a la cadira a tots els assistents, tot creant versions surferes de grans èxits de la música internacional.

A la sortida de l’acte, el públic assistent va recollir el seu exemplar de “Relats pobletans”, junt amb el punt de llibre creat per a aquesta edició de la Diada, la tradicional rosa i una xapa en record d’aquest acte.

Redacció