.

Imatge de la seu del BBVA.

El BBVA ha plantejat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectarà 3.800 treballadors a tot l’Estat, l’equivalent al 16% de la seva plantilla. Segons han informat els sindicats després de la reunió celebrada aquest dijous amb l’entitat, l’ERO afectarà 3.000 persones de la xarxa d’oficines –més del 21% del personal d’aquesta àrea- i 800 dels serveis centrals. El banc també preveu tancar 530 oficines a tot l’Estat, de les quals 204 es troben a Catalunya.

Catalunya és la comunitat més afectada pel que fa a la xarxa d’oficines, seguida de la regió central –Madrid i Castella-La Manxa-, amb 101 tancaments, i la regió sud –Andalusia, Extremadura, Ceuta i Melilla-, amb 76 tancaments. També ho és en nombre de treballadors afectats, 1.197, més del 30% de la retallada de personal a tot l’Estat. Barcelona serà la demarcació més afectada, amb una retallada prevista de 836 llocs de treball (el 70% sobre el total de Catalunya). A continuació apareix Tarragona, amb 185 empleats afectats, mentre que la xifra a Girona i Lleida és de 92 i 84 treballadors, respectivament. Després de Catalunya, les comunitats més afectades per l’expedient són Andalusia, amb 381 empleats; Madrid, amb 357 treballadors, i el País Valencià, amb 248.

Fonts del BBVA han indicat que la negociació, que s’acaba d’iniciar, es planteja amb una “actitud dialogant” i amb la voluntat “d’assolir el millor acord possible per a tothom”.

La reestructuració a la resta de la xarxa d’oficines és la següent: al nord-est de l’Estat –Galícia, Astúries i Castella i Lleó- en tancaran 59 locals, a la zona nord –País Basc, Cantàbria, Navarra, La Rioja i l’Aragó- se’n tancaran 41, a l’est –País Valencià, Balears i Múrcia- es tancaran 35 oficines i, finalment, a les Illes Canàries se’n tancaran 14.

A través d’un comunicat, Comissions Obreres (CCOO) ha qualificat d'”escandalós i insostenible” l’ERO plantejat per l’entitat i afegeix que “s’allunya de tot allò que el banc ha volgut fer creure a la plantilla”. “Darrere aquests números hi ha famílies que es quedaran sense una font d’ingressos, mentre que l’alta direcció manté i incrementa els seus salaris milionaris”. En aquest sentit, el sindicat apunta que optarà “pel camí de la mobilització”, tot i que encara no ha especificat quines accions durà a terme.

De fet, els sindicats recorden que, aquest mateix dimarts, l’empresa va traslladar la seva voluntat d’incrementar els dividends corresponents a 2021. “La nostra intenció és oferir dividends d’entre el 35% i el 40% sobre el benefici en efectiu un cop s’aixequin les restriccions imposades pel Banc Central Europeu”, va manifestar el president del BBVA, Carlos Torres, en la darrera Junta General d’Accionistes.

L’ERO a l’entitat també arriba en un moment en què el BBVA preveu millorar notablement la seva posició de liquiditat, ja que té previst tancar en els pròxims mesos la venda de la seva filial als Estats Units per 8.500 MEUR.

Retallades al sector

L’expedient del BBVA arriba dos dies després que CaixaBank anunciés un ERO que afectarà gairebé 8.300 treballadors, el 18% de la seva plantilla. D’aquests, 754 es troben a Catalunya. En paral·lel, l’entitat de l’estrella també va proposar el tancament de 1.534 oficines a tot l’Estat, reduint en un 27% la seva xarxa actual.

Amb la crisi de la covid-19, les retallades de plantilla al sector bancari s’han accentuat. Segons les dades d’afiliació a la Seguretat Social, la banca ha perdut prop de 70.000 llocs de treball des del 2009, i els treballadors s’enfronten ara a la reestructuració més gran dels últims dotze anys. De fet, el Santander ja va signar un ERO el desembre passat que va afectar 3.572 empleats, mentre que el Banc Sabadell en va signar un altre el mateix mes per eliminar 1.800 llocs de treball.

Malgrat els últims processos de reestructuració, Moody’s va alertar aquest dimecres d’una nova onada de fusions que podria comportar encara més retallades. Segons l’agència de qualificació creditícia, les perspectives de rendibilitat al sector “encara són dèbils” i creu que els bancs espanyols hauran de ser “cada cop més agressius” per millorar l’eficiència de costos.

ACN