.

Un grup de persones fent-se una fotografia davant d’alguns misteris de Setmana Santa a l’església de Santa Maria de Natzaret. Foto: Mar Rovira

Tarragona viu, per segon any consecutiu, una Setmana Santa sense la processó de Divendres Sant ni el gruix d’actes religiosos per la covid-19. L’any passat, la suspensió de la festivitat, declarada Festa d’Interès Turístic Nacional, va despertar tristesa entre els membres de les congregacions. Enguany, però, ho viuen amb més optimisme perquè ja s’han pogut organitzar viacrucis dins els temples i fer actes en línia. “Va ser dur, però s’havia de ser responsable. Les persones estan per davant de qualsevol tradició”, expressa a l’ACN el president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona, Francesc Seritjol. Per mantenir l’esperit dels actes i animar el comerç, carrers i balcons de la Part Alta llueixen imatges dels misteris.

Aquest divendres Tarragona es quedarà de nou sense la Processó del Sant Enterrament, que aplega milers de persones al centre de la ciutat per veure el pas dels misteris dels tretze gremis, confraries i congregacions. La processó, declarada element patrimonial d’interès nacional per la Generalitat l’any 2010, és l’acte central de la Setmana Santa tarragonina. Tot i que de ganes no en falten, l’organització anteposa la salut per damunt de qualsevol acte religiós. “Serà millor que l’any passat, però no ens trobarem amb el bullici dels carrers ni mirant el cel per si plou. El més important és que, quan hi tornem, ho fem tot”, valora Seritjol.

Els actes de la Setmana Santa tarragonina estan fortament arrelats a la ciutat i mobilitzen milers de persones. Només a la processó del Sant Enterrament hi participen directament unes 4.000 persones. Una d’elles és Paloma Sans, una de les primeres dones portants del misteri de la Reial Germandat de Jesús Natzarè. Hi participa per tradició familiar des de ben petita, quan sortia vestida amb la vesta de l’avi i la caputxa. “Ho trobo tant a faltar! Avui vaig amb les espardenyes i el forro de l’agrupació; no és només la processó, sinó tots els assajos”, afirma la portant.

Albert Villaroya, membre de la banda del pas La Flagel·lació de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, admet que la cancel·lació de la festivitat va ser una mica “tràgica” perquè portaven tota la temporada assajant. “Només ens faltava el més bonic, participar dels actes i sortir a tocar al carrer. Va ser un cop que ningú no s’esperava” subratlla. En el seu cas, fa més d’una dècada que forma part de la Setmana Santa. Els primers anys, tocant el timbal i, ara, el bombo. Tot i que enguany no han fet assajos, la banda ha tornat a coincidir en una trobada, complint amb les mesures preventives.

Representants de les confraries i congregacions de la Setmana Santa de Tarragona asseguts a la plaça del Rei. Foto: Mar Rovira

Paula Moreno, cap dels arrengladors de l’Associació La Salle, opina que aquest Divendres Sant tornarà a ser un dia “molt trist”, però realça la importància de la processó per la ciutat. “El fet de poder fer alguns actes, com alguns viacrucis, o engalanar una mica els balcons amb banderes i imatges dels passos ja ha fet que tinguem una miqueta més de Setmana Santa respecte a l’any passat”, valora.

Els comerços decoren els aparadors amb motius de Setmana Santa

Una seixantena de comerços associats a ‘La Via T’ de Tarragona han decorat els aparadors amb vestes, instruments, ciris, fotografies o, fins i tot, algun dels misteris en miniatura amb l’objectiu de fer visible l’esperit de la Setmana Santa. També s’han engalanat amb banderes, imatges i escuts de les confraries balcons de diversos carrers de la Part Alta com la Baixada de Misericòrdia o la plaça de la Font. Segons el president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona, la iniciativa ha estat positiva perquè ha donat visibilitat als comerços, molt colpejats per la crisi sanitària, i perquè ha permès obrir encara més els actes religiosos a la ciutat.

Una de les lones amb imatges dels misteris de la Setmana Santa de Tarragona en un dels carrers de la Part Alta. Foto: Mar Rovira

“Totes aquestes activitats han vingut per quedar-se”, subratlla Seritjol. L’organització vol mantenir el format telemàtic d’alguns actes, com taules rodones, perquè han assolit un èxit de visualitzacions i han arribat a molta més gent que si fossin presencials. En paral·lel, Seritjol reconeix que l’aturada podria traduir-se en una pèrdua de participants de cara a pròximes edicions. Amb tot, espera que s’hi sumi gent nova. Tots ells confien a recuperar ben aviat la solemnitat, la tradició i el silenci que són propis de la Setmana Santa de Tarragona.

Actes simbòlics arreu de la demarcació

Aquest Divendres Sans, a Reus s’ha previst un viacrucis a la Capella de la Mare de Déu de Montserrat i, al vespre, la Prioral acollirà el pregó de la Setmana Santa reusenca. En el cas de Cambrils, el viacrucis se celebrarà a l’església de Santa Maria, amb el públic assegut i amb aforament limitat. A més, s’han penjat catorze lones que representen els catorzes passos de Setmana Santa als balcons de la plaça de l’Església.

Un altre municipi que també ha adaptat els actes religiosos és Tortosa, on l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa ha programat el viacrucis a la plaça dels Dolors. La cerimònia ha quedat limitada a 150 persones. A Montblanc, el brot de covid-19 ha obligat a cancel·lar l’exposició de misteris a la plaça de Catalunya. Els fidels sí que han pogut participar del viacrucis que s’ha fet a l’església de Santa Maria a les vuit del matí.

Eloi Tost – Mar Rovira – ACN