.

Montserrat Caelles ha presentat les novetats al Gaudí Centre. Foto: Ajuntament

El Gaudí Centre presenta diverses novetats per tal d’adaptar-se a l’entorn tecnològic i virtual, amb la creació d’un tour virtual en 3D, diferents maquetes i espais representatius del Gaudí Centre recreats a través de píndoles audiovisuals, i finalment, la realització de visites virtuals en directe a través d’streaming.

Per desenvolupar el projecte, que té un pressupost de 7.500 euros, l’Agència Reus Promoció ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

El tour virtual és una eina digital que simula un espai real a través de fotografies en format 360 graus. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha explicat que “per fer el tour virtual s’ha fet un escaneig de tot l’edifici que ens dona una reproducció completa de l’espai. El tour permet passejar-nos pel Gaudí Centre i descobrir-ne tots els racons com si fóssim presencialment a l’edifici des de l’ordinador o amb un dispositiu mòbil”.

Aquest tour virtual té la finalitat de fomentar la visita al Gaudí Centre, o de poder recordar l’experiència un cop realitzada per part dels visitants. Segons Caelles, “la innovació i la tecnologia són claus com a forma de captació i fidelització de nous clients. Gràcies a eines com aquesta es pot atreure a usuaris que desconeixen els productes i/o serveis del Gaudí Centre”.

Píndoles audiovisuals

Una altra de les novetats del Gaudí Centre són una sèrie de píndoles audiovisuals amb la tècnica del croma, en les quals el guia endinsa als ciutadans en el museu perquè en puguin descobrir detalls de les maquetes que s’hi exposen.

La regidora Montserrat Caelles ha explicat que “són detalls que, potser veient les maquetes de forma presencial ens passarien desapercebuts. A través dels formats audiovisuals es desvetllen curiositats per poder conèixer les maquetes a fons”.

La durada d’aquests clips audiovisuals és de 1,5 minut aproximadament. En ells s’hi explica el context històric de l’edifici i la seva singularitat d’una manera didàctica i amena, per tal de promoure les visites al Gaudí Centre a partir del seu visionat.

Les píndoles audiovisuals s’incorporaran també en les visites virtuals previstes amb grups educatius o altres col·lectius, i també com a eina de difusió del Gaudí Centre a les xarxes socials i d’altres mitjans online.

En total s’ha realitzat la gravació de les següents maquetes:

  • Casa Batlló ‘La casa que respira’
  • Palau Güell ‘Una llum zenital’
  • La Pedrera ‘Les onades fetes pedra’
  • Parc Güell ‘Sostenibilitat i arquitectura’
  • Maqueta Funicular ‘L’estudi de les formes i els volums’

Visites virtuals en directe

La situació pandèmica per la que s’ha passat aquest darrer any ha fet que els museus haguessin d’adaptar-se per tal d’arribar ara més que mai a un públic que no podia accedir presencialment a les seves sales. I s’ha mostrat que el món d’eines digitals ofereix infinites oportunitats. Ha estat un moment ideal per alimentar la creativitat  i començar a experimentar amb els nous formats que ofereix l’experiència en línia.

La regidora de Promoció de Ciutat explica que “la visita en línia i en directe permet al visitant gaudir de les experiències que ens ofereix el museu però des de la distància. Es poden fer còmodament des de casa, des de l’escola, des del despatx, etc. però són sempre en directe i interactives”.

Amb aquesta nova oferta, el Gaudí Centre ofereix visites des de qualsevol indret, ja sigui des de Reus, del territori o de qualsevol part del món, ja que el públic s’haurà de connectar on es trobi, des del seu ordinador, a l’hora convinguda.

El guia del Gaudí Centre realitza una visita adaptada al format virtual, utilitzant les píndoles audiovisuals i el suport de fotografies per il·lustrar les explicacions com si es tractés d’un programa de televisió en el qual el públic pot interactuar en directe, podent plantejar preguntes sobre la mateixa visita.

Redacció