La Cooperativa Sant Isidre de la Fatarella, a la Terra Alta, formada per 60 socis, ha decidit tirar endavant un engrescador projecte de comunitat energètica adreçada als seus socis en principi i posteriorment a tot el poble de la Fatarella. Serà la primera comunitat energètica que una cooperativa agrícola posa en marxa a Catalunya.
Què és una comunitat energètica. És l’associació de persones o empreses que es proposen compartir energia. Tres anys després d’haver rellançat la vinya -feia 38 anys que havia desaparegut del terme-, ara arriba una proposta molt ambiciosa: transformar la teulada de la cooperativa en plaques fotovoltaiques, sumar-hi alguna teulada més si és necesari, i ‘fabricar’ electricitat ecològica per als socis i, si el projecte es completa tal com el proposen als veïns del municipi.
La Cooperativa ja se subministra amb plaques fotovoltaiques per al consum propi, ‘però ara es tracta de servir electricitat als socis, a les seves cases, magatzems i propietats’, relata el seu president i impulsor, Andreu Rius. ‘Obtindrem l’energia dels panells fotovoltaics de teulades de la Cooperativa i d’altres teulades del poble’, subratlla. ‘Aconseguirem d’aquesta manera energia elèctrica més barata’.
De seguida que sigui possible convocaran assemblea de socis de la Cooperativa oberta a tot el poble i faran una presentació de l’avant-projecte, ‘que ja tenim molt avançat’. D’on sortiran els diners? De les subvencions que existeixen per a aquests projectes, i la resta de diners necessaris, de la gent de la Fatarella que vulgui participar.
Coneixedors del projecte asseguren que la redacció del mateix pot trigar tres mesos a materialitzar-se, la tramitació de permisos i autoritzacions, uns altres tres mesos. Finalment, les instal·lacions poden sumar uns altres tres mesos. En tot cas, aquest 2021 serà una realitat.
L’objectiu principal és tenir l’energia elèctrica més barata i energia renovable i solar encara que no es pugui descartar algun molí petit que s’alimentaria amb biomassa. La cooperativa oferirà així un nou servei als seus socis i a tot el poble. ‘Serà una iniciativa capdavantera en l’ús d’energia renovable i en noves tecnologies’, destaca el seu president.
No es tracta de fer la desconnexió de la xarxa perquè de moment i mentre l’emmagatzematge d’energia no sigui rendible només podrem disposar d’energia durant les hores que aquesta estigui disponible.
‘O feiem alguna cosa, o havíem de tancar’, diu Rius taxativament. ‘Fa tres anys, la Cooperativa agonitzava i l’entrada d’un grup de joves i la revitalització de la vinya ens ha donat perspectiva de continuïtat’. El vi -anomenat Al Fatriyya-, el produeixen amb la darrera hectàrea que quedava a la vila, de més de cent anys, i una segona hectàrea de sòl, amb cent per cent garnaxa blanca i elaborat de manera tradicional, amb la mínima intervenció, amb fermentacions espontànies i una petita criança de sis mesos en àmfores de fang. Quant a l’oli, volen créixer com a elaboradors sense tenir molí, i així es plantegen la possibilitat de posar en marxa un molí escalfat amb biomassa, ‘extreta dels pins dels socis’.
Jaume Garcia
Equip de redacció