Altafulla ha fet el primer pas perquè la seva platja retorni a un estat el més natural possible en lína amb la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat. La base del projecte és la creació de dunes naturals que frenin la regressió.
S’evitaria així el que passa cada any a la costa catalana: la necessitat de reposició de sorra d’altres llocs, en una lluita artificial inacabable i que acaba no tenint sentit: la natura sempre guanya i més en l’era del canvi climàtic. La Diputació de Tarragona ha premiat aquest projecte i avui ha visitat el lloc de la mà de la seva presidenta, Noemí Llauradó.
De fet, des que coneixem el turisme com a motor econòmic, els darrers 60 anys, els visitants no volen gaudir de platges naturals, sinó artificials. Si fossin naturals estarien plenes de vegetació autòctona i de dunes, no de sorra perfectament replanada i sense vegetació. Altafulla comença a caminar en sentit invers al general sense malmetre l’atractiu turístic i buscant també l’arrelament dels veïns amb una platja que podran veure recuperada.
Aquest sistema de protecció natural ha merescut el Premi Iniciativa Medi Ambient que anualment atorga la Diputació de Tarragona, per donar suport a projectes i actuacions de protecció i millora del medi ambient als municipis de la demarcació. L’Ajuntament d’Altafulla ha rebut els 5.000 € amb què està dotat aquest guardó, amb el qual la Diputació aporta el seu gra de sorra en la millora d’aquesta zona del litoral del Tarragonès.
L’Ajuntament ha impulsat un projecte de recuperació de les dunes de la seva platja perquè exerceixin de protecció natural davant les llevantades i els efectes del canvi climàtic. La iniciativa porta per nom ‘Platja Viva’ i vol combinar la defensa de l’espai natural amb les activitats econòmiques. Per això, una de les mesures a aplicar consisteix en traspassar sorra de les zones de la platja que en reben amb els temporals cap als espais en els quals la platja està en regressió. El projecte ha estat reconegut amb el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 5.000 euros.
L’actuació va partir d’una proposta de manteniment i reforç del sistema natural fent-lo compatible amb els seu ús turístic i preveient l’adaptació del sistema al canvi climàtic. Així, s’ha donat continuïtat al sistema dunar entre els sectors de Botigues de Mar i el Vinyet, tot completant l’estructura dunar i la renaturalització ja iniciada del front del Parc de Voramar. La connexió de les estructures dunars entre els tres sectors afavoreixen i enforteixen el dipòsit sedimentari, i trenquen el desequilibri que havien creat els temporals.
En concret, al sector del Fortí-Voramar s’ha renaturalitzat l’estructura dunar amb l’eliminació d’espècies invasores i la neteja i retirada d’infraestructures fora de servei (aigua, electricitat, panots de formigó i altres restes de runa). El programa inclou també la sembra i plantació d’espècies autòctones en els propers mesos.
Barreres de retenció
El disseny i execució de la renaturalització de l’estructura dunar ha tingut en compte aspectes com la gestió dels accessos i connexió entre la platja i el parc així com els serveis associats (rentapeus, ‘foodtruck’ estacional, Bibliomar,…). La gestió d’aquest sector inclou també la neteja i l’acordonament de la façana del restaurant Cal Vitali que toca a la platja, per tal d’afavorir la recuperació de la zona dunar. Al sector de Botigues de Mar, i per tal de donar continuïtat al front dunar amb el sector del Vinyet i reforçar la zona de captació de sorra actual, s’hi han instal·lat barreres de retenció de sorra i s’han acordonat entre la part final del passeig i la zona de varada del Club Marítim.
Les dunes es creen a partir de barreres de retenció de sorra, que imiten la funció de la vegetació a l’hora de retenir la sorra durant un temporal. Les barreres s’han col·locat en punts on la platja és regressiva. Alhora, hi ha llocs, com l’entorn del Vinyet -a la desembocadura del Gaià- que són receptores de sorra. “La zona del Vinyet és de dipòsit. No volem portar muntanyes de sorra d’altres llocs perquè no ens ajuda i alhora hem d’evitar que la platja sigui deficitària”, ha exposat Anton Aymemí, coordinador del projecte que ha estat liderat pel doctor en geografia Xisco Roig.
Amb tot, Aymemí ha reconegut que han hagut de canviar l’estratègia inicial arran dels cinc temporals de l’any passat, que han fet que a la zona de Voramar –la més propera a Torredembarra- els canvis s’hagin accelerat. De fet, d’uns anys ençà, la platja d’Altafulla “és un espai dinàmic i canviant”, que pot variar substancialment “en 24 hores”. Per això, ha defensat una “gestió al dia a dia i no oblidar-la durant l’hivern”.
La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, ha destacat el “canvi de paradigma” que implica la nova aposta municipal i ha explicat que la voluntat del projecte és “posar al centre de la gestió aquest sistema natural”.
Per la seva banda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha valorat la “creixent conscienciació del món local sobre la necessitat d’impulsar iniciatives mediambientals”. Llauradó ha destacat la importància d’aquesta actuació per evitar la regressió de platges, a més de posar de manifest la col·laboració decidida de la Diputació en la lluita contra el canvi climàtic: “El programa ‘Platja viva’ és una bona mostra de la iniciativa dels ens locals a l’hora de lluitar contra les llevantades, amb solucions basades en la sostenibilitat mediambiental i totalment compatibles amb l’ús turístic d’aquestes zones. És per aquest motiu que des de la nostra institució donem ple suport al programa i hi contribuïm a través del nostre guardó i de la dotació econòmica que hi va associada”.
Recorregut per la zona dunar
La presidenta de la Diputació ha visitat la zona aquest dijous al matí, acompanyada de la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; del coalcalde, Jordi Molinera; del diputat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori de la Diputació, Josep Forasté, i de la diputada Sílvia Puerto, entre altres representants de totes dues institucions.
Accèssit del premi: ‘Banc de Terres del Baix Camp’
Enguany, la Diputació ha decidit atorgar un accèssit del Premi Iniciativa Medi Ambient al Consell Comarcal del Baix Camp pel seu projecte ‘Banc de Terres del Baix Camp’, una eina per donar ús a terres agràries no conreades i crear llocs de treball locals. Aquesta iniciativa es vehicula mitjançant la web www.campviu.cat, que dona visibilitat a ofertes i demandes de terres i permet interactuar als seus usuaris per traspassar informació, recursos, organitzar-se o vendre els seus productes. D’aquesta manera es vol impulsar la fixació de joves i famílies als pobles, el manteniment del paisatge agrari, la producció de productes de qualitat i la sostenibilitat del model socioeconòmic rural del cooperativisme agrari.
Redacció – ACN
Equip de redacció