.

Imatge del plenari telemàtic d’aquest divendres.

Exercici de responsabilitat o cessió al populisme. Aquest interrogant s’ha plantejat aquest divendres al plenari telemàtic de l’ajuntament de Tarragona a l’hora de votar la proposta d’augment salarial per als funcionaris i personal laboral del consistori. L’increment aprovat per unanimitat és del 0,9%, el màxim topall que permet el govern estatal. Ara bé, el debat ha esclatat a partir de la presentació d’esmenes per part de Ciutadans i de Junts per Tarragona, que s’han traduït en un punt nou de l’ordre del dia que segmentava la pujada general i obligava a votar separadament si aquesta pujada hauria d’aplicar-se també a càrrecs electes i de confiança. Una derivada que ha acabat sent aprovada per la majoria d’ECP, CUP, Junts i ERC, i el contrari de la reta de grups.

El portaveu de Junts, Dídac Nadal, ha defensat la renúncia perquè “fa molts temps que exigimesforços sobrehumans a la gent” i “calen gestos simbòlics” per part dels polítics. Per la seva banda, la nova portaveu dels taronges en substitució de l’ara socialista Rubén Viñuales, Sonia Orts, ha defensat la possibilitat d’introduir una variant, consistent en l’aprovació de la pujada però lligada al compromís de repartir l’increment entre entitats socials a escollir. Una alternativa que ha estat aturada pel secretari municipal perquè legalment no es pot obligar cap persona física a donar els seus diners a ningú.

El portaveu republicà, Xavi Puig, ha admès que des de l’equip de govern s’havien plantejat aquesta sortida, però finalment havien optat per donar suport a la renúncia de l’increment. “En el context actual no era correcte incrementar-nos el sou”, ha afirmat, si bé ha volgut precisar entre “fer pedagogia i fer demagògia. Jo he vist polítics combinant sous de tot arreu sense fotre brot. N’hi ha. Però no són majoria. Nosaltres som obrers de la política i penquem amb molta il·lusió”. Puig ha afegit que els càrrecs amb responsabilitat de govern “som servidors públics com els funcionaris, i a més alts directius, amb una immensa responsabilitat no només civil i social, sinó també penal”.

Per la seva banda, la cupaire Laia Estrada ha celebrat l’aprovació. Si bé ha precisat que “no diem que a la política només s’hi dediqui qui tingui recursos. Només diem que la rebaixa de les retribucions vagi en consonància de la percepció de la gent”. L’anticapitalista i Orts s’han enganxat amb un encreuament d’acusacions de mentideres quan Estrada ha volgut fer valer la “limitació de mandats” de la CUP com garantia de no voler formar polítics professionals. La taronja li ha recriminat que “vostè porti vuit anys a l’ajuntament i porti el camí d’estar-ne 4 més al Parlament- Així que va per aquest camí, no faci demagògia”. La cupaire li ha respost dient que “jo en porto 5 anys i mig al consistori. Així que no es queixi si li dic mentidera”, ha etzibat, després de demanar perdó per “l’error” que va cometre en comissió informativa votant a favor de la proposta original, que no feia distinció a l’hora d’apujar el sou entre funcionaris i càrrecs electes.

L’única defensa del manteniment de l’increment dels sous a càrrecs electes i de confiança ha vingut de la portaveu socialista, Sandra Ramos. “Tot el que portem dient fins ara ho trobo un desastre. El populisme és perillós i es contagia. Avui hem vist a la CUP renunciar als drets laborals de treballadors, perquè els assessors que es dediquen a la política són una professió tan digna com qualsevol altra”. La socialista ha recriminat que “vostès se senten a gust amb els símbols, però cal que la ciutadania tingui present que estem parlant de 10.000 euros. Només la campanya que es va dur a terme per regalar embolcalls per bocates va costar més diners que això. Podem debatre de moltes coses, però si no som capaços de dignificar la feina que es fa des de les institucions públiques tenim un seriós problema”.

Redacció