Va fer bé l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, i un regidor a acceptar vacunar-se a la residència d’avis del municipi abans que es perdessin dues vacunes i s’haguessin de llençar? Aquesta és la pregunta d’un cas que ha agafat una dimensió a nivell mediàtic que impacta tot Catalunya i que ha obert una polèmica. Havia l’alcalde de renunciar a l’oferiment que li van fer de posar-se la vacuna? No hagués estat pitjor rebutjar-la i que es perdés la dosi? S’hagués interpretat que era poc menys que un negacionista si rebutjava prendre-la? I una pregunta més maquiavèl.lica: havia de fer-ho públic per les xarxes, tal com va fer, i arriscar-se a un tsunami?
La directora de la residència, Solé Menéndez, que comanda la coneguda firma L’Onada, ha relatat aquest matí a RAC1 què va passar. La directora ha començat explicant que les dosis ‘estaven quantificades’. És el Departament de Salut de la Generalitat qui vacuna, no la residència.
‘Hi ha 85 residents i tots els usuaris van acceptar vacunar-se, també tot l’equip sanitari’. Tot plegat, 73 treballadors i 78 residents vacunats, ja que set no hi eren. Acabava la vacunació general i es va vacunar els professionals del Departament de Salut, que eren els que comandaven les actuacions. Ara bé, aleshores ‘m’informen que sobren quatre vacunes, han contactat amb dues persones que estan de camí i em demanen que jo contacti amb les altres dues’, relata Menéndez. ‘La cap de vacunació de Salut em diu que el criteri és no tirar vacunes, i calia buscar dos contactes habituals amb el centre’, i a més fer-ho amb molt poc temps, ja que als 15 minuts d’extreta de la nevera, la vacuna és inservible i s’ha de tirar. Queda un quart d’hora per trobar algú.
Llavors, ‘truco al CAP de Riudoms, que tenen contacte amb la residència i són professionals de la salut que treballen en situació de risc, però m’informen que l’endemà rebrien les seves vacunes’. Si acceptaven aquestes dues vacunes, els sobrarien dues, la de l’alcalde i la del regidor. Aleshores, la directora de la residència truca a l’alcalde, però no perquè es vacuni ell, sinó perquè busqui algú en contacte amb la residència. L’alcalde es trobava al seu despatx seguint per telèfon el procés de vacunació, segons han comentat a Tots21 fonts coneixedores del cas.
‘Penseu en persones vinculades a la residència, li dic’, relata la directora. Com podria ser el mossèn de Riudoms, ‘però ens diu que no podia venir per manca de temps, i jo vaig pensar en alguna regidora que està en contacte amb nosaltres, però treballava. I insisteixo que les vacunes es perdran. No hi ha cap instrucció contrària que no l’aprofiti l’alcalde. Jo no prenc la decisió, en deu minuts s’havia de decidir’, subratlla. Tot segueix uns protocols sanitaris: ‘No trucarem un familiar, un veí del davant, sinó a algú amb contacte continuat amb la residència, i teníem deu minuts per fer-ho’.
Succeeix que l’alcalde ‘té una vinculació molt continuada amb la residència: assisteix a tota mena d’actes, ve a proveir material, si tenim una gotera, hi ve, per temes de reciclatge, i en la coordinació de la pandèmia. Fa un mínim d’una visita setmanal’, destaca la directora. I rebla: ‘No se m’acut cap persona que ho pogués rebre, des d’ahir que hi penso. Vaig haver de prendre una decisió en deu minuts. Em sap molt de freu, l’hem posat en una tesitura molt desagradable, lamentem molt la situació i esperem que tot es torni a normalitzar’, afirma a RAC1.
‘En cap moment, l’alcalde es va proposar ni estava als llistat de vacunes, ni vam pensar en ell: tenim molt clar a qui hem de prioritzar: gent gran i a nosaltres mateixos, vector d’entrada del covid’.
Al seu torn, l’alcalde aclaria en el seu Facebook i en un comunicat que es va posar en mans dels professionals i va acceptar vacunar-se perquè no s’interpretés que negava la vacuna. Gent que l’ha tractat directament i el coneix perfectament destaquen a Tots21 la seva ‘bonhomia, propera a la ingenuïtat’.
J. Garcia
Equip de redacció