.

Imatge de la primera reunió telemàtica de la Comissió d’Igualtat. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha iniciat el procés d’elaboració del seu Pla d’Igualtat i dels seus organismes dependents. Aquest document, del qual han de disposar les entitats que tenen més de 50 persones en plantilla segons estableix la normativa vigent, ha de tractar les matèries següents: accés a l’ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions; ordenació del temps de treball per afavorir la conciliació laboral, personal i familiar i prevenció de l’assetjament per raó de sexe.

Per engegar aquest procés, s’ha constituït la Comissió d’Igualtat, un grup de treball paritari i representatiu dels diferents àmbits professionals de l’Ajuntament i dels seus organismes dependents (les empreses municipals, els patronats municipals i la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori) que s’encarregarà de coordinar l’elaboració i el seguiment del Pla. Aquesta comissió, que treballarà en la diagnosi i la redacció de propostes, està integrada per 10 persones, entre les quals hi ha la tècnica municipal d’Igualtat, que coordinarà el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques d’igualtat entre homes i dones; i supervisarà la posada en funcionament de projectes per a la integració de la perspectiva de gènere al consistori; i també el cap de Recursos Humans.

En aquesta primera fase iniciativa, la Junta de Govern Local també ha aprovat la Carta de compromís de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb la redacció i implementació del Pla d’Igualtat. Mitjançant aquesta Carta, que s’ha fet arribar a la plantilla de la corporació local i dels seus organismes dependents, l’Ajuntament s’ha compromès a:

  • Avançar en la igualtat de gènere als centres de treball, departaments i serveis municipals.
  • Afrontar la desigualtat salarial, a nivell vertical i a nivell horitzontal per la mateixa responsabilitat i nivell professional.
  • Emprendre accions per a eliminar els obstacles als quals fan front especialment les dones en punts clau de la seva carrera professional.
  • Promoure canvis en la cultura organitzativa i en l’estructura professional per a eliminar barreres sistèmiques, biaixos inconscients, estereotips i desigualtats i promoure la conciliació familiar i la inclusió de la diversitat.
  • Donar suport al personal municipal i formar-lo perquè adopti una actitud responsable amb la perspectiva de gènere amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei produït en benefici de tota la població.
  • Prendre accions més enllà d’enfortir la representació de les dones per a incloure totes les formes de diversitat.
  • Donar suport a aquesta Carta amb el benentès que s’atorguin els recursos suficients per fer d’aquests compromisos una eina per a l’avenç en la igualtat de gènere.
  • Donar suport a la Comissió d’igualtat, en tant que òrgan col·legiat i paritari, per tal que elabori el Pla d’igualtat de l’Ajuntament i organismes autònoms dependents, com a eina vertebradora de les polítiques de recursos humans encaminades a la plena igualtat de gènere.

“Disposar d’un Pla d’Igualtat, més enllà de ser una obligació per a l’Ajuntament, per llei, és una oportunitat per posar de manifest, d’una manera rigorosa, possibles situacions de desigualtat i per establir mesures correctores. Això li pot reportar un entorn de treball més just i inclusiu”, ha apuntat el regidor d’Igualtat, Diego García.

El mateix regidor ha destacat la importància de sotmetre a negociació les diferents aportacions que pugui generar el grup de treball d’igualtat, perquè els assoliments en aquesta matèria tinguin el major consens possible entre tots els agents implicats.

Redacció