.

L’alcalde, Jordi Llopart, amb el regidor d’Urbanisme, Jordi Molinè, avui a la remodelada plaça Major de Creixell. Foto: Tarragona21

Creixell ha enretirat avui les tanques de protecció i ha donat per oberta al públic la remodelada plaça Major després d’un mes i mig de feina, que havia estat interrompuda quatre mesos per la pandèmia. L’acte d’inauguració no s’ha dut a terme justament per les restriccions imposades per la covid i es deixa per més endavant.

La plaça Major, que ha quedat engrandida i sense esgraons a resultes de les obres, esdevé així peatonal i els vehicles no hi podran circular, com tampoc pels carres adjacents, el passatge de la Pau i el carrer Major. Serà un primer pas per peatonalitzar la resta del casc antic, tasca que es voldria fer durant aquest mandat ‘per tal de revitalitzar el comerç’ local fent més atractiva una vila ‘que té un ric patrimoni monumental, amb el castell medieval, parts de la muralla, els portals, les torres, l’església amb la coronació feta per Jujol o el pou’ recentment descobert justament arran de les obres a la plaça, comentava l’alcalde, Jordi Llopart.

A més de funcional, es vol que la plaça sigui nucli d’atracció, amb la celebració d’activitats musicals, firals o d’altra mena. El conjunt d’actuacions urbanístiques que s’emprendran al nucli vell formen part de l’estratègia de promoció turística i comercial de la vila aprofitant els seus atractius actuals i sumant-li les facilitats de la transformacio urbanística.

Ja s’han demanat subvencions per tal de peatonalitzar carrers com el de Sant Jaume o Raval a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat i el Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona. ‘Farem un estudi de viabilitat per determinar les zones d’aparcament que caldrà, exteriors i interiors, i com quedarà la mobilitat interna’, ha destacat l’alcalde.

Els treballs han tingut un pressupost de 100.000 euros. La plaça té nou bancs i set arbres, més dues grans torretes de flors, i han posat al descobert l’existència d’un pou antic, que confirma novament que el subsòl de Creixell està farcit de pous i túnels, que els unien amb el castell i amb la costa i se suposa servien de refugi i alerta davant les incursions morisques o durant la guerra civil. Un arqueòleg tarragoní, Joan Menchon, està treballant per posar llum al subsòl de Creixell en el que podria ser un motiu més de descoberta i atractiu històrico-turístic.

El pou, clarament visible en la seva culminació superior, serà protegit pel consistori amb una base de vidre i il.luminació, de manera que es podrà contemplar des del carrer. També s’hi col.locarà una placa identificativa i es protegirà el seu perímetre, ha informat al seu torn el regidor d’Urbanisme, Jordi Molinè.

J. Garcia