Restaurants que no tancaven passat l’estiu estan abaixant les persianes per estalviar-se les depeses de l’hivern i així poder obrir l’any vinent. És un dels fenòmens negatius que ve associat a la crisi econòmica derivada de la sanitària, i que ha exposat a Tarragona21 el president dels hostelers de la província, Francesc Pintado.
Es tracta de restaurants de la costa, però també hi ha casos a Tarragona. ‘És un ofici molt sacrificat, on has de deixar-t’hi moltes hores i el que fan és fer calaix per passar l’hivern’. Hi ha restauradors que prefereixen no obrir, ‘perquè així perden menys o no perden’, afirma el cap de l’Associació d’Hostaleria de la Província de Tarragona. En els propers mesos s’estarà a l’expectativa de si es produeixen tancaments d’establiments, un dels grans temors del sector.
Un dels gran drames s’està vivint en els hotels urbans. Hotels de Tarragona i Reus, que començaven ara la lliga, s’estan situant en ocupacions de només el 20 i el 30 per cent: ‘Són els de Tarragona i Reus, bàsicament, que ho estan passant francament malament’, subratlla Pintado. ‘Hem evidenciat que les empreses no es mouen, no fan presentacions, no fan reunions d’equip, no hi ha desplaçament d’agents comercials, hi ha teletreball, i es deixen d’ocupar habitacions i no hi ha lloguer de sales’. La gran excepció és el nou hotel Imperial Tarraco, reobert justament aquest estiu de la mà de la cadena reusenca H10.
El calvari de la gastronomia
El balanç dels resultats econòmics del sector gastronòmic durant l’estiu ha estat molt variable segons la zona. Així, Salou i la Pineda, destins amb una oferta gastronòmica dimensionada per a vuit milions de pernoctacions, ‘ho han passat i ho estan passant fatal. Ha estat una temporada catastròfica’. Cambrils, amb més segones residències i situat com a cor gastronòmic de la província de Tarragona, tot i que també té aquesta touroperació, ‘s’ha salvat de manera digna’, detalla Pintado.
La resta de la província, salvant Reus -amb un confinament especial que ha fet que també ‘ho passin molt malament’-, ‘han salvat la temporada’. Tarragona, al seu torn, s’ha comportat igual que a la resta de la província: ‘Ha pogut treballar i en no haver sortit la gent de vacances s’han fet despeses a la ciutat, ocupant terrasses’.
Tenint en compte que el sector de la restauració va passar tres mesos tancat, mantenint les despeses fixes i sense entrada de diners, i havent fet un bon estiu climatològic, el resum seria que ‘estem afrontant l’hivern amb més calma’.
En canvi, destins poc massificats amb hotels petits, cases rurals i càmpings, com passa a les Terres de l’Ebre, la Conca de Barberà i el Priorat -comarca on el seu fort no és l’estiu-, ‘han treballat fins i tot per sobre d’altres anys’, incloent-hi també en aquest llistat positiu comarques com l’Alt Camp o el Baix Penedès.
Jaume Garcia
Equip de redacció