.

Imatge de la roda de premsa d’aquest dimecres, amb la presentació del cartell. Foto: Ajuntament

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus ha presentat les noves línies de programació de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia d’enguany i el cartell, obra de l’artista reusenca Alina Ballester. El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha explicat que “malgrat que la situació continua en un estat d’incertesa continguda, hem est at treballant i continuem treballant des de l’equip de l’Institut Municipal Reus Cultura per trobar aquell model de festa major que ens permeti viure-la al màxim i tant presencialment com sigui possible”.

És per això que s’ha dut a terme una reinvenció dels actes tradicionals de la festa i també dels espais. Atesa la necessitat de garantir la seguretat i la salut de les persones, i intentar evitar els contagis del COVID19, no hi haurà cercaviles, però sí que es vetllarà perquè la ciutadania pugui gaudir de la festa.

Els actes es distribuiran bàsicament en sis espais diferents, “això ens permetrà garantir uns aforaments segurs i responsables i, al mateix temps, trobar un dibuix de ciutat que abraça molt més el nostre territori urbà i traspassa el mer centre històric”, explica Recasens. Els espais que acolliran doncs el gruix del programa de festes són:

  • El Santuari de Misericòrdia
  • El Parc de Sant Jordi
  • Cal Massó
  • El Mas Iglesias
  • La Palma

S’hi duran a terme actes diversos, des de la celebració del dia de Misericòrdia, el carro dels romanços, el canó de festes, una plantada dels elements festius amb música en viu, el Seguici Petit, i els balls i les danses, entre altres.

Des de l’IMRC s’ha volgut consensuar aquest nou model de festa amb les entitats, no només les del Seguici, i també amb la Comissió de Protocol. Els actes tradicionals tindran aforament limitat, tot i que seran gratuïts, i es diferencia entre dos tipus d’elements: els balls i danses, i el que són pròpiament el bestiari i els gegants.

Ateses les instruccions aplicables per garantir les mesures de seguretat resulta incompatible la sortida al carrer d’aquests darrers amb la seva disposició natural i d’aquí que s’ha previst una plantada a Cal Massó, amb música tradicional en directe. Els balls i les danses si que es podran escenificar i es preveu fer-ho en un escenari de manera que el públic pugui estar disposat amb garanties i també els balladors i balladores.

Recasens ha reiterat que “volem que la ciutat pugui continuar vivint la festa però que la participació aquest cop de les entitats sigui  tanta com sigui possible. Espais tancats, majoritàriament a l’aire lliure, que ens assegurin la traçabilitat i la tríada: mans-distància-mascareta. Estem convençuts que hi ha un pas endavant en termes de participació respecte de Sant Pere però amb la mateixa filosofia: la voluntat de dur a terme la Festa adaptant-nos a les circumstàncies i les exigències del moment. Creiem que la ciutat ho mereix, que la Cultura ho mereix”.

El programa de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2020 comptarà amb cobla, havaneres (amb el tradicional Tronat que ens preparen cada any el Grup de Misericòrdies de Reus), espectacles, música tradicional, ballades… En concret, alguns dels actes previstos són els següents:

  • El diumenge 20 de setembre es farà a la plaça del Santuari el 54è Aplec Baix Camp de la Colla Sardanista Rosa de Reus que se centrarà en el concert de les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove.
  • La festa començarà pròpiament el dilluns dia 21 amb el Lliurament dels Guardons de la Ciutat 2020, al Saló de Plens de l’Ajuntament. Aquest serà un acte tancat al públic en general, però es podrà seguir en directe a través de la web municipal www.reus.cat.
  • El dimarts 22 de setembre es podrà veure una de les novetats de la festa: un tàndem satíric amb les canonades i versots del Canó de Festes i el Carro dels Romanços. Es farà, amb aforament limitat, a la plaça Anton Borrell.
  • El mateix dimarts 22 i també dimecres 23 tindrà lloc una altra de les novetats del programa i que té a veure amb el Seguici Petit. Es farà una passada de lluïment al Mas d’Iglesias.
  • El dijous 24 de setembre, dia de la vigília, es farà una passada de lluïment del Seguici Festiu a la plaça del Santuari. Serà només dels elements que siguin balls i danses, ja que els elements festius estaran plantats a Cal Massó des del 18 de setembre fins al 25 de setembre, amb música tradicional en directe.
  • El dia de Misericòrdia es farà la missa solemne a la plaça del Santuari i amb una novetat —de caràcter extraordinari— que serà que l’Àliga de Reus oferirà el ball solemne curt a la Mare de Déu de Misericòrdia, un cop acabi la missa i a l’exterior.

Redacció