.

Un grup de turistes travessant l’antiga via del tren al centre de Salou. Foto: Núria Torres

El futur de l’antiga via de tren de la costa tarragonina continua sent un interrogant. Mentre Adif ja ha adjudicat la redacció del projecte per desmantellar la via, els municipis no es posen d’acord en l’ús que volen donar als 28 quilòmetres de rails en desús, arran l’entrada en funcionament del Corredor Mediterrani. Abandonada fa només uns mesos, la via ja comença a presentar certa deixadesa i males herbes. Reconvertir-la en una via verda, com la de la Terra Alta, és l’aposta de Mont-roig i Vandellòs-L’Hospitalet de l’Infant, en el tram final de la via. Però municipis com Salou i Cambrils, al cor de la Costa Daurada, no volen renunciar a l’ambiciós projecte del TramCamp, un tren tramvia territorial que apareix en diversos plans del Govern.

Cambrils es congratula del desmantellament de la via, si bé retreu que la licitació “arriba tard”. “Fa pràcticament un any que tenim la nova estació en funcionament i aquest projecte ja es podria haver impulsat abans”, retreu l’alcaldessa Camí Mendoza, en declaracions a l’ACN. El municipi està treballant, a nivell tècnic, en el projecte final de construcció. “Tot un repte”, reconeix.

A Cambrils hi ha nou ponts, alçats i soterrats, en els vuit quilòmetres i escaig de via en desús que passen pel terme. “És per això que volem aconseguir la màxima mobilitat entre els barris de les dues zones, ponent i llevant, amb un eix viari principal”, diu l’alcaldessa. “I estem en converses amb la Generalitat per implantar el TramCamp i ens uneixi amb Salou”, afegeix.

Mendoza creu que el Camp de Tarragona va mancat de tot tipus d’infraestructures. “Ha de ser un projecte realment amb un report econòmic i ja seria hora que es doni resposta a la segona àrea metropolitana de Catalunya amb aquest projecte important de mobilitat i s’acabi donant aquest impuls amb el TramCamp, tal com s’aposta des del Govern”, conclou l’alcaldessa.

Una parella travessant l’antiga via del tren a Miami Platja. Imatge de l’agost del 2020. Foto: Núria Torres

Mont-roig ja dóna ús a la via, amb accessos

Si Salou i Cambrils sempre han estat partidaris del tramvia, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pensen en un altre futur per a l’antic traçat ferroviari. “Volem una zona verda amb un espai prou ampli perquè hi tinguin cabuda bicicletes, vianants, àrees de descans, parcs infantils i negocis”, diu la tinent d’alcalde i regidora de Turisme de Mont-roig, Yolanda Pérez.

La regidora es mostra convençuda que la via verda atraurà visitants durant tot l’any, més enllà de l’època estival. “I això és vital per a un municipi turístic com el nostre”, remarca. A Mont-roig ja s’estan fent seva la via i se li ha començat a donar un ús. S’han habilitat uns passos provisionals al llarg de la via del tren -un parell per a cotxes i una desena per a vianants.

A Mont-roig veuen la via verda factible, a diferència del TramCamp, que fa molt temps que se’n parla i mai s’ha materialitzat. “No volem aturar el projecte de via verda per esperar el tramvia, hi ha molta extensió per si més endavant es vol incorporar; no volem més barreres, estem contents pel desmantellament de la via i també tranquils perquè era perillós”, afirma Pérez.

Pla general del pont de l’antiga via de tren al seu pas pel centre de Cambrils. Foto: Núria Torres

Les antigues estacions, com a espai patrimonial

Tant a Mont-roig com a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a part d’apostar per la via verda, també comparteixen la voluntat de conservar les estacions clausurades. “Treballem amb Adif per recuperar el patrimoni de l’antiga estació, arrendar-la i donar-li un ús museístic, englobant la casa de l’antic cap de l’estació, el dipòsit d’aigua, el moll de l’estació, etc.”, exposa l’alcalde, Alfons García.

“I l’estació podria ser l’inici de la vida verda”, avança. L’Hospitalet veu el projecte com una oportunitat per facilitar la interconnexió del nucli amb les platges. “Facilitarà que hi hagi una millor comunicació, també amb els altres municipis, i que ens visiti un turista més naturista”, diu García. “És un potencial a explotar i esperem poder-ho fer ben aviat”, conclou.

Independentment del destí final d’aquest tram de via fèrria, aquests municipis del Baix Camp i Tarragonès desitjaven que s’eliminés. Un cop va deixar de funcionar, el passat 13 de gener, Adif va iniciar les tasques de retirada del cablejat de coure i la catenària al llarg dels 28 quilòmetres, així com del desmantellament dels onze passos a nivell que hi havia en el trajecte. Fa poc més d’una setmana, també ha licitat la redacció del projecte de desmuntatge de la via.

Pel que fa al projecte del TramCamp, FGC va adjudicar al febrer els estudis informatius, que havien de durar entre cinc i sis mesos. La crisi del coronavirus però, els ha endarrerit i des del departament de Territori i Sostenibilitat confien que estaran enllestits de cara a la tardor. Per aquestes dates també s’haurà d’acabar l’estudi d’impacte ambiental. Mancarà el pla especial d’infraestructura ferroviària, que podria tardar un any més. El projecte ha de connectar Cambrils, Salou, PortAventura i Tarragona per l’antiga línia ferroviària.

Eloi Tost – Núria Torres – ACN