El Departament de Salut endureix les mesures preventives per la covid-19 a Reus, amb restriccions més estrictes que a Barcelona i Figueres. Queden prohibides les trobades de més de deu persones i es limita l’aforament al 50% en bars i restaurants, tant a l’interior com a l’exterior. Tampoc es podrà consumir a les barres dels establiments. Es restringeix l’aforament en cerimònies religioses al 33% i en esdeveniments culturals i esportius, al 50%.
“Fem una crida a no anar-hi si no és estrictament necessari. Només tenim quinze dies per rebaixar l’activitat de tot el país”, ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en el marc d’una visita aquest divendres a Reus, on ha visitat els espais de cribratge massiu en tres barris de la ciutat.
Vergés ha argumentat aquest “punt d’exigència” més a Reus pel fet que s’està en unes “dates clau”. “Hem d’aconseguir abaixar realment les taxes d’incidència del virus, tenim quinze dies abans del retorn a la feina i a les escoles, i cal fer-ho en les millors condicions possibles; des de Salut ho farem tot”, ha garantit.
A Reus aquesta taxa s’ha multiplicat per cinc. És per això que, a part dels cribratges, s’hi han volgut extremar les mesures específiques a uns nivells superiors als de Figueres i Barcelona, especialment en relació a l’aforament en terrasses i la prohibició de reunions públiques i privades de més de deu persones.
“Fem una crida a la ciutadania que només surti per a allò imprescindible i que redueixi al màxim l’activitat social; limitar els aforaments a bars i restaurants no és l’objectiu, sinó no anar-hi si no és estrictament necessari”, ha afirmat la consellera, que no descarta que aquestes mesures siguin extrapolables a altres municipis.
Vergés ha visitat el CAP de Sant Pere i l’Hospital de Sant Joan de Reus, on s’estan fent cribratges a adults d’entre 20 i 50 anys, amb la idea d’arribar a fer 3.000 tests, si bé l’afluència -el cribratge és voluntari- no està sent molt elevada. Fins al punt del migdia d’aquest divendres s’havien fet 320 proves.
“El ritme és bo”, ha opinat Vergés. Es confia que aquest dissabte sigui el dia fort i es facin 1.500 proves, de les 3.000 previstes en els tres dies. Per la seva banda, l’alcaldessa en funcions de Reus, Montserrat Vilella, ha reconegut que el moment és “crític” i que “si no actuem pot ser un escenari de màxima gravetat”.
El protocol per al retorn a l’escola
“Aquestes mesures ens han de portar a unes condicions millors”, segons Vergés, que ha negat divergències entre conselleries en relació al retorn escolar. “Treballem conjuntament el protocol d’obertura d’escoles, mirem la incidència a cada territori i ens fixem amb altres països, que obren abans els centres”, ha dit.
“La situació del país és molt delicada, no sols volem l’estabilització, sinó que cal baixar les taxes d’incidència per emprendre el retorn amb unes condicions més favorables; l’objectiu és que la gent pugui anar a treballar i les escoles puguin obrir, per això en aquests quinze dies hem de ser molt rigorosos”, ha conclòs.
Petició a l’Estat
Finalment, la consellera ha exigit a l’Estat que actuï per tal que les persones infectades o amb vincles amb positius puguin complir els aïllaments. En aquest sentit, ha demanat que prengui mesures que són competència del govern espanyol -baixes laborals, mesures de conciliació, atenció a fills o persones dependents, etc.
Núria Torres / Eloi Tost – ACN
Equip de redacció