.

A l’entrada al recinte es prenia la temperatura. Foto: Tarragona21

El confinament provocat per la Covid-19 va obligar a guardar el 23 d’abril al congelador. Amb el desconfinament ha arribat el descongelament, amb data de 23 de juliol pactada entre llibreters, floristeries i administracions, per salvar el possible d’una data estimada, volguda i viscuda entre multituds. I el placebo ha funcionat, encara que en el cas de Tarragona es reduís a un tram de cent metres entre les coques de la Rambla Nova que van de la Font del Centenari al monument als Herois de 1811.

Àngel Ros: ‘És com quan et donen un trosset de xocolata. El degustes com si fos un gran tros’. Foto: Tarragona21

Amb rigoroses mesures de seguretat, que inclouen el control de la temperatura a l’entrada, distància entre els estands, pantalles protectores als expositors de llibres i els atrevits autors disposats a signar llibres aïllats com en una illa deserta amarrats a una taula d’IKEA, la satisfacció era el sentiment general. Combinat, és clar, amb una important dosi d’estupefacció resignada. “La sensació és estranya. Tant per la dimensió de la festa com per les dates en què estem”, reconeixia Àngel Ros acompanyat de la seva família. “Però bé, també teníem ganes i ens hem hagut de satisfer. És com quan et donen un trosset de xocolata. El degustes com si fos un gran tros”.

Per la seva banda, l’Alexandra es reconeix “una apassionada de la lectura i em feia gràcia donar un tomb abans d’anar a treballar. És estrany, però està ben muntat, amb les mesures de seguretat i l’aforament controlat”. Acompanyada del noi de sis anys i la seva parella, l’Alfons, rememorava com va ser el Sant Jordi confinat: “Jo vaig escriure una història al nen sobre això i al nen se li acudir fer uns dibuixos, unes roses de paper, que al final feia volar de balcó a balcó”.

Les floristeries també s’hi trobaven representades. Foto: Tarragona21

Per la seva banda el Ricard, a càrrec de ‘Tot en flors’ de Carme Carrio, garantia el subministrament de roses i esperava almenys “recuperar el que hem comprat”. A distància s’hi podia trobar el periodista i escriptor local Moisés Peñalver, donant la cara per la seva novetat editorial ‘Els 155 manaments’. “Dins el que seria un Sant Jordi normal -explicava- és una mica trist, reduït, perquè no tenim un quilòmetre de parades com és habitual. Però dins de la pandèmia, les prohibicions, les mascaretes i tot plegat s’agraeix que com a mínim hi hagi una cosa pseudofestiva a la ciutat”. Enmig d’anècdotes vàries que sempre acompanyen al personatge (“ha passat una senyora de Moldàvia que m’ha fet signar una postal perquè no sabia ni el que era un llibre”), la sensació “és agredolça. Però ens cal mirar la part bona. Estàs a la Rambla i s’apropa gent per comentar-te que riuen amb el teu article i tens quatre converses entretingudes. M’estimo més això que no pas no s’hagués fet res”.

Moisés Peñálver, a l’espera de signar exemplars del seu llibre ‘Els 155 manaments’. Foto: Tarragona21

Per la seva banda, el Josep Rovira de La Capona culminava aquest dijous una preparació encetada el mateix dia de la suspensió del 23 d’abril. “Ja ens vam prendre com una cosa diferent. Comparar una cosa amb l’altra seria un error. Hem treballat amb unes previsions més reduïdes i una previsió d’afluència menor perquè les circumstàncies manen, però també hem volgut oferir les últimes novetats que hi ha al món editorial i destacar els autors i autores del territori”. El que es buscava era “estar al carrer i oferir una mica de festa al públic en general. De fet, la previsió de vendes la poso en segon o tercer terme. I amb totes les mesures sanitàries perquè la gent pugui passejar amb tranquil·litat per aquest espai”.

Josep Rovira, de La Capona, reconeixia que ‘la previsió de vendes la poso en segon o tercer terme’. Foto: Tarragona21

Rovira, que aprofitava per destacar el bon funcionament dels “llibres infantils i juvenils” tot i ser un dels grans oblidats en els rànquings “odiosos” de llibres més venuts habituals als mitjans, es mostrava satisfet perquè “el degoteig de compres hi ha estat d’ençà que hem obert. I a més tant a les llibreries Adserà com La Capona hem detectat moments de cues de gent fora al carrer per entrar. Això és bo, més que la Rambla, perquè així acostumem a la gent a venir als espais que tenim oberts gairebé cada dia de l’any”.

Alhora, una situació com l’actual dona peu a reflexionar sobre l’impacte de la venda on-line. En aquest sentit Rovira assegura que “en el moment àlgid del confinament va funcionar molt i d’una manera extraordinària. Va ser l’efecte de la suspensió del Sant Jordi, cert, però agraïm molt a la gent que va comprar per aquest sistema perquè cal tenir present que no els podien venir a recollir fins al mes de maig. Va ser un acte de solidaritat amb les llibreries”. Tanmateix, la importància real d’aquesta plataforma de vendre per internet en el món del llibre “no destaca. Està calculada entre un 5% i un 7%”.

La jornada es viu a la Rambla Nova però tindrà continuïtat el 25 de juliol amb una programació especial al parc ecohistòric del Pont del Diable, organitzat per l’empresa Limonium.

Jordi Siré