.

El cartell d’una edició maleïda.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus informa que, després de reunir-se amb llibreries i floristeries, la Comissió de Sant Jordi ha decidit no celebrar la Diada de Sant Jordi alternativa del juliol ni col·locar les parades a la plaça del Mercadal. La decisió, que ha estat gairebé unànime, ha estat subscrita també per les entitats culturals de la ciutat. El que sí que podran fer tant floristes com llibreters és, si ho sol·liciten, posar una parada al carrer davant del seu establiment.

El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha explicat que “el dia 23 d’abril d’aquest any vam viure tots un sant Jordi molt especial, una Diada que ens va agafar de ple en confinament i que, per tant, va perdre qualsevol caràcter de festa als carrers i les places com n’és la seva naturalesa habitual. Malgrat això, cadascú des del seu àmbit, vam aconseguir plegats que els llibres i les roses ens acompanyessin d’una manera o altra. Vam posar-hi tot l’enginy telemàtic i virtual −que en aquell moment encara no era la tònica habitual− i vam poder fer unes comandes que ens exigien paciència i compromís, vam sentir autors i autores parlar-nos dels seus llibres, llibreteres i editors parlar-nos de la potència de la pàgina escrita, lectors i lectores d’edats diverses fent recomanacions i manualitats de tota mena que recordaven dracs i roserars. No va ser la Diada que volíem, però vam aconseguir que sant Jordi tampoc no fos un dia com qualsevol altre”.

D’aquesta manera, des de la capital del Baix Camp, en sorgir la proposta des del Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi d’Editors de Catalunya i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, d’una Diada alternativa que, a  més, es fixava a l’agenda  directament en una data concreta del juliol, es va voler treballar el model i l’objectiu d’aquest nou Sant Jordi.

En aquest sentit, a l’espera d’unes instruccions que determinessin una mica quina mecànica se n’esperava, des de la regidoria de Cultura es va començar a recollir les veus del sector en clau local que ja havien començat a dir-hi la seva. Amb aquest objectiu, es van fer reunions amb els llibreters i llibreteres, també amb els i les floristes i, finalment, vam convocar l’anomenada Comissió de Sant Jordi que inclou, a més, representació de les entitats.

El parer gairebé unànime ha estat el de no afegir-se a aquesta convocatòria. Segons Recasens, “les raons van des de la dificultat de mantenir amb responsabilitat les mesures exigibles fins a la inconveniència d’una data poc abellidora per a l’ocasió, passant per una lectura més àmplia del que representa la Diada més enllà del pur objectiu comercial”.

Per finalitzar, el regidor manifesta que “esperarem amb neguit la propera Diada de sant Jordi i tornarem a gaudir com toca i quan toca de la festa”. Des de la regidoria de Cultura es fa una crida a gaudir de les llibreries i floristeries tot l’any i a consultar les novetats editorials d’enguany a través del punt de llibre de les Biblioteques Municipals amb el recull d’autoria local.

Les llibreries i floristeries que desitgin posar una parada davant el seu establiment han de sol·licitar-ho a l’Institut Municipal Reus Cultura, abans del 17 de juliol, a través del correu electrònic suport.festes@reuscultura.cat.

Redacció