.

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha adquirit 80 contenidors, 30 dels quals ja han arribat, per fer front a les necessitats que té el municipi. Així, passaran de 153 unitats a 233, segons ha informat a Tarragona21 el regidor de Medi Ambient, Òscar Ciurana. La nova aportació de contenidors obeeix ‘a un error del Consell Comarcal, que ens va donar contenidors de reduïda capacitat’, fet que ha comportat problemes, que els darrers mesos s’està solventant.

‘El consistori hagués pogut absorvir la demanda del servei durant l’any, però no a l’estiu, quan la població gairebé es duplica’, ha relatat Ciurana. ‘Durant la tercera fase del desconfinament ens vam veure desbordats per les segones residències i ens calia dotar-nos de més contenidors’. La Pobla de Montornès disposa de diverses urbanitzacions, una de les quals, El Castell, és la de més grans dimensions. L’increment de contenidors no ha suposat un sobrecost per al consistori ja que formava part del preu de licitació del concurs del servei que realitza FCC Medio Ambiente, dins el contracte que té amb el Consell Comarcal del Tarragonès. ‘Ara la capacitat que tenim és molt bona i podem disposar de contenidors de reserva’, subratlla el regidor.

El municipi ha pogut ampliar a cinc les fraccions a recollir en molt punts gràcies a l’arribada dels nous contenidors. El consistori, però, vol eliminar el soterrarament de quatre illes, fet que acabarà amb les males olors, amb l’abaratiment del servei que suposarà perquè no caldrà usar dos tipus de camions per fer la recollida. Amb els nous contenidors no varia la freqüència del servei.

El gràfic que es reprodueix en aquest article il·lustra l’important augment de capacitat del sistema de recollida de la brossa a La Pobla de Montornès amb els nous contenidors que es van instal·lar a finals d’abril al municipi.

El canvi més visible és el Model 5 fraccions, que vol dir que en totes les illes de contenidors hi ha les cinc fraccions, el model més estès a Catalunya. La majoria de municipis i ens locals disposen de 5 contenidors on llençar els residus que generen. El groc pels envasos lleugers, metàl·lics i brics. El verd pels envasos de vidre. El blau pel paper i cartró. El marró per la fracció orgànica i el gris per la fracció resta. En els municipis que tenen implantat aquest model, els residus que no poden llençar-se en cap d’aquests contenidors, hi ha establerts altres sistemes de recollida, com ara les deixalleries mòbils o la recollida a domicili dels residus de gran volum.

Jaume Garcia