.

El Quartet Gerhard a la sala Lluís Millet del Palau de la Música, on celebraran els 10 anys de trajectòria amb un concert el 5 d’agost. Imatge del 30 de juny de 2020. Foto: Mar Vila

El Quartet Gerhard, format al Conservatori de Vila-seca i amb dos músics del Camp de Tarragona, arriba als 10 anys de trajectòria en un moment en què “senten l’instrument molt potent i amb perspectives que creixi més encara”. Bon moment a nivell professional, però també personal. “Fer quartet és una aposta amb la que tens l’obligació d’excel·lir en allò musical i humà. És una aposta de vida”, diu a l’ACN el reusenc Lluís Castán, acompanyat de Judit Bardolet, el tarragoní Miquel Jordà i Jesús Miralles.

Com a celebració, oferiran un concert especial al Palau de la Música el 5 d’agost, el primer després de l’aturada més llarga –encara que obligada–que han fet mai. No tornen a Catalunya només pel concert, ja que han decidit quedar-s’hi, després de gairebé una dècada a Basilea i Berlín. “Volem sentir-nos d’aquí”, assegura Bardolet.

“És una decisió que hem pres fa poc tot i que feia temps que ens passava pel cap. Viure a Berlín ha estat una etapa fantàstica, que ens ha enriquit moltíssim”, explica Judit Bardolet, un dels violins del grup. Però assegura que és moment d’encetar una nova etapa a casa, fent el que han fet sempre, “viatjar i tocar, però des de Catalunya”. Després d’una etapa a Basilea, van triar Berlín per seguir la seva formació i s’hi han estat set anys.

“Ens va agradar l’ambient cultural de la ciutat, els músics que hi passaven, una ciutat molt cultural en la que ens hem sentit molt lliures per treballar”, argumenta Jesús Miralles, que confessa que tenien ganes de tornar. “El nostre cap sabia que era una situació temporal. Tenim moltes ganes de viure aquí”, apunta Miralles, violoncel del grup. Encara que de vegades a Catalunya “es troba a faltar algun tipus d’ajuda, sobretot en moments de crisi”, consideren que la societat “demanda cultura”.

Vocació internacional

I és que malgrat a partir d’ara parin més els peus pels escenaris catalans, la vocació internacional del Quartet Gerhard no s’atura. La formació avança a l’ACN que estan negociant un projecte a llarg termini amb una ciutat europea, com a artistes residents escollits d’una institució de renom. De fet, una residència equiparable a la que tenen actualment amb el Palau de la Música des de la temporada 2018-19, i que s’allargarà fins l’any vinent. Es defineixen com a “nòmades”.

Una dècada frenètica

Des que els quatre músics van decidir l’any 2010 iniciar el projecte, han viscut “una aventura”. La clau de la seva consolidació ha estat “no tenir por del treball diari i les conseqüències que pot tenir la decisió de dedicar-se exclusivament a una cosa que no saps cap a on anirà”. El Quartet Gerhard “ho va donar tot”, i “si hi ha una cosa que t’apassiona, és molt més fàcil que te n’acabis sortint”, assenyala Lluís Castán, violí del grup.

“També l’estima que tots quatre tenim, tant per la música de cambra com pel quartet en especial, és una reacció química que va haver-hi des del primer dia i també hem tingut la sort que el públic ho ha percebut d’aquesta manera”, afegeix Miralles. Al parer de Bardolet, la clau és persistir. “El que et fa tirar endavant és la passió que tens i el dia a dia, fer que el treball diari sigui bonic”. El quartet català ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals, i ha pujat als escenaris dels festivals més reconeguts internacionalment.

Amb la celebració dels 10 anys “s’intensifica la passió” que tenen, i donen valor a cada concerts assaig o viatge que han fet. “Deu anys és molt de temps per un grup que som els mateixos membres des del principi”, confessa Bardolet, però esperen poder-ne fer “10, 20 o 30 més”.

Després de 10 anys “molt intensos”, el confinament els hi ha anat bé per aturar-se i guanyar perspectiva. “Mai havíem estat tant de temps sense tocar. Veníem d’una dinàmica de tocar molt, i es va interrompre”, explica Bardolet, com també s’ha aturat la postproducció del seu nou àlbum, que esperen llançar el 2021.

Més que un concert

El quartet ha pogut mantenir el concert de celebració dels 10 anys, una actuació al Palau de la Música que defineixen com un “somni”. “És una sala especial per a nosaltres i també sent conscients de l’oportunitat perquè la situació es la que és”, diu Castán. El concert canalitza una doble emoció: l’aniversari i el primer concert després de més de quatre mesos sense pujar a un escenari. “Ens sentim molt còmodes en aquesta casa i molt lliures d’explorar el repertori que estem fent ara”, ha afirmat Jordà, viola de la formació.

Interpretaran el ‘Quartet núm. 15’ de Schubert, la peça que més estimen i més els representa. A més, el ‘Quartet de corda núm. 2’ de Robert Gerhard, obra que els ha acompanyat durant els darrers nou anys, i que faran com a homenatge al compositor català que els dona nom amb motiu dels 50 anys de la seva mort.

El quartet considera que amb el confinament la música en directe s’ha revaloritzat, pel fet de notar la seva absència. “S’havia instal·lat en una mena de rutina. L’acte de fer música és molt més enllà que la música mateixa”, assegura Castán. I en el seu cas, el públic ve a presenciar “més que una peça musical”, sinó una “història al darrere, una petita estructura humana amb què es pot sentir identificat”.

Mar Vila