La Fira de Circ de Catalunya Trapezi celebrarà els dies 9 i 10 de juliol les Jornades professionals d’aquesta edició del 2020. Aquest serà el segon moment del Trapezi 2020, després que el passat mes de maig es realitzés la primera trobada virtual amb les companyies que participaran a la Fira d’enguany com a tast de presentaci&oacu te; dels seus espectacles per mitjà de les xarxes socials.
La situació generada arran de la pandèmia del COVID19 ha obligat enguany a dur a terme una edició especial del Trapezi. Segons va explicar el regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, la Fira d’aquest any tindrà “tres moments”. El tercer moment serà a la tardor amb les actuacions de les companyies en viu, previst del 23 al 25 d’octubre a la capital del Baix Camp.
En aquest segon moment que tindrà lloc ara al mes de juliol, el Trapezi 2020 organitza les Jornades professionals que es duran a terme en format semi-presencial: els debats es realitzaran a un plató i amb realització televisiva mentre que els assistents participaran de manera telemàtica.
A les jornades s’abordaran diverses temàtiques específiques del sector amb l’objectiu d’establir sinèrgies i enriquir la trajectòria dels professionals. Es tracta del primer punt de trobada estatal que afavorirà la connexió entre programadors i companyies. Aquestes jornades se celebraran en format virtual, utilitzant recursos que permetin fer una convocatòria àmplia. “El contacte humà és la base del circ, i de les arts en viu; ara, però, la voluntat del Trapezi és fer una readaptació amb flexibilitat per poder seguir apostant per la cultura i permetre que els professionals inscrits puguin utilitzar eines virtuals per seguir les jornades” ha afirmat Leandre Mendoza, director artístic de la Fira de Circ de Cataluny a Trapezi.
Així doncs, amb la intenció de continuar sent una cita anual de referència que aprofita la trobada per connectar els diferents professionals, s’ha previst una graella d’activitats virtuals que abordaran diversos àmbits, des de l’anàlisi de l’actualitat, la realitat i desenvolupament del sector, activitats formatives i també de debat i pensament.
Les jornades començaran el dijous 9 de juliol a les 10:00h amb la xerrada “L’eclosió de l’autoria al circ”, un debat sobre la pràctica, drets i experiències del sector. Amb la moderació de Cristina Cazorla, intervindran: Pepa Plana, autora i clown; Quim Girón, director de circ; Rolando San Martin, director de circ; i Sara López Blanco, advocada especialista en propietat intel·lectual.
A les 12:00h, el director artístic de la Fira Trapezi, Leandro Mendoza moderarà l’activitat “El circ a l’estat, realitats i estratègiques”, concebuda com a espai de reflexió on conversar sobre el sector des de totes les seves realitats: necessitats compartides, reivindicacions i estratègies de futur. La sessió comptarà amb CIRCORED (Federación de Asociaciones de Profesionales de Circo de España), UPAAC (Unión de Profesionales Artistas y Amigos del Circo), PATEA (Artes de Calle Asociadas), AECC (Asociación de Empresas de Circo de Creación), FEFPAC (Federación Española de Formación Profesional de las Artes del Circo) i FEECSE (Federación de Escuelas de Circo Socio Educativo).
Per acabar aquesta primera jornada, a les 16:00h del mateix dijous 9 hi haurà la ‘Presentació dels espectacles del Trapezi 2020’, espai on les 11 companyies amb espectacles programats pel Trapezi en viu 2020 aprofundiran sobre les seves propostes artístiques. La trobada, moderada per Gebra Serra, coordinadora de la Fira Trapezi i moderada per Leandro Mendoza, director artístic del Trapezi, comptarà amb Alta Gama, Rhum & Cia, Cia. Hotel Iocandi, Madame Gaüc, Cia. Pistacatro, Cia. Manolo Alcántara, Vaivén Circo, Xampatito Pato, Yldor Llach, Ateneu de 9 Barris i Circ Vermut.
Per altra banda, el divendres 10 de juliol, COFAE, de la mà de Roberto Ramos León, oferirà l’activitat ‘Linternas en la noche’. Aquesta proposta es basa en un taller per estimular el coneixement sobre què és un acompanyament a projectes culturals i la necessitat de posar en marxa plans de distribució, oficines especialitzades o convocatòries públiques que incideixin en aquests processos com a fonament per a l’èxit de les produccions en un pla més enllà del local.
A les 12:00h de divendres 10 de juliol, tindrà lloc l’última activitat, titulada ‘Nous paradigmes de futur’ i organitzada per l’APCC. Es tracta d’una conversa sobre circ al voltant del nou context social i cultural postpandèmia plantejada com a punt de trobada que ajudi a obtenir altres punts de vista que reforcin els valors de la professió per continuar i tirant endavant.
Finalment, un any més l’Àrea Professional del Trapezi posa a disposició del sector tots els recursos possibles per afavorir una trobada que cobreixi les necessitats de tots.
Per participar en les jornades professionals de la Fira de Circ Trapezi 2020 cal formalitzar una inscripció a través de https://www.trapezi.cat/professionals/acreditacio/ El preu d’inscripció és de 30 euros i inclou 2 acreditacions per entitat, l’assistència a les jornades professionals virtuals i invitacions per als espectacles de l’edició 2020 del Trapezi el mes d’octubre. Els socis de l’APCC i altres associacions professionals de circ i/o arts escèniques, a més d’altres professionals (distribuïdors, productors, companyies, mitjans, escoles…) tindran un descompte en el preu de la inscripci&oacu te; i els costarà 15 euros.
Redacció
Equip de redacció