.

Sebastià Cabré (dreta), president d’Empresaris de Tarragona (EdT) amb Cristian Compte, del grup Tòtem, en roda de premsa el 3 de maig del 2018. Foto: Roger Segura

L’associació de Empresaris de Tarragona (EdT) ha enviat al Govern de la Generalitat una proposta per escrit amb tres mesures àgils i pràctiques enfocades directament a la butxaca del contribuent català, bé siguin les famílies o les empreses que conformen el teixit econòmic de Catalunya. L’objectiu és millorar les condicions econòmiques dels ciutadans i alhora afavorir la recuperació, des del primer dia, del sector turístic català perquè pugui sobreviure a la crisi sanitària

1. En primer lloc EdT proposa una deducció de la despesa realitzada per una persona física o una família amb domicili fiscal a Catalunya en empreses del sector turístic de la Comunitat, i que s’aplicarà en el tram autonòmic de l’IRPF. Els empresaris demanen al Govern una deducció del 15% durant els pròxims tres anys aplicable al tram autonòmic de l’IRPF.

La despesa en viatges dels catalans durant 2019 va ser de 8.994 Milions d’Euros (dades Idescat/INE). D’aprovar-se aquesta deducció podria suposar un estalvi per a les famílies catalanes de 1.394 milions d’euros (185 euros per any i més diners en la butxaca), sense minvament en els pressupostos de la Generalitat pel previsible increment d’IVA i IRPF.

L’any passat el 36% dels turistes catalans es van desplaçar fora del territori de Catalunya i van gastar 3.238 milions.

2. Eliminació per als pròxims 24 mesos de la Taxa d’Allotjament Turístic (*TAT). D’acord amb la proposta que la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (*ConfeCat) li ha presentat al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, *Empresaris de Tarragona demana “la supressió de l’impost sobre les estades en establiments d’allotjament turístic” durant 24 mesos i l’ampliació del termini del pagament de l’última liquidació pendent fins a març del 2021.

La TAT suposa per a la Generalitat de Catalunya una recaptació superior als 60 milions d’Euros. La reivindicació tampoc suposaria la pèrdua d’aquest ingrés; si les famílies disposen de més diners de butxaca acudiran a espais gastronòmics, culturals o d’oci, que al seu torn tornaran a generar aquesta quantitat en impostos. Major despesa per unitat familiar suposa més negocis funcionant i major nombre d’empleats. Per tant, es tracta de donar una altra volta al consum abans d’acabar en l’impost per a millorar l’eficiència de l’economia.

3. Generació d’un ‘cupó’ autonòmic de millora en els viatges de l’IMSERSO perquè puguin realitzar-se també durant els mesos de temporada alta en 2020

Fora de l’àmbit fiscal, Empresaris de Tarragona també sol·licita una línia extraordinària de subvenció a majors de 65 anys de tot el territori espanyol que vulguin realitzar viatges de l’IMSERSO a Catalunya durant la temporada alta de 2020.

Pel que respecta a la cancel·lació de tots els viatges del Imserso, Empresaris sol·licita també al Govern de la Generalitat negociar amb el Govern de l’Estat perquè sigui més explícit entorn dels protocols exigits a fi de poder recuperar la dinàmica d’ocupació dels hotels catalans aquest any 2020.