El Col.legi d’Advocats de Tarragona ja preveu la següent fase de la crisi econòmica derivada de la sanitària: una forta entrada d’expedients de concursos de creditors -suspensions de pagaments- i conflictes laborals. La primera fase ha estat la massiva presentació d’ERTOs, expedients de regulació temporals d’ocupació, que a hores d’ara afecta uns 50.000 treballadors de la província de Tarragona.
Manel Albiac, degà del Col.legi d’Advocats de Tarragona, subratlla a Tarragona21 que ‘les feines laboral i mercantil són les que a partir d’ara centraran l’activitat dels lletrats’. És possible que es visqui ‘tancaments d’empreses i acomiadaments. Els advocats laboralistes tindran un paper molt important en aquesta fase de la crisi, com els del mercantil’. La crisi econòmica ‘tindrà trascendència jurídica’ i els advocats dedicats a aquests temes seran la vanguàrdia de la profesió.
Albiac, que també és president del Consell de l’Advocacia de Catalunya, recorda que a tot el país només hi ha 14 jutjats del Mercantil, i d’ells, només un a Tarragona. Els Jutjats ja es preparen per a viure un col.lapse.
En el dia a dia, no han pujat els casos de violència domèstica a Tarragona, però sí els de trencament de les ordres de confinament. També es preveu conflictes com l’endarreriment en el pagament de lloguers d’habitatges o locals comercials i de la reclamació de deutes pendents. També hi haurà molta feina derivada de la resolució que l’adminisració catalana faci dels ERTOs, els que accepta i els que no, una altra possible font de confictes judicials o contenciosos, amb previsibles reclamacions contra el Departament de Treball.
Albiac destaca el paper de l’arbitratge per a agilitzar el col.lapse judicial: ‘S’ha creat un procediment exprés per resoldre conflictes’, subratlla. Es tracta ‘d’un sistema alternatiu per descongestionar l’administració de Justícia, amb terminis de resolució molt més àgils’. Es recomana anar a l’arbitratge.
Naglae Sah El Kaya, de la gestoria Saber de Tarragona, afirma que encara no ha rebut sol.licituds d’expedients de concurs de creditors, però ja preveu que serà la següent fase en què es trobarà al seu despatx virtual després de la primera ‘de presentació d’ERTOs i de donar de baixa autònoms per cessament de l’activitat o perquè els ingressos els han baixat un 75% respecte a l’any anterior’, un motiu legal per acollir-se als ajuts excepcionals de l’estat.
Juan Gallardo, un dels economistes més destacats de la província de Tarragona, ja preveu concursos de creditors. En conversa amb aquest digital, és molt crític amb les mesures que ha pres -i sobretot, les que no ha pres- l’executiu central.
Es pregunta: ‘Per què les ajudes a les empreses o als autònoms s’han instrumentat de manera tan gasiva i limitada quan el dany és general?’. Gallardo continua: ‘Per què en comptes de tancar tota l’economia, excepte les denominades activitats essencials, amb el consegüent perjudici per a la producció i l’ocupació, i que no serà menor de dos punts del PIB per setmana de cuarentena, no s’han implementat mesures de profilaxi, distanciament social i clausura selectiva de negocis, a l’objecte de mantenir uns nivells d’ocupació i activitat acceptables?’
L’economista qüestiona que es no pugui acomiadar per raons objectives, ‘mesura que demostra una falta absoluta de coneixement real del funcionament de l’economia i del mercat, quan l’únic que s’aconsegueix és un brutal encariment de l’ajust de les plantilles, amb la qual cosa, la sortida de molts empreses serà, directament, la insolvència i el tancament’.
Jaume Garcia
Equip de redacció