.

Un treballador de la Brigada de l’Ajuntament de Cornudella, desinfectant els carrers. Foto: Cedida

Els alcaldes i alcaldesses dels pobles del Camp de Tarragona asseguren que tenen més feina que mai. La plaga del coronavirus i el seu creixement exponencial els està obligant a implementar mesures urgents cada dia i de vegades, diversos cops al dia i afrontar situacions mai vistes. Es prioritza el servei als col.lectius més vulnerabls i difondre informació ràpida per tots els canals possibles, whatsapp i els ebandos en primer lloc. La vida als pobles ha canviat radicalment i un tsunami de solidaritat s’hi a fet present.

En general, la població reacciona bé o molt bé a les recomenacions. Ara bé hi a coincidència que és la gent gran la més escèptica sobre els perills del nou virus, justament la gent gran, la més vulnerable. Tarragona21 ha parlat amb diversos alcaldes i alcaldesses que ens expliquen com ho estan vivint.

Gemma Benaiges s’ha estrenat com a alcaldessa només fa nou mesos i li ha caigut al damunt gestionar la crisi al seu poble, Vilallonga del Camp, de 2.400 habitants. A més, és propietària d’un forn de pa al Morell, el poble del costat, separat només per dos quilòmetres, lloc on ha de servir als clients a distància, amb màscares i guants. A les onze deixa el forn i se’n va a l’Ajuntament i comença l’altra batalla, la d’alcaldessa. ‘A Vilallonga hem creat un grup d’emergència, amb tres regidors, jo mateixa, el secretari municipal, la responsable de comunicació, l’agutzil i un vigilant’. També hi ha voluntaris, com altres pobles, ‘però ho gestionem des de l’Ajuntament, perquè en aquest tema s’ha d’anar amb cura, no fos cas que hi hagués contagis’.

Telèfon oer rebre eticions

Telèfon municipal per rebre peticions d’ajuda a Vilallonga del Camp

Vilallonga va fer una crida a les persones de més de 65 anys ‘per si necessiten fer compres, anar a la farmàcia, baixar les escombraries o simplement volen conversa’. Així, a través d’un telèfon mòbil que ha estat facilitat als ciutadans, el grup municipal compleix amb les necessitats d’aquest grup de ciutadans. ‘Jo mateixa vaig portar uns medicaments a una dona que els necessitava’, diu Benaiges. També s’envia aliments.

Altrament, l’Ajuntament de Vilallonga del Camp informa que qui hagi d’anar a buscar medicament a l’Hospital Joan XXIII o Sant Joan de Reus pot passar per la Farmàcia Boronat de Vilallonga a deixar la targeta sanitària i la recepta. Personal que treballa en aquests hospitals els recolliran i els deixaran a la farmàcia.

Una altra acció és trucar cada dia a vilatans de més de 70 anys, ‘tant si viuen sols, en parella o en família’, per saber com es troben, quines necessitats tenen i per recordar-los que no surtin al carrer. Entre els veïns de la vila, n’hi ha amb 96 i 98 anys.

El telèfon de l’Ajuntament de Vilallonga està desviat a un mòbil, que respon les 24 hores del dia. Internament, el consistori aplica el teletreball i les brigades funcionen per torns.

Pati tancat d’una escola del Morell. Foto: Ràdio El Morell

El Morell

Al Morell, amb 3.600 habitants, l’Ajuntament va començar les accions antivirus tancant les escoles i equipaments municipals. Els treballadors van acabar anant a casa, explica l’alcalde, Eloi Calbet. ‘A poc a poc es va anar enredant tot i vam haver de tancar patis i parcs infantils. La declaració de l’estat d’alarma amb les mesures restrictives del Govern central ho ha accelerat tot. ‘Les reunions del consistori, les fem telemàticament i amb l’Ajuntament de La Pobla de Mafumet estem controlant les entrades per carretera a les dues poblacions’.

El consistori ha anat donant consells als comerços i en general, el comportament davant el confinament ‘és bo’, com també a l’hora d’agafar el cotxe. S’han fet programes especials via la ràdio municipal i molta a través de les xarxes socials, ‘fet que la ciutadania agraeix molt’, reconeix Calbet. L’Ajuntament està tancat, només tramita temes com el padró d’habitants ‘i amb cita prèvia’. El consistori es planteja fer telemàticament el proper ple municipal.

Creixell

A Creixell, amb 3.500 habitants, la xarxa de solidaritat també funciona i des del consistori es va crear una comissió d’emergència que es reuneix telemàticament dos cops al dia, informa l’alcalde, Jordi Llopart. Policia Local i Protecció Civil també en formen part. ‘Avaluem la situació de cada moment i prenem decisions en funció també de fins on podem arribar’, destaca.

Dos regidors s’ocupen cada dia de trucar a les persones més vulnerables. Un se n’encarrega al matí i l’altre, a la tarda. El consistori ha reestructurat les àrees de les regidories, prioritzat els temes claus, com Serveis Socials, Seguretat o Serveis. En cada àrea hi ha dos regidors adscrits. També es patrulla pel carrer en vigilància policial i Protecció Civil desenvolupa la seva de suport. ‘L’Ajuntament desinfecta les zones on s’hi reuneix gent, com poden ser supermercats o farmàcies’, recorda.

L’Ajuntament està obert, però no s’atén presencialment els ciutadans, sinó per telèfon o telemàticament. La resta d’equipaments municipals estan tancats. Llopart vol agrair la tasca de la Policia Local, de Protecció Civil, dels voluntaris de Creixell, dels treballadors municipals i dels regidors, col.lectius dels quals ’em sento molt orgullós’ pel sacrifici que estan fent.

Roda de Berà

A Roda de Berà, el seu alcalde, Pere Virgili, reconeix que té més feina que abans, ‘i més urgent’. Ell i el regidor de Comerç s’ocupen de trucar als comerciants per saber de les seves necessitats. El consistori ja ha pres mesures per rebaixar la pressió fiscal en un municipi de 6.400 habitants. ‘Encara no tenim aprovats els pressupostos municipals i haurem de rebaixar-los i reconsiderar partides de festes. Serà dur i estem als inicis’, reconeix, però creu que el consistori podrà donar bona resposta a les necessitats. ‘Allà on no arribi el govern mirarem d’arribar-hi nosaltres’.

A l’Ajuntament només hi treballen tres empleats, l’informàtic, un tècnic de l’Oficina d’Atenció al Consumidor i una persona d’Intervenció i Serveis Econòmics: ‘Estem avançant el pagament de factures a industrials, avançant-nos al període mig de pagament. He revocat competències que tenia la Comissió de Govern i signo decrets de pagaments’ per agilitzar la situació.

Aquest cap de setmana els Mossos d’Esquadra reforçaran les entrades al municipi per evitar que els residents de cap de setmana i els turistes s’hia atancin amb el perill que propaguin el virus. Sembla mentida que ens trobem davant d’un panorama de pel.lícula futurista on cal tancar fronteres davant la vinguda d’una epidèmia.

Roda de Berà té voluntaris tot l’any a disposició de Serveis Socials  i de Protecció Civil. ‘Ara s’encarreguen de traslladar el menjar als domicilis de la gent necessitada’. Quan una persona gran necessita un medicament o la barra del pa, ‘s’activa un voluntari, que fa la feina. Deixa l’article a la porta de la casa i l’avi i l’àvia diposita un sobre amb els diners. No hi ha contacte entre ells’, relata Virgili. Amb un restaurant de menjar preparat de la vila hi ha un acord de repartir menjar. D’altra banda, la mainada que disposa de beques menjador i no pot anar a escola perquè estan tancades, reb a casa seva el menjar, tramitat per l’Ajuntament.

Quant a trasllats hospitalaris, si són urgents, com en els casos dels posoperatoris, ‘se n’ocupa la Creu Roja’. Habitualment es trasllada els usuaris a l’Hospital del Vendrell, municipi del costat. ‘La solidaritat entre la gent també funciona, com aquella veïna que li deia a ma mare que havia d’anar a la farmàcia i si volia que li portés alguna cosa’, subratlla.

Control de carreteres a Constantí. Foto: Cedida

Constantí

A Constantí, amb 6.500 habitants, el seu alcalde, Oscar Sánchez, informa que el consistori ha posat en funcionament un telèfon d’emergències per a la gent gran. ‘Amb el Consell Comarcal del Tarragonès gestionem les targetes moneder per als nens usuaris de beques menjador, amb les quals poden fer la compra del menjar’. Com en molts altres municipis funciona la desinfecció dels carrers.

L’Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració de Càritas Parroquial, ha posat en marxa una borsa de voluntariat per fer front a les necessitats que puguin derivar-se de la situació d’emergència social. L’objectiu és donar servei a les persones grans i en situació de vulnerabilitat que no poden sortir de casa durant l’episodi de confinament perquè són col·lectius de risc i estan soles.

L’objectiu és atendre necessitats com fer-los arribar aliments, medicament o altres necessitats bàsiques. Les persones interessades en col·laborar com a voluntaris i voluntàries han de tenir entre 20 i 50 anys. Les inscripcions s’han de fer a través del correu electrònic: registre@constanti.cat, deixant el nom, cognom i telèfon de contacte. Una vegada creada la borsa de voluntariat, des de l’Ajuntament de Constantí es posaran en contacte amb totes les persones que no tinguin cobertura familiar i que es trobin en situació de vulnerabilitat, per oferir-los la possibilitat d’acollir-se a aquest servei de suport.

Cornudella de Montsant

Cornudella de Montsant, amb menys de mil habitants, s’ha instal.lat en la solidaritat entre els seus veïns. Des que ha esclatat la crisi del coronavirus, tota una xarxa d’accions ajuden els vilatans i vilatanes, especialment la població més vulnerable, com és la gent gran.

La capil.laritat del sistema neix d’una inicitiva de l’Ajuntament, que ha coordinat les accions dels establiments comercials -especialment d’alimentació-, dels restaurants i la farmàcia, més un grup de voluntaris de retén, tot amb el suport dels treballadors municipals.

Així, el consistori va demanar a establiments com carnisseries, fruiteries, cansaladeries, forns o restaurants que es posessin en contacte amb ell per centralitzar el servei. En un gran esforç col.laboratiu, els establiments reben comandes via telèfon i les serveixen després als vilatans a casa seva, o bé les deixen preparades perquè les passin a recollir, en funció de les necessitats de cadascú.

Fins i tot des del consistori s’ha servit medicació a persones que ho necessiten, en col.laboració amb la farmàcia del poble.

L’alcalde, Salvador Salvadó, ha destacat ‘el gran esforç humà que comporta la feina que estan fent els establiments de la vila, als quals l’Ajuntament els està immensament agraït. Cornudella està demostrant ser una població molt solidària’, ha recalcat l’alcalde, que junt a regidors del consistori han facilitat els números dels seus telèfons mòbils a la població per si tenen necessitats, principalment la població més sensible al coronavirus.

El consistori va repartir un ban municipal on hi figuraven els números de telèfon dels comerços i establients que se sumen a la iniciativa i va anunciar que coordinaria les tasques de voluntariat. Un retén de 30 voluntaris de la vila s’ha ofert per si cal actuar.

Alguns establiments, a més, han decidit reduir el seu horari comercial. El servei manté la distància física i en alguns lloc no es permet accedir a l’interior del comerç ni tocar la mercaderia exposada.

Des del mateix Ajuntament es truca per telèfon a la gent gran i necessitada per veure la seva evolució i si necessiten alguna mena d’auxili, a partir de les dades facilitades per l’equip de Serveis Socials.

D’altra banda, els equips de treball municipals s’han dividit en grups de manera que no coincideixin tots al mateix temps al lloc de treball. En el cas de la Brigada Municipal, una de les accions destacades que està duent a terme aquests dies ha estat la desinfecció dels carrers de la vila.

Jaume Garcia