El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l’ACA, Lluís Ridao, i els alcaldes de Vila-seca i Salou, Pere Segura i Pere Granados, entre d’altres autoritats, ha inaugurat avui l’ampliació de la depuradora de Vila-seca i Salou, a la comarca del Tarragonès.
Els treballs han suposat una inversió de 5,4 milions d’euros. Aquesta estació depuradora, que es va posar en servei l’any 1995, requeria diverses actuacions per a modernitzar les seves instal·lacions i alhora adequar-se a les necessitats de sanejament actuals i futures. El conseller Calvet ha destacat la importància de les depuradores com aquesta; aquest cas, ha dit, “ens permet recuperar els aqüífers, ja que en traurem menys aigua, i també agafem menys aigua del minitransvasament de l’Ebre i rebaixem la quota de captació del consorci d’Aigües de Tarragona”.
Calvet ha insistit que “amb aquesta ampliació assegurem el creixement d’aquest territori i una correcta depuració de l’aigua”. Així mateix, ha posat en valor infraestructures com aquestes, “que estan al servei de les persones, i asseguren una qualitat de vida sostenible”.
Les actuacions, incloses dins de la planificació hidrològica vigent (període 2016-2021), han consistit en habilitar una nova línia de tractament, composada pel decantador primari, el reactor biològic i el decantador secundari, que se sumaria a les tres línies ja existents. S’incrementa així la capacitat de tractament, passant dels 47.500 m3/dia actuals als 63.333 m3/dia, duplicant gairebé la seva capacitat. En aquest sentit, també augmenta la població servida, passant dels 197.916 als 263.888 habitants equivalents. Damià Calvet ha apuntat que aquesta zona del país aglutina moltes activitats econòmiques i cal que estigui preparada per a garantir tots els serveis i, al mateix temps, preservar el bon estat del medi.
El projecte també ha previst la construcció de nous elements de la línia de fangs, com un nou espessidor primari per gravetat i un nou espessidor secundari per flotació, a més de l’adequació dels elements auxiliars.
Tots aquestes millores s’han dut a terme en els mateixos terrenys on hi ha depuradora, sense necessitat d’expropiar, i garantint al mateix temps el funcionament de la planta durant els treballs d’ampliació i millora, que han tingut una durada de 14 mesos.
Sanejament a Catalunya
El Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i el seu Programa de mesures associat inclouen les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.
A data d’avui les 525 depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 97,1% de la població catalana. Pel que fa el Tarragonès, la comarca compta amb 12 depuradores en servei que depuren les aigües residuals generades pel 95% de la seva població. En l’actual cicle de planificació hi ha vint actuacions de sanejament a la comarca del Tarragonès, de les quals el 50% està ja en curs.
Equip de redacció