.

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà

La situació de crisi ha impactat de forma dramàtica en la vida de moltes persones a causa de les dificultats sobrevingudes. Les administracions locals, infradotades de recursos, són les que reben en primera instància l’impacte social d’aquestes situacions.

Durant els últims anys moltes famílies han patit la pèrdua del seu habitatge, un fet que ha produït un increment en el nombre d’ocupacions d’aquestes vivendes buides. Aquesta situació també ha fet augmentar el grau de vulnerabilitat social i ha generat situacions d’exclusió difícils de resoldre.
Al nostre municipi les ocupacions il·legals van iniciar-se a finals de l’exercici 2014 i des de llavors han anat en augment. La gran majoria dels casos no deriven de veïns de la localitat en situació d’extrema necessitat, sinó que es tracta de persones provinents d’altres localitats properes.

Podríem dir que existeixen dos tipus d’ocupacions, una generada per una necessitat real i una altra que aprofita la conjuntura social per convertir un drama humà en un negoci i una forma de vida totalment reprovable, i als que no hem de nomenar i classificar com a ocupes, sinó com a delinqüents.
Aquestes ocupacions fetes per delinqüents generen una gran problemàtica al municipi des de diferents punts de vista: creen inseguretat i alarma social i creen un efecte de crida a altres com que només busquen aprofitar-se de la desgràcia d’altres.

Hem de reforçar els mecanismes que tenim al nostre abast per aturar aquesta situació, i obligar a les entitats bancàries o grans tenedors d’habitatges buits perquè adoptin mesures que ajudin a regularitzar la situació dels pisos ocupats.
Des del cos de la Policia Local, i amb el recolzament de Mossos d’Esquadra, hem reforçat la vigilància policial i hem iniciat una campanya de control i seguiment d’habitatges ocupats per tal d’impossibilitar les connexions als serveis públics d’aquelles ocupacions que es detectin i es puguin classificar com activitats delictives o de negoci.

Treballem amb les eines que les lleis i les competències locals ens permeten, tot i que resulten totalment insuficients. Per això ens esforcem per fer arribar aquesta problemàtica a qui té les competències i els mitjans suficients per reformar la legislació i protegir a qui realment ho necessita, i castigar amb tota la força de la llei a aquells que doblement infringeixen les normes ètiques, morals i legals i que provoquen problemes de convivència.

Hem convocat la Junta Local de Seguretat, a la qual hi assistiran membres dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional, de la Policia Local i representants polítics amb responsabilitat en seguretat ciutadana. Traslladarem la nostra gran preocupació per la situació que estem vivim i reclamarem la col·laboració i la coordinació de tots per a aconseguir un municipi solidari però al mateix temps segur i de caire familiar com ha estat sempre.

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà