Adif culminarà la connexió de la variant ferroviària de Vandellòs amb el corredor mediterrani aquest pròxim cap de setmana. Entre divendres, a partir de les set del vespre, i dilluns, fins les sis de la matinada, els tècnics de l’empresa estatal executaran les últimes actuacions perquè pugui entrar en servei el nou tram a partir d’aquest mateix dia 13. Això deixarà fora de servei la via única, que comença al límit dels termes de l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant fins a Port Aventura. Les tasques per empalmar la variant amb el traçat sud del corredor ja existent afectaran un tram de tres quilòmetres. Això obligarà a interrompre el servei i a establir un pla alternatiu de transport per garantir la mobilitat dels usuaris.
L’actual via única en servei creua les dues noves vies generals que queden situades a tots dos costats ja preparades per a l’enllaç. Durant l’operació del pròxim cap de setmana, es desmuntarà aquesta via única desplaçant-la parcialment en els seus extrems fins completar la connexió de les dos vies. També caldrà desmuntar un aparell de via a l’altura de Calafat i substituir-lo per trams de via general.
En total, l’operació suposarà el muntatge de via i catenària en quatre zones d’enllaç, de forma successiva amb dos equips i aportant la capa de balast perquè actuï la maquinària de les operacions de geometria de la via. Un cop finalitzades aquestes tasques, un tren auscultador d’Adif comprovarà de forma dinàmic l’estat de la via i la catenària.
Durant el cap de setmana es desmuntarà també la línia aèria de contacte existent i es traslladarà i ajustarà la prèviament muntada fins la seva posició definitiva. Les operacions en la catenària es completaran amb posterioritat a la posada en servei de la nova variant, sense afectar el tràfic. Adif ha adaptat la subestació elèctrica de Vandellòs per dotar el tram d’una alimentació de 3.000 V.
Amb la interrupció del pas dels trens, es donarà de baixa l’enclavament de control del tràfic de Vandellòs i s’actuarà en els senyals i circuits de la via en la zona d’enllaç per donar d’alta el nou esquema. El telecomandament d’aquest tram serà, com la resta, gestionat des del Centre de Control del Tràfic de València-Font de Sant Lluís.
De moment, el sistema de protecció del tren serà del tipus ASFA –anunci de senyals i frenada automàtica- fins a l’àmbit de l’Hospitalet de l’Infant, on es passarà a ERTMS en el seu nivell 1. Un cop finalitzades les operacions d’enllaç de la nova variant, s’iniciaran els treballs per instal·lar aquest últim sistema entre aquesta població i l’Ametlla de Mar. A més, durant la setmana posterior a la posada en servei, la via tindrà una limitació temporal de velocitat fins els 80 km/h per acabar de posar en servei la nova infraestructura amb operacions tècniques durant les nits. Durant el cap de setmana del 17 al 19 de gener, Adif auscultarà la via amb trens laboratoris per garantir el pas de combois a una velocitat màxima de 200 km/h a partir de dilluns, 20 de gener.
Serveis alternatius
Per garantir la mobilitat dels usuaris aquest pròxim cap de setmana, Renfe ha previst un servei alternatiu de trens de la línia R16 de Rodalies. Hi haurà un servei alternatiu per carretera entre l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant. Entre Tortosa i l’Ametlla, els trens circularan amb modificacions en l’horari de sortida per mantenir els habituals del trajecte entre l’Hospitalet de l’Infant i Barcelona, que també es prestarà en tren. Els serveis de llarga distància comptaran també amb un servei alternatiu per carretera entre l’Aldea i Barcelona. En alguns casos no circularan, fet que no generarà afectacions perquè ja no s’havien posat bitllets a la venda.
La nova variant ha suposat una inversió de 700 milions d’euros i pràcticament dues dècades d’actuacions. Inicialment, el tram de 64 quilòmetres disposarà d’una doble via amb ample ibèric fins els canviadors d’ample de la Boella, i des d’allí, amb ample internacional fins l’estació del Camp de Tarragona. Posteriorment s’adaptarà també a l’ample internacional de forma coordinada amb la resta de trams. Tot i que la seva posada en marxa ha estat llargament reivindicada al territori, l’eliminació d’estacions com Salou o la reducció de connexions a les Terres de l’Ebre ha aixecat fortes crítiques i anuncis de mobilitzacions.
Equip de redacció