Riudoms ha posat en marxa aquest diumenge la Ruta Gaudí Riudoms formada per 12 panells informatius, col·locats en diferents espais del nucli antic de la vila, que endinsen el visitant en els elements de l’entorn natural i de la infància de l’arquitecte que van inspirar la seva obra.
Cada panell té un disseny diferenciat i està dedicat a un aspecte del món gaudinià: la natura, les formes i el volum, el trencadís, l’originalitat i la inspiració, l’equilibri, l’espai, la llum, i Riudoms. Tots tenen també referències a la vida de la família Gaudí, que apareix a Riudoms a les primeres dècades del segle XVII i cada panell es remata amb una frase de l’arquitecte. La conclusió final és que tot el que va fer Gaudí, coronat en la Sagrada Família, no s’entendria sense Riudoms. ‘A la Sagrada Família hi ha Riudoms. És vostra’, afirmava Josep Maria Rovira, autor de la ruta, un cop acabada aquesta.
La proposta forma part de l’inici del desplegament del Pla Estratègic Turístic de Riudoms, aprovat enguany pel consistori i elaborat per Jaume Bages. S’ha comptat amb l’aportació d’una comissió d’experts en Gaudi i en Riudoms per elaborar la ruta: Eugeni Perea, el citat Jaume Bages, l’historiador Josep Maria Vallès, Joan Serramià, Xavier Fortuny, Mireia Massó i Xavier Fähndrich.
La ruta transcorre per un entorn proper tot i tenir dotze punts d’interès i arrenca de la plaça de l’Arbre, aleshores uns descampats quan Gaudí era nen, que es trobaven al final del carrer de la casa pairal, a l’avinguda Sant Francesc, on hi ha la segona parada.
Tots els punts informatius de la ruta es presenten escrits en català, però contenen un codi QR que permet enllaçar a les versions en castellà, anglès i francès. Així mateix, la Ruta Gaudí Riudoms disposa d’una pàgina web d’informació amb els panells i un mapa de la ruta per descarregar. La pàgina està disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.
L’arrencada de la Ruta ha comptat amb l’acompanyament del Gegant Gaudí, que justament acompleix vint anys.
Un estàtua
L’alcalde, Sergi Pedret, recordava que fa un any s’inaugurava l’estàtua de Gaudí situada a les escales de la plaça de l’Església, el nucli de la vila. La ruta ‘forma part de l’estratègia de potenciar el turisme vinculat amb la figura de Gaudí i mirar-ho amb els ulls del Gaudí nen’. La regidora de Comerç i Turisme, Imma Parra, feia referència a ‘imaginar com era la vida de l’infant Gaudí, les seves fonts d’inspiració’ que inevitablement es trobaven a Riudoms, com insistia Josep Maria Rovira. Fa uns anys, l’arqueòleg reusenc Jaume Massó destapava a la revista ‘Sàpiens’ indrets geomorfològics del Camp de Tarragona on es va inspirar Gaudí per les seves reconegudes creacions arquitectòniques: paratges de les muntanyes de Mont-roig, per exemple.
Descobrim com Gaudí es meravellava davant l’església de Sant Jaume, ‘amb una façana càlida, tan imponent. Quan sigui gran voldria fer això, però sense els contraforts exteriors’. Gaudí considerava que l’art gòtic ‘era imperfecte’ perquè debia usar contrafots de reforç de les enormes alçades, i els contraforts ‘són com a crosses’. Ell inventaria l’arc parabòlic tant característic perquè és el que s’adiu a la forma de la natura, uns arcs ‘que debia imaginar passejant pels carrers de Riudoms i contemplant l’arc en descens dels penjarobes’.
Rovira, en aquesta ruta, cita ‘el camp riudomenc, la monumental església de Sant Jaume, els moixons que escoltava al seu poble,…’ com a fonts d’inspiració de la seva obra, aquells intangibles que el van marcar definitivament.
Tota la ruta respira riudomenquisme pels quatre costats i acaba Rovira el passeig inaugural informant que quan el 10 de juny de 1926, Gaudí moria a conseqüència d’haver estat víctima d’un atropellament per part d’un tramvia a Barcelona, ‘a Riudoms van sonar les campanes a mort, però no a Reus’.
Jaume Garcia
Equip de redacció