.

Imatge dels guanyadors del Festival REC. Foto: Cedida

Una història sincera i honesta que, després de la seva estrena a Cannes, ‘Canción sin nombre, ha seguit conquerint festivals. Al Festival REC 2019, el film ha estat representat per la Actriu canaria Ruth Armas, que executa un dels papers principals de la història, i que va explicar les seves experiències durant el rodatge a l’Antiga Audiència.

El llargmetratge de Melina León posa el focus en una història honesta i real, ubicada al Perú durant els anys vuitanta.

Premi del públic: ‘SYSTEM CRASHER’

D’altra banda, el Premi del Públic en l’edició 2019 recau en ‘SYSTEM CRASHER’, la commovedora història que signa Nora Fingscheidt i que ens parla de la Benni, que té 9 anys i una energia desenfrenada. En la seva salvatge cerca d’afecte duu a la desesperació a tothom del seu entorn. És petita, però perillosa; allà on va, acaba sent expulsada: ha acabat sent allò que el servei de protecció del menor anomena un “system crasher”.

La pel·lícula ha estat una de les grans sorpreses del festival on, com en altres certàmens, ha impactat amb la seva energia i nervi. Essent radicalment autèntica, la debutant Nora Fingscheidt transcendeix l’estudi psicològic manufacturant una gran peça de cinema vibrant, visceral i emotiva.

A través dels enquadraments precisos i acords amb el relat, la directora demostra que ha superat els seus referents amb aquesta primera pel·lícula, que és la proposta alemanya per als Oscar. Amb una inoblidable actuació de la nena Helena Zengel, la història de Beni atrapa des del primer fotograma i no et deixa fins temps després d’acabada la pel·lícula.

El llargmetratge ha estat distingit amb els següents premis: Os de Plata a la Millor Contribució Artística al Festival de Berlin, Millor Pel·lícula Novos Directores Sao Paolo, Millor Pel·lícula New Talent Taipei Film Festival, Premi del Públic al Festival de Transilvania i candidata d’Alemanya per l’Oscar. A tots aquests reconeixements se li suma, per tant el reconeixement del festival tarragoní.

Premis Jurat de la Crítica:

Millor Pel·lícula – ‘YA NO ESTOY AQUÍ’

Menció especial – ‘JUST DON’T THINK I WILL SCREAM’

‘YA NO ESTOY AQUÍ’- Millor Pel·lícula per al Jurat de la Crítica

A més a més de la distinció com a Millor Opera Prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

Aquest és el cas de ‘YA NO ESTOY AQUÍ’, de Fernando Frías, que ens parla d’Ulises, un noi mexicà de 17 anys, es veu forçat a immigrar als Estats Units a causa d’un malentès amb el càrtel local. Deixa enrere tot el que el defineix: el seu grup i les festes ‘cúmbia’ que adora. Un film poderós que ens introdueix l’extravagant i alhora fascinant tribu urbana dels colombians, existent a Monterrey. Amants de la “cumbia regia”, tot i ser considerats una mica freaks, són admirats i seguits pels seus balls i festes, i també per la seva sorprenent estètica; pentinats cridaners, moda bastarda i actitud cool.

En el seu segon llargmetratge després de la indie Rezeta (2012), Fernando Frías ens fa gaudir d’aquesta complexa subcultura a través d’uns enquadraments mestres i una personal mise-en-scene que construeix una presència totèmica dels personatges, revelant unes potents imatges icòniques d’un moviment musical amb prou feines conegut.

‘YA NO ESTOY AQUÍ’ és una història que atrapa, que transmet amb gran pols els sentiments trobats d’un migrant, el ‘lost in translation’ del xoc de cultures, com de perdut es pot trobar un ésser humà al seu propi planeta.

Premis Jurat Jove

Millor Pel·lícula – ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’ – També Millor Opera Prima Internacional

Menció especial – ‘LA INNOCÈNCIA’

El Jurat Jove del Festival també se suma al reconeixement a ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’. La pel·lícula, que es desenvolupa en el llenç d’un pulcre i respectuós blanc i negre, que afegeix solemnitat i profunditat a un relat que esdevé universal i que ja ha rebut guardons com el FIPRESCI Award a Montreal Festival of New Cinema, Millor Director Emergent a Munich Film Festival i Millor Director a Thessaloniki Film Festival.