.

Joan Martí Pla, alcalde de Perafort. Foto: Mayo Lorda

Joan Martí Pla ha repetit com a alcalde de Perafort Puigdelfí i ha aconseguit arribar a la presidència del Consell Comarcal del Tarragonès, que compartirà amb els socialistes. Pla ha estat l’home del Consell que ha negociat el nou contracte de la brossa després que diversos municipis expresessin el seu malestar amb la feina que feia FCC. Polític gens partidista i pragmàtic, això li ha causat algun maldecap amb el partit, el Pdecat.

Quantes majories absolutes encadena?

Amb aquesta, sis. La primera va ser el 1999. Quan em pregunten des de quan sóc alcalde, responc que des del segle passat. En la primera ocasió vam guanyar per dos vots i sempre hem anat augmentant la diferència. Les últimes eleccions hem tingut millor resultat que el 2015 i que el 2011, amb canvis en la llista i amb una legislatura difícil com ha estat l’anterior. Som dels pocs municipis on hem guanyat sempre per majoria absoluta.

Com s’ho explica?

Sempre ens hem definitit com un equip de govern de tots els colors polítics. Si ens ve algú d’un color polític diferent i ens porta idees factibles i positives, les acceptem, si les podem portar a terme.

Un alcalde de poble i no de partit

Exacte. Nosaltres ens devem al poble, estem al servei d’ell, no a l’inrevés. No pot ser d’una altra manera. La inquietud d’un veí és la nostra inquietud.

Això, tard o d’hora, sol provocar problemes dins els partits

Possiblement. Jo he tingut algun que altre entrebanc amb el partit, però a mi m’escull la ciutadania, no el partit. Jo represento dos municipis, Perafort i Puigdelfí.

Finalment ha estat escollit president del Consell Comarcal del Tarragonès. Havia sonat en les travesses en anteriors mandats

Molts cops havia sonat, aquesta vegada per tercer cop. Sempre he estat a l’àrea de Medi Ambient, des que hi vaig entrar fa setze anys, i he estat vicepresident en tres legislatures. Ara he assolit la presidència amb un pacte amb els socialistes que farà que presideixi l’organisme dos anys i després els socialistes el presidiran dos anys més.

Es va apostar per la continuïtat del pacte

Es va entendre que volíem estabilitat. Vam afrontar fronts comuns amb els socialistes. Els Consells Comarcals van molt dirigits per les subvencions que es reben. Nosaltres no cobrem impostos i tot el que entra va dirigit a una tasca concreta.

Hi ha dos pilars molt importants, un és el de Benestar Social, on hi treballen cent persones de les 140 del Consell. És un departament que va a l’alça i que està envoltat de grans professionals que fan una tasca molt necessària. L’altre departament que genera molta activitat és la brossa, la neteja viària, la poda, etcètera. Som divuit municipis més Bonastre. Ara hem tret el concurs de la brossa i al març de l’any vinent ha d’entrar en funcionament al cent per cent. Hem primat molt el servei, més que el preu.

Quines millores es notaran?

Moltíssimes. Cada àrea tindrà tots les fraccions. Hi ha municipis que no tenen el plàstic o el vidre i la gent s’ha de desplaçar a altres llocs. No es feia bé la recollida tal com ens marca la Unió Europea.

Com ho solucionaran?

Ara tindran aquests contenidors. Hem fet un estudi de cada municipi i hem reflexat les necessitats que tenen i ells han decidit què faran. Han seguit bastant les nostres indicacions. En la recollida hi ha dos factors essencials, la distància i la freqüència en què reculls la brossa. La feina comença a partir de quan es diposita la brossa al contenidor. Tot es transforma i res s’elimina, es transforma en gas o energia.

El departament d’Ensenyament, d’altra banda, s’ocupa del transport escolar, del menjador de les escoles i les beques. Urbanisme s’encarrega de l’habitatge, amb el lloguer d’habitatges. Crec que el Consell és un ens molt necessari per als municipis petits. Hi ha punts que se’ls escapa a les administracions superiors.

Un factor molt important és el de mancomunar serveis. Jo sempre defenso mancomunar serveis. Per què? És la solució dels pobles. No tothom pot tenir de tot. Tenim dos municipis molt petits a la comarca, Vespella de Gaià i Renau. Si no mancomunem serveis, no podran disposar d’una màquina per netejar els carrers perquè no la poden pagar. És impossible. Mancomunar és pagar la maquinària entre tots en funció de les necessitats que tens i de els hores que l’ocupes al teu municipi. Perafort podria tenir una màquina d’escombrar, però hem de ser solidaris amb els municipis petits. Abaratim els costos i donem millor servei. Sóc dels que defenso mancomunar molts més serveis.

Com ara quins?

Tots. A Perafort tenim un conveni amb La Pobla de Mafumet per a l’ús del pavelló, el gimnàs i la piscina coberta. Perafort no pot tenir un pavelló. Tenim un conveni amb El Morell: la canalla que fa bàsquet pot usar les seves instal.lacions; tenim un conveni amb la Secuita, on no hi ha llar d’infants de P0: ells poden portar la mainada a la nostra llar d’infants. Els Garidells tenen convenvi amb nosaltres per al transport escolar i per a l’escola, tot i ser un municipi d’una altra comarca. Per què no ho podem traslladar-ho a nivell de comarca? Les necessitats són les mateixes. Aquesta és la missió dels Consells Comarcals. Hi ha gent de la Part Alta de Tarragona que triga més temps a arribar al Serrallo que jo d’anar de Perafort a La Pobla. Estem treballant en aquesta línia. És un tema fonamental. Jo voldria que els convenis que existeixen es fessin des del Consell Comarcal.

Baixem a Perafort: quins són els projectes d’aquest mandat?

Aquests seran quatre anys que marcaran la història de Perafort. Tenim un equip molt potent, molt eficient i molt bo. Hem acomplert amb el que ens vam comprometre, com instal.lar ascensors a les piscines municipals. Hem acabat les pistes de pàdel, hem començat les obres d’un tram de carrer de Puigdelfí, entre el carrer Vell i el carrer Nou, per crear un espai peatonal, a primers de gener comença una vorera des del parc infantil dels Grans fins al final de l’avinguda de Catalunya.

A partir d’aquí tenim altres objectius: en aquest mandat entenem que no tindrem dificultat per fer el camp de gespa artificial, tot equipat, amb una inversió superior als 700.000 euros. Tenim previst també fer un gimnàs sota la llar d’infants, que pujarà uns 350.000 euros, en una superfície de 900 metres quadrats. És un equipament que ens falta. Estem en contacte amb Endesa perquè ens munti un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics. Estic al darrera de la compra d’un edifici al nucli de Perafort per reconvertir-ho en habitatge de lloguer per als joves. Tenim previst cobrir la pista poliesportiva de Puigdelfí amb una estructura metàl.lica i instal.lar-hi al capdamunt plaques solars, així tendríem energia per al Casal, les piscines i la pròpia pista. També rebaixarem una de les piscines per poder-hi fer activitats aqüàtiques. Aquests són els projectes més rellevants, que inclouen un manteniment constant dels carrers, com també la construció de voreres a Puigdelfí.

Jaume Garcia / Mayo Lorda