Un ús responsable de materials, un urbanisme plantejat des de la densitat urbana i des de mobilitat sostenible i uns edificis energèticament eficients, són només algunes de les accions que els arquitectes, amb la seva feina, poden dur a terme per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle al planeta. En aquest context de crisi climàtica, els docents i els estudiants d’arquitectura hi tenen molt a dir i a fer.
Per això, 140 estudiants i professors de les escoles d’arquitectura de les universitats catalanes van conviure durant 24 hores a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, a Reus, en el que van denominar una Climathon. Aquesta marató va començar divendres 22 de novembre amb l’arribada dels estudiants, que van construir un campament on passar la nit partint de la base que no podien utilitzar materials nous ni tenir connexió al subministrament elèctric. L’aprofitament del mobiliari de l’escola i de materials de fires van ser algunes de les solucions.
L’endemà dissabte, els estudiants des de segon a cinquè curs van posar en comú el treball que estan fent als tallers de projectes i d’urbanisme, en els quals tracten com poden contribuir a resoldre els reptes arquitectònics en l’actual context de crisi climàtica. Es va abordar, entre d’altres, de ciutats, paisatges, medi natural, de les tècniques i les necessitats arquitectòniques i de quins elements de l’arquitectura poden, en un context de crisi climàtica, tenir continuïtat i quins demanen una resposta disruptiva.
Així, per exemple, els estudiants de segon de l’ETSA treballen en el redisseny de la ciutat de Tarragona perquè sigui compacta amb una barreja d’usos, un model que té un consum energètic inferior al d’una ciutat extensa. L’Escola d’Arquitectura de Barcelona, treballa en intervencions als barris de Ciutat Vella i del Raval, i la de la UIC en la zona de Nou Barris, també a Barcelona.
La trobada, que organitzen cada any els professors i estudiants dels tallers de projectes de les sis escoles catalanes agrupats en la Confederació de Tallers de Projectes d’Arquitectura, és l’inici d’un procés que acabarà al mes de maig, quan disposaran dels treballs finals. Aquesta feina es basarà en la Declaració de Reus, un document que inclourà les principals conclusions de la jornada d’aquest cap de setmana i que estudiants i professors completaran els propers dies.
A més de l’ETSA (URV), van participar al Climathon les de Barcelona i el Vallès de la UPC, La Salle (URL), l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia i la ESARQ de de la UIC.
Equip de redacció