.

Directius i tècnics de la companyia, avui a la zona d’Olefines. Foto: Tarragona21

El complex industrial de Repsol al Camp de Tarragona reduirà les emissions de fums i de sorolls a partir dels canvis que està operant en les torxes de la planta d’Olefines, que es troba a l’equador del procés de parada, que acabarà el 24 de novembre. Respondrà així ‘a les peticions arribades dels del territori’, ha indicat el director del complex, Josep Francesc Font, en una vista de premsa feta avui.

Així mateix, els treballs inclouran la substitució de la turbina de vapor del cracker en el context de la lluita contra el canvi climàtic inclòs en el Pla d’Energia i Carboni de la companyia. Aquest document marca l’objectiu de reducció d’un 40 les emissions de CO2 l’any 2020 respecte a deu anys abans. Així, es farà la substitució de la turbina de vapor del cracker que acciona el compressor de propilè per un model ‘que incorpora les últimes millores tecnològiques per reduir el consum de vapor’, assenyala Font.

Aquesta acció permetrà ‘millorar al voltant d’un tres per cent l’índex d’eficiència energètica del cracker, amb un estalvi equivalent al consum energètic anual de més de 13.000 llars o a les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les ciutats de Tarragona i Reus durant dos mesos cada any’.

Altrament, la substitució del cremador de la torxa és també una de les modificacions importants que es durà a terme durant la parada, l’anomenat ‘tip’, o part superior de la torxa d’Olefines, el cremador de la torxa del cracker, i el de la planta de propipopilè. Així s’aconseguirà incrementar en un 40 per cent la capacitat de combustió sense generació de fums i en un 50% l’eficiència energètica, alhora que es reduirà sensiblement l’impacte sonor en els episodis de torxa, ‘millores que ens demanava el territori’, ha subratllat Font.

Imatge de la torxa de la planta d’Olefines, avui. Foto: Tarragona21

Una de les novetats també serà que la propera parada s’espairà en el temps i es farà dintre de vuit anys i no de sis o cinc, com ha succeït en els darrers episodis. D’aquesta manera es reduiran els costos que impliquen les parades. Durant l’actual, que durarà 54 dies, es limita la producció d’etilè en cent mil tones.

La parada mobilitzarà 2.600 persones, de les quals, 2.300 són de les 80 empreses subcontractades. Hi haurà puntes de feina de 3.000 treballadors. Seran 790.000 hores de treball. La inversió suma la xifra de cent milions d’euros. La companyia porta un any preparant l’aturada i ha realitzat 18.000 hores de formació.

J. Garcia