.

Ja no queden entrades per veure en directe per primera vegada el Misteri de la Selva a la basílica de la Sagrada família.

Ja no queden entrades per veure en directe per primera vegada el Misteri de la Selva a la basílica de la Sagrada família.

La Sagrada Família de Barcelona acollirà aquest 22 de setembre, en plenes festes de la Mercè, una representació íntegre del Misteri de la Selva. La representació es farà a les 20h i ja ha esgotat les entrades, En total més de 1.000 persones podran veure en directe el Misteri, unes 400 persones vindran des de la Selva del Camp amb els diferents autobusos que sortiran des de la localitat del Baix Camp el mateix dissabte.

El Misteri s’ha convertit en la representació del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Des de l’any 1980 l’obra es representa ininterrompudament a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. Aquest any arriba a les quaranta representacions i ho celebrarà amb alguns canvis que s’aniran anunciant abans del mes d’agost, amb una exposició i amb activitats diverses durant tot l’any. Una d’aquestes serà aquesta representació especial a la Sagrada Família de Barcelona.

Fins ara el Misteri de la Selva mai s’havia representat sencer a la capital catalana. La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx.

Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona (1988,1992), Elx (1990), Montserrat (1996), Mallorca (2014), Roma (2000) i Jerusalem (2007). Aquesta per tant serà la sitena vegada que el Misteri de la Selva marxa més enllà de l’església de Sant Andreu Apòstol per ser representat amb tot el repertori tradicional. Cal recordar que la Sagrada Família rep prop d’un centenar de peticions anuals per representar-se al seu interior.

Un patrimoni històric

Aquest 2019 serà recordat també pel nou reconeixement que ha rebut el Misteri de la Selva. La Generalitat de Catalunya ha decidit concedir el reconeixement de “Patrimoni Festiu de Catalunya” al Misteri de la Selva. El Misteri de la Selva està escrit en llengua catalana a finals del segle XIV.

Els cants, tots ‘a capella’, són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original conservat íntegrament, i pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels s.XIII i XIV. Aquesta joia del teatre medieval català segueix el seu camí entre la part més espiritual i aquella versió més teatral d’alguns dels seus personatges.

El cant dels cors i dels solistes es barreja amb l’actuació de Jueus i Dimonis en un paper que sorprèn a l’espectador. Sentir i viure el Misteri en primera persona dins l’església de Sant Andreu Apòstol és una de les experiències que tindran tots aquells que s’apropin aquests dos dies fins a la Selva del Camp. El Misteri juga amb l’espai on es desenvolupa per crear totes les escenes de la representació.