.

Ábalos defensa la necessitat de trencar amb l’històric esquema radial d’infraestructures i subratlla la inversió a Catalunya

Ábalos defensa la necessitat de trencar amb l’històric esquema radial d’infraestructures i subratlla la inversió a Catalunya

La variant de Vandellòs del corredor mediterrani es posarà en marxa abans de final d’any. Així ho ha anunciat aquest dimarts el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, després de recórrer el tram en proves entre les estacions del Camp de Tarragona i de l’Hospitalet de l’Infant.
El projecte, iniciat fa prop de vint anys, ha suposat una inversió propera als 700 milions euros –dels quals ja estan executats més del 95%. La variant permetrà eliminar el darrer tram de via única que existia entre Barcelona i València, i reduir el temps de viatge entre ambdues ciutats en 30 minuts. Ábalos ha defensat la necessitat de trencar amb l’històric esquema radial d’infraestructures i també ha subratllat la inversió de l’executiu espanyol a Catalunya.

El ministre de Foment ha supervisat aquest dimarts els treballs de la variant de Vandellòs. Des de l’estació del Camp de Tarragona, Ábalos ha fet un viatge a bord d’un tren de proves de la sèrie 121 fins a la nova estació de l’Hospitalet de l’Infant, on ha anunciat que les previsions contemplen que es posi en marxa abans de final d’any.

El trajecte ha durat uns 24 minuts. Al cap de poca estona de sortir el tren ha passat per l’intercanviador de la Boella -a tocar de la T-11 i l’aeroport- per canviar d’ample estàndard o europeu a l’ample ibèric. Les dues vies de la variant de Vandellòs s’han construït inicialment amb un ample de 1.668mm però amb travesses polivalents per moure els rails a l’ample internacional, de 1.435mm, un cop s’enllesteixi el conjunt del corredor.

Un cop completada la construcció de la infraestructura i de les instal·lacions, fins ara trens laboratori d’Adif i de tipus comercial han completat diverses proves en els trams d’ample internacional i convencional, entre les quals destaquen les auscultacions de la via i sistemes d’electrificació, comprovacions de les instal·lacions de seguretat, comunicacions i senyalització, i el sistema ERTMS. La planificació preveu que durant l’octubre es facin les proves de fiabilitat, que constitueixen la darrera fase abans del procés de formació de maquinistes.

En paral·lel, s’està avançant en la tramitació administrativa necessària per a l’homologació de la nova infraestructura i el conjunt dels sistemes, i la obtenció de les autoritzacions preceptives per part dels organismes competents abans de la posada en servei del tram. El nou traçat, que és apte per a l’Alta Velocitat i el tràfic mixt de passatgers i mercaderies, connectarà el corredor mediterrani des de Vandellòs amb la línia de l’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa i amb la línia d’ample convencional Tarragona-Reus.

El projecte consta de 64,1 quilòmetres, amb els ramals de connexió inclosos. Les principals infraestructures construïdes són el túnel de les Rojales, de 1.910 metres, i viaductes que sumen més de nou quilòmetres de longitud. També s’han construït noves estacions a l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils.

Una reivindicació justificada

El ministre Ábalos ha subratllat que el nou projecte permetrà augmentar la capacitat i l’operativa per a tota mena de tràfics en un tram que encara avui és de via única i reduir uns 30 minuts el temps de viatge per ferrocarril entre Barcelona i València.

“Després de tants anys aquesta és una demanda històrica que en breu serà realitat i que no té justificació. En un moment que tenim més de 3.000 quilòmetres d’Alta Velocitat i trens que van a 300 quilometres per hora, dues àrees metropolitanes que aglutinen més del 10% de la població de l’Estat i que estan separades per poc més de 350 quilòmetres encara no disposen d’una connexió ferroviària inferior a tres hores”, ha reconegut el ministre, qui ha insistit que la voluntat d’apostar per un sistema no radial d’infraestructures és “una necessitat real”.

El ministre, que ha admès que sempre havia sentit a parlar de Vandellòs com un dels grans problemes del corredor, ha explicat que aquest projecte constata el compromís del govern espanyol amb el ferrocarril i amb el corredor del mediterrani. “És la columna vertebral i un exemple del desenvolupament d’un sistema de corredors en front d’un sistema radial, i és també més coherent amb la realitat política i social d’un país plural com el nostre”, ha afegit.

Ábalos ha defensat que la licitació d’inversió a Catalunya ha crescut un 76% el darrer any i que ha superar els 1.000 milions d’euros –gairebé la meitat en ferrocarril. Malgrat tot, ha dit que encara cal resoldre les incidències a Rodalies i que, per aquest motiu, Foment i la Generalitat estan treballant en la signatura d’un protocol que doni resposta a les necessitats del servei.

Satisfacció dels alcaldes

L’anunci del ministre ha estat molt ben acollit pels representants del territori, però amb la necessària prudència després que en els darrers anys les diverses dates de posada en servei anunciades no s’han acabat complint.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, s’ha mostrat convençut que la infraestructura “ens donarà grans potencialitats” tant al municipi com a l’entorn, i s’ha mostrat confiat que facilitarà la intermodalitat i millorarà les connexions amb la resta de Catalunya i amb altres eixos de l’Estat.

A l’acte també hi han assistit l’alcalde de Mont-roig i l’alcaldessa de Cambrils, i representants d’altres ajuntaments del territori. També hi ha acudit el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i els presidents de Renfe i Adif, entre d’altres.

ACN. Roger Segura