.

La mostra, organitzada per l’ACA, pretén conscienciar sobre la importància de gestionar de manera adequada els plàstics i reduir-ne l’ús

La mostra, organitzada per l’ACA, pretén conscienciar sobre la importància de gestionar de manera adequada els plàstics i reduir-ne l’ús

La mostra, que es podrà visitar a l’Oficina de Turisme fins el 15 d’agost, exposa els problemes que generen els plàstics i s’estructura en sis blocs temàtics: Plastic Paradise; Polseres d’aigua; Sopa de mar; Esports Nàutics; Un món de plàstic i Alternatives Sostenibles. La informació que es presenta a la mostra permet veure com el plàstic és present d’una manera important a les nostres vides. Més del 90% dels productes i objectes que ens envolten estan fets d’aquest material, que acostuma a tenir un baix cost de producció, una gran versatilitat i una elevada resistència.

Tot i els seus beneficis, amb el pas dels anys i l’evolució de les societats, l’eliminació dels plàstics i el seu reciclatge han esdevingut un problema de grans proporcions per al conjunt de la humanitat, posant en risc l’adequat equilibri del medi hídric i el benestar de les espècies animals. Del total de residus que una família genera a casa seva, el 70% són plàstics, la majoria dels quals són d’un sol ús. Això provoca que la gestió d’aquests residus, en cas que no sigui l’adequada, faci arribar aquests materials al medi ambient. Actualment, per exemple, només un 30% dels envasos de begudes d’un sol ús es reciclen, fet que provoca que la resta no es tracti d’una manera adequada.

Cal tenir en compte que el 80% dels plàstics que arriben als nostres oceans provenen de terra, fruit d’una gestió deficient. En aquest sentit, els plàstics que llencem de manera inadequada acaben a rius i torrents i, en episodis de pluges intenses, aquests materials arriben als nostres mars. El temps de degradació dels plàstics acostuma a ser molt llarg. Això fa que la seva resistència a la descomposició provoqui que objectes de plàstic es vagin degradant i que passin de mides grans a mides més petites. Algunes espècies marines confonen aquests plàstics de petites dimensions amb menjar (plàncton) i, per aquest motiu, molts peixos i aus marins tenen un 30% de plàstics dins del seu organisme. La ingesta d’aquests materials pot ocasionar morts entre la fauna marina.

Un altre risc conseqüència d’aquest fet és que aquests plàstics passin a la cadena tròfica i que el problema també pugui afectar les persones. Tot i que encara no n’hi ha evidències, des de les Nacions Unides ja s’alerta que caldrà dur a terme investigacions en aquesta línia de cara al futur. La mostra, de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es pot veure en horari d’atenció al públic de l’Oficina de Turisme, de dilluns a dissabte, de 10 a 13h; i de 17 a 20h, a excepció dels dimecres, tancada per descans setmanal, i els diumenges, de 10 a 14h. S’ubica a la Via Augusta, número 34, al barri marítim.