El fiscal provincial de Tarragona considera que l’exalcalde de Creixell Teo Fuster (PP) i un exregidor de l’Ajuntament són autors d’un delicte continuat de prevariació com a coautors personals i demana imposar la pena d’inhabilitació especial per a càrrec públic i feina pública per sis anys, segons ha sabut Tarragona21. Fiscalia demana l’apertura de judici oral davant del Jutjat del Penal.
Respon així a la petició de la jutgessa del Jutjat de primera Instància i Instrucció número vuit del Vendrell, Luisa Micó, sobre si calia obrir judici oral o arxivar la causa, que data de 2014 i que va patir diverses dilacions, fet que recull el fiscal com a atenuant vers els acusats.
Relata el fiscal que l’acusat inicial del cas, l’exregidor d’Hisenda i Recursos Humans Josep Maria Pascual, actuant com a regidor delegat de Personal entre els anys 2009 i 2010, “va dictar diversos decrets de contractació i nomenament de personal amb incompliment de les normes essencials de contractació i infracció dels principis d’igualtat, mèrits, capacitat i publicitat”, segons les conclusions de l’escrit d’acusació de Fiscalia a què ha tingut accés Tarragona21.
El document afirma que “les contractacions es van fer amb l’objecció prèvia del secretari interventor i sense que concorregués màxima urgència per a la seva tramitació, contractacions aquestes i nomenaments que es van fer sota el coneixement i permisivitat de l’acusat Teodoro Fuster com a alcalde de l’Ajuntament”.
El cas judicial incorpora en la causa Teodoro Fuster. En les prèvies havia quedat fora i només s’acusava el regidor de Recursos Humans perquè és qui posava la signatura, però posteriorment es va al·legar que Fuster coneixia els casos. Ara, el fiscal denuncia ambdós.
Previ a l’escrit d’acusació del fiscal, la jutgessa havia disposat el mes de febrer passat en una interlocutòria la tramitació de diligències prèvies d’enjudiciament criminal contra ambdós. Considerava la jutgessa que podrien ser autors d’un delicte de prevaricació per la contractació irregular de fins a una trentena treballadors municipals, fets que es van produir entre els anys 2008 i 2010.
Considera la jutge que l’alcalde havia de conèixer la situació dels contractes ja que “tenia atribuida la facultat de contractació, que havia delegat en el regidor de Personal”, diu el document judicial a què ha tingut accés Tarragona21.
Van ser una trentena les persones que haurien estat contractades de manera irregular quan Teo Fuster era l’alcalde. Es van fer contractacions sense seguir la legislació, que fixava obrir concursos públics o sense dotacions pressupostàries fixades. Alguns treballadors van ser ocupats al menjador escolar, a les Brigades, a les oficines municipals o a la Policia Local.
Les irregularitats
Consten nombrosos informes contraris redactats pel secretari municipal, on s’especificaven les irregularitats de les contractacions, la majoria per no estar pressupostades, sense que els llocs de treball estessin inclosos al planter de personal de l’Ajuntament, estessin fetes sense publicitat ni concurs oposició o procés selectiu.
La denúncia havia estat tramitada a l’Oficina Antifrau per dues regidores socialistes, comandades per la portaveu del grup municipal, Montse Muñoz, que durant dos anys van estar denunciant als plens les irregularitats de les contractacions mentre Fuster era alcalde. En les eleccions de 2011, CiU, PSC i ERC van arribar a un govern de coalició, sota l’Alcaldia de Jordi Llopart (CiU) i es va començar a destapar les irregularitats i la situació de ruïna en què es trobava el consistori. La Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau van portar aquest cas del personal als jutjats del Vendrell, on s’acumulen altres casos de l’etapa de Teo Fuster.
El col·lapse financer de l’Ajuntament va provocar que en el següent mandat, amb CiU, PSC i ERC al govern municipal, s’hagués d’acomiadar la trentena de persones contractades irregularment. Fuster es torna a presentar a les eleccions municipals de Creixell del proper 26-M a les llistes del PP.
Jaume Garcia
Equip de redacció