L’Ajuntament de Vilallonga del Camp va decidir ahir dimecres prendre una mesura dràstica i tallar el subministrament d’aigua d’ús de boca que prové de dos pous situats en llocs i profunditats diferents, i subministrar-se a partir del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). La mesura radical s’ha pres en haver-se detectat un índex de contaminants un 30 per cent superior al màxim legal permès de TOC.
L’episodi es produeix en plena polèmica que es viu a Vilallonga per la contaminació de la riera de La Seva, que passa pel municipi i que ha provocat el naixement d’una plataforma ciutadana. L’Ajuntament ha convocat aquesta tarda una assemblea informativa amb representants de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de l’empresa mixta Comaigua -que gestiona la depuradora de La Seva del Camp- i tècnics de l’enginyeria Invall, autors de la nova deuradora que està en construcció a La Selva.
Responsables de l’ACA han negat que la contaminació dels pous provingui de la depuradora de La Selva: “Cap dels indicadors de les analítiques així ho demostren”, han dit.
En el decurs de l’assemblea, l’ACA ha reconegut que la poca capacitat de la depuradora de La Selva, que només pot tractar un terç del volum que li arriba, és la causant d’episodis de contaminació a la riera. Els habitants s’havien queixat recentment de les males olors. Però el cas porta entre 10 i 20 anys produint-se per la poca capacitat de la instal·lació i en aquest temps l’ACA no ha estat capaç de construir-ne una de nova. Ara, al setembre s’inagurarà la nova depuradora de La Selva, que passarà de tractar 600 metres cúbics al dia a 2.500, i segons l’ACA, solventarà el problema.
“La solució arribarà al setembre”, ha dit el tècnic de l’ACA Francesc Benet, quan es posi en marxa la depuradora, la finalització de les obres de la qual tindrà lloc al maig, però no ha pogut aportar solucions per als propers cinc mesos, amb un estiu per davant, fet que ha provocat les queixes dels assistents.
El canvi de subministrament suposarà més despesa per l’Ajuntament, ha reconegut el regidor de Medi Ambient, Toni Moncusí, que ha subratllat que “hem primat la salut per damunt dels diners”.
La paradoxa de la situació és que segons els tècnics, la contaminació dels pous no prové de la depuradora de La Selva, per tant la font seria una altra.
L’ACA s’ha defensat del cas afirmant que des que es coneix el problema de contaminació de la riera s’ha actuat sempre enretirant els fangs, però la mesura és insuficient per acabar amb els episodis, i l’ACA n’ha estat sempre conscient i ho ha posat en coneixement dels seus superiors. El públic ha mostrat les seves queixes perquè si una empresa privada contamina, se la sanciona, però a l’administració, no.
El regidor de Medi Ambient ha informat a l’inici de l’assemblea que al febrer es va fer una analítica a la riera i als dos pous i es va comprovar que a la riera el resultat era un 20 per cent superior als límits permesos en contaminació, mentre que als pous no hi havia contaminació.
Posteriorment, es va convocar una reunió amb l’ACA el 6 de març, en el decurs de la qual l’Ajuntament “no va obtenir cap resposta en ferm, només que l’ACA ho estudiaria”. Ahir dimecres, 20 de març, l’Ajuntament va tenir els resultats d’unes segones analítiques fetes a la riera i als dos pous municipals. A la riera, l’increment per sobre de la normativa màxima era del 25 per cent, però als pous van aparèixer per primera vegada índexos elevats, del 30 per cent superiors al màxim permès. Els pous es troben a 80 i 140 metres de profunditat, respectivament. La depuradora de La Selva presenta DQO, BDO i partícules en suspensió.
Aleshores, l’Ajuntament va consultar el Departament de Salut de la Generalitat i va decidir tallar el subministrament dels pous i servir-se del Consorci d’Aigües de Tarragona. “Ara podem beure aigua amb tranquil·litat”, ha conclòs el regidor.
J. Garcia
Equip de redacció