Altafulla ha iniciat les bases per fer una aposta estratègica econòmica de primer ordre basada en un turisme de qualitat, cultural, familiar i pensat en sensacions i experiències. Per això ha contractat una de les empreses punteres del territori, Tourislab, que acaba de fixar l’estratègia turística de l’Ajuntament de Cambrils i abans ho va fer de Siurana, al Priorat. Es tracta de convertir Altafulla en “la Cadaqués de la Costa Darada”, en paraules del dissenyador del pla estratègic turístic, David Esteller.
Mitjançant tres programes, vuit eixos operatius i 39 accions concretes i amb un pressupost estimatiu de 860.000 euros a desenvolupar en quatre anys, l’aposta és integral i fuig com del dimoni dels topismes i del que sempre s’ha fet.
Es pretén que el visitant sigui amant de les experiències culturals, sensible al patrimoni arquitectònic i històric, encuriosit pel paisatge i la natura i de la tranquil·litat i que es recreï en les llegendes locals, basades en la bruixeria (‘Deixat embruixar’). Fins ara, la bruixeria era el leit motiv de l’estratègia turística municipal, perquè és un tret propi d’Altafulla, però ara es busquen les sensacions i experiències en diferents àmbits, totes relacionades amb el turisme cultural i natural. En definitiva, “desestacionalitzar el mercat i que el turisme tingui un major nivell adquisitiu”. L’aposta del consistori segueix sent un turisme qualitatiu, allunyat del massificat.
Les propostes de Tourislab solen provocar impacte allà on es presenten. Avui ho ha fet en la presentació que ha tingut lloc a l’Ajuntament davant representants dels sectors empresarials locals relacionats amb el turisme. Per començar, canviant la seu de l’Oficina de Turisme i sobretot el seu concepte: de ser una clàssica oficina de taulell, safates i fulletons, a esdevenir “un espai d’experiències i sensacions, com s’ha fet a l’Hospitalet de l’Infant, on l’oficina té un aspecte de restaurant, una taula amb cadires i es fan desgustacions gastronòmiques”. Aquest és l’esperit del pla estratègic. Es proposa com a nova seu el Museu Etnològic, mantenint l’oficina de la platja.
En segon lloc, es proposa canviar el missatge que indentifica Altafulla, fins ara centrat en les bruixes, per un al voltant del lema ‘Altafulla, un mar de cultures’. L’estratègia actual de sol i platja es basarà en un “continent d’experiències, venent productes especialitzats i sofisticats, fidelitzant a través de la qualitat”.
Un mar de cultures que parteixen del Patrimoni de la Humanitat en què s’emmarca la vil·la romana dels Munts, més la Vila Closa, conjunt històric i artístic, per seguir amb el mar i les botigues de mar, les llegendes i les bruixes i el paisatge natural.
Entre les carències i les solucions que es proposen, es fixa posar en marxa un portal web nou on es puguin contractar productes turístics, i noves eines tecnològiques que permetin al visitant rebre informació al telèfon mòbil a mesura que es vagi desplaçant per Altafulla. Es buscaran imatges i titulars molt atractius per cridar l’atenció a un públic al que cal “donar-los moltes eines per planificar-se les activitats i quan siguin a Altafulla, enamorar-los de manera que esdevinguin prescriptors”, en paraules d’Esteller.
Fer visitable el castell
Les nombroses accions proposades inclouen també una nova senyalètica del municipi, noves rutes -com una d’espais de contemplació i d’inspiració-, una amb grans murals pintats per destacats artistes, que podria ser a les Botigues de Mar, o un projecte de realitat augmentada tipus Imageen que s’usa a Tarragona, on es recupera com eren els monuments romans i medievals.
Un dels objectius més ambiciosos del pla és l’apertura al públic de l’imponent castell medieval, de titularitat privada. Al respecte, el regidor de Turisme, Jaume Sànchez, ha comentat que el consistori està en converses amb els seus propietaris amb la intenció “de poder obrir parcialment les dependències, ja que totes no poden ser visitades”.
També entre les carències que es proposa millorar figura l’obtenció d’informació dels visitants, el sistema de recollida de dades, fent-lo de manera automatizada, i la necessitat “de disposar d’un equip tècnic” a l’àrea de Turisme, avui amb poc personal. El consistori endegarà a partir d’ara comissions de gestió amb el sector privat pequè vol que s’hi impliqui de manera directa en l’estratègia turística
J. Garcia
Equip de redacció