.

Convertit en un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya el Misteri de la Selva arriba a la seva 40a representació i viatjarà fins a Barcelona

Convertit en un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya el Misteri de la Selva arriba a la seva 40a representació i viatjarà fins a Barcelona

La Sagrada Família de Barcelona acollirà el pròxim 22 de setembre, en plenes festes de la Mercè, una representació íntegre del Misteri de la Selva. Un Misteri que s’ha convertit en la representació del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Des de l’any 1980 l’obra es representa ininterrompudament a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp.

Aquest any arriba a les quaranta representacions i ho celebrarà amb alguns canvis que s’aniran anunciant abans del mes d’agost, amb una exposició i amb activitats diverses durant tot l’any. Una d’aquestes serà aquesta representació especial a la Sagrada Família de Barcelona. Fins ara el Misteri de la Selva mai s’havia representat sencer a la capital catalana.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona (1988,1992), Elx (1990), Mallorca (2014), Roma (2000) i Jerusalem (2007). Aquesta per tant serà la sisena vegada que el Misteri de la Selva marxa més enllà de l’església de Sant Andreu Apòstol per ser representat amb tot el repertori tradicional.

La visita d’Esteve Camps, president de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, el darrer agost a la Selva del Camp ha estat decisiva perquè el Misteri fos un dels dos projectes triats aquesta any per representar-se al temple barceloní. Cal recordar que la Sagrada Família rep prop d’un centenar de peticions anuals per representar-se al seu interior.

Que és el Misteri de la Selva

El misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l’any 1994.

El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment. Molt probablement, la redacció del Misteri ha de vincular-se amb la ciutat de Tarragona, per les referències tarragonines que hi ha a les estrofes de la croada contra els musulmans, text copiat després del Misteri.

I continua amb una referència a Santa Maria del Miracle, nom de l’església medieval que hi havia a l’amfiteatre que toca a l’actual platja del Miracle. Sigui com sigui, la gent de la Selva se l’ha fet seu al llarg d’aquests més e 30 anys, a través del Patronat del Misteri de la Selva, i és considerat un dels principals patrimonis culturals del poble.

El fil argumental del Misteri porta Maria des de casa seva, lloc de la seva mort, fins al indret on és sepultada i finalment, fins a la glòria celestial. Cadascun dels dos grans passos de l’acció dramàtica (mort i sepultura, resurrecció i glorificació de Maria) és assenyalat per una baixada de Jesucrist des del cel, acompanyat d’àngels i de sants. L’obra permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a capella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original. Pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV.