.

Dos autobusos municipals, aquest matí a la plaça Imperial Tàrraco. Foto: Tarragona21

L’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) preveu que el reclam d’autobús gratuït per als empadronats a la ciutat faci créixer el padró i el nombre d’usuaris del sistema, que l’any passat va superar els 10 milions de viatgers per primer cop.

Segons els responsables de l’empresa, la previsió es basa en l’experiència de ciutats com Talinn, a Estònia, que ja han implementat el sistema. A Tarragona, la gratuïtat serà progressiva i no s’assolirà fins el 2022. De moment, dilluns vinent s’activarà una primera bonificació d’un 25% en el preu del títols multiviatge per a les persones empadronades. Els beneficiaris poden adquirir la targeta -personalitzada i d’ús individual- a un preu de 3,5 euros.

La gratuïtat suposarà un cost d’explotació afegit de 2,2 milions d’euros, que quedarà amortitzat amb la finalització del renting d’un paquet d’autobusos i per la millora de la mobilitat amb l’entrada en funcionament de l’estació intermodal de Battestini. L’EMT té un dèficit de 9,2 milions d’euros.

Tal i com va prometre l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, en la seva compareixença davant la societat tarragonina, el passat mes de novembre, l’Ajuntament i l’EMT han posat en marxa el projecte gradual de gratuïtat del servei d’autobús urbà per als habitants empadronats a Tarragona.

La mesura entrarà en funcionament aquest proper dilluns, 28 de gener, amb l’aplicació del 25% de bonificació en totes les targetes multi viatge que facin servir els usuaris empadronats a la ciutat. I és que la mesura, tal i com explica la presidenta de l’EMT i portaveu del govern municipal, Begoña Floria, “està adreçada als habitants empadronats a la ciutat, per assolir els objectius marcats al Pla de Mobilitat.

Floria ha negat que es tracti d’una mesura electoralista i ha afegit: “Tot plegat s’emmarca en una nova política de l’Empresa Municipal de Transports, que té com a finalitat assolir una revolució i modernització del transport públic, dirigint-lo cap a un model més social, més tecnològic, més sostenible, mediambientalment millor, amb reordenació urbanística i amb un millor servei al ciutadà. L’objectiu final és que el transport urbà municipal esdevingui el motor de canvi que permeti la transformació de la ciutat”. Segons Floria, el mandat és de quatre anys i si la mesura fos electoralista s’hagués posat en marxa després dels comicis.

Targeta a l’instant

La implantació de la gratuït en l’autobús urbà serà gradual durant els pròxims quatre anys, fins arribar a la gratuïtat total l’any 2022, segons el pla dissenyat per l’ens municipal. Els interessats a beneficiar-se d’aquest bonificació gradual hauran d’adreçar-se als Centres d’Atenció al Client de l’EMT, amb el seu DNI i una fotografia de carnet i, un cop comprovat en el mateix moment les dades del padró que acreditin la seva condició de ciutadà empadronat a Tarragona, l’usuari rebrà la seva targeta unipersonal, personalitzada i bonificada. Aquesta targeta, amb un preu de 3,5 euros, serà vàlida durant un any, moment en què caldrà renovar-la.

La mesura garanteix, a més, que l’EMT seguirà sent 100% pública i arriba associada a la renovació de la flota de vehicles. En aquest sentit, la ciutat de Tarragona ha adquirit recentment tres autobusos articulats, que començaran a circular pel municipi durant el primer trimestre d’enguany. Així mateix, “durant aquest 2019 s’invertirà 2 milions d’euros per comprar vuit busos més”, segons explica Floria, qui també avança que “durant els anys següents, invertirem 1,5 milions d’euros anuals en la compra de sis nous autobusos cada any”.

Això permetrà que, l’any 2022, Tarragona i els seus habitants gaudiran de 29 vehicles nous i de la gratuïtat absoluta en el servei de transport urbà. A més, també tindran a la seva disposició la nova estació central que, ubicada a l’actual aparcament de Battestini, permetrà reorganitzar les línies, un gran estalvi econòmic i una major agilitat i millora en el servei al ciutadà.

La reforma de la mobilitat urbana quedarà completada amb la creació de nous aparcaments dissuasius en els accessos a Tarragona, així com amb la reordenació del trànsit a l’avinguda Roma. Segons el pla previst, els autobusos i taxis circularan pels carrils exteriors de la coca central, mentre que els vials laterals seran alliberats per al seu ús per part de vehicles particulars.

Begoña Floria farà una roda de presentacions del projecte als ciutadans dels diferents barris que començaran amb caràcter immediat, també es reunirà per informar els treballadors de l’EMT i diversos col·lectius com les organitzacions empresarials i col·legis professionals, sindicats, partits polítics, ATM, la comunitat científica i la URV. “La voluntat del govern municipal és que el conjunt de la societat tarragonina conegui i faci seu el projecte, perquè aquest és un projecte de ciutat”, explica Floria.

Al respecte dels estudiants de la URV, que havien demanat la gratuïtat, es podran beneficiar d’ella els que estiguin empadronats a Tarragona, ja que la mesura no és universal, sinó destinada als empadronats.

Redacció – ACN