.

La ciutat de Reus ha estat designada Ciutat del Bàsquet Català 2019, segons han confirmat aquest dimecres la Fundació del Bàsquet Català i la Federació Catalana de Bàsquet. L’alcalde, Carles Pellicer, i el regidor d’Esports, Jordi Cervera, han agraït als responsables d’aquestes entitats la confiança en Reus i han avançat alguns detalls dels esdeveniments que s’han programat per a l’any vinent a l’entorn d’aquest esport, que és un dels més arrelats a la ciutat, el segon en nombre de llicències fe derades o escolars al municipi i el primer esport entre la població femenina.

El vicepresident primer de la Fundació del Bàsquet Català i de la Federació Catalana de Basquetbol, Enric Sans, ha destacat la bona proposta que ha ofert Reus tant pel que fa a activitats programades com quant a instal·lacions i escenaris en què es desenvoluparan. En aquest sentit, ha suggerit a l’Ajuntament de Reus que la programació inclogui també un vessant cultural a més de l’esportiu, una faceta que el regidor d’Esports ha assegurat que es tindrà present amb diferents esdeveniments en els quals s’està treballant.

A la presentació també hi ha assistit el vocal de la Fundació i de la Federació Catalana, Jordi Llaberia, així com representants de diferents clubs i entitats que participaran durant tot l’any en els esdeveniments.

L’alcalde ha remarcat la tradició de la pràctica del bàsquet a Reus i ha destacat que la Ciutat del Bàsquet Català 2019 serà en gran part possible per la implicació dels clubs i entitats, com ara el Reus Deportiu, el Ploms, el Pare Manyanet, La Salle, el Joan Rebull, el Puigcerver, el Club Bàsquet cadira de rodes Costa Daurada i el Consell Esportiu del Baix Camp, a tots els quals ha agraït la seva participació i compromís amb aquesta iniciativa.

A la ciutat de Reus hi ha a hores d’ara 502 dones federades i 477 homes federats. La resta de llicències són escolars o de competició de lleure, fins a un total de 1.717 persones (1.016 homes i 701 dones).

Activitats

La Ciutat del Bàsquet Català 2019 suposa per a Reus una nova oportunitat per treballar l’esport des dels valors i des de les accions que fomenten la cohesió social i la promoció de la salut. En aquest sentit, en la programació destaquen tres eixos de treball a l’entorn de la formació, el bàsquet femení i les activitats populars a l’entorn d’aquest esport.

Entre les propostes que es portaran a terme hi ha competicions de bàsquet al carrer, competició de bàsquet 3×3 de comunitats educatives (dins la 37ª edició de l’Olimpíada Escolar), la jornada “Bàsquet femení català: present i futur”, l’exposició “100 anys del bàsquet català: del pati al parquet”, una recreació de bàsquet a l’antiga, les finals nacionals de bàsquet dels jocs esportius escolars de Catalunya, una festa del bàsquet al carrer (amb activitats de promoció del bàsquet per a totes les edats), bàsquet a la fresca (juliol), una competició amistosa entre les seleccions femenines de Reus i equips convidats de tot Catalunya (en categories aleví, infantil, cadet, juvenil i sènior), un curs d’iniciació a tècnic d’Esport centrat en l’arbitratge en edat escolar, la vinculació amb les Jornades Nacionals de la Federació de Medicina de l’Esport i una jornada de bàsquet inclusiu.

La programació ha inclòs també tots aquells trofeus i tornejos que s’organitzen a Reus de manera ordinària i que tenen molta tradició i rellevància en l’àmbit del bàsquet, com poden ser les XII Hores de Mini Bàsquet Germà Ramon, el Mare Nostrum Cup Ciutat de Reus, el Torneig Diego Rubio de Bàsquet, el Torneig de seleccions territorials infantils, la diada del bàsquet de l’Escola Puigcerver o el trofeu de bàsquet en cadira de Rodes del CB Costa Daurada.

Parc de Nadal i Olimpíada Escolar

Tant el Parc de Nadal 2018-2019 com l’edició 2019-2020 també es faran un important ressò d’aquest esdeveniment i integraran activitats especials vinculades al bàsquet. El Parc de Nadal que comença el pròxim 27 de desembre inclourà la presentació de la Ciutat del Bàsquet Català Reus 2019. I el mateix passarà amb l’edició de l’Olimpíada Escolar 2019.