Cambrils dedica les últimes jornades gastronòmiques de l’any a un plat típic de la vila molt arrelat a la seva tradició marinera, com demostra el lema turístic històric “Sol, marinada i romesco”. Del 23 de novembre al 9 de desembre, un total de 22 restaurants oferiran menús tancats de diferents preus basats en el romesco en salsa freda o plat cuinat.
La sisena edició de les jornades arriba amb creacions de restaurants de diferents estils, que van dels plats més tradicionals als més innovadors. Esfera de rap i alga nori amb romesco de wasabi, musclos al vapor a l’aroma d’api amb romesco, romesco fred deconstruït amb bacallà o caldereta de rèmol amb romesco i gambes són algunes de les propostes d’enguany. Els menús es poden consultar en aquest enllaç.
A més, com a novetat, s’ha organitzat un showcooking per aprendre a cuinar a cuinar el romescat de Cambrils. Els tallers es portaran a terme el 25 de novembre i el 9 de desembre al local social de Cambrils SocietasCoqvinaria. El preu de l’activitat és de 20 euros i les inscripcions es poden fer al telèfon 633 242 480.
L’activitat consistirà en preparar la variant de la salsa de romesco segons la recepta tradicional dels mariners de Cambrils. El taller començarà amb una breu explicació de com es realitza el conreu en els camps d’oliveres ecològiques i un tast d’olis de diferents productors i zones per apreciar les característiques de l’oli i reconèixer què podem trobar en cadascun d’ells.
Després d’aquesta introducció, es realitzarà la demostració de l’elaboració del romescat de Cambrils i una degustació amb una copa de vi o cava. Les persones participants rebran com a obsequi un petit pot de salsa de romesco amb la llista dels ingredients necessàries per fer-la.
Les jornades del romesco estan organitzades pel Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació d’Empresaris de l’Hosteleria de Cambrils (AEHC).
Les arrels de la cuina de Cambrils
Els menús enromescats reivindiquen les arrels de la cuina de Cambrils amb l’objectiu de promocionar els productes de proximitat de la terra i el mar de la mà de cuiners d’alt nivell, donar a conèixer el territori i desestacionalitzar la temporada turística potenciant un dels sectors de l’activitat econòmica més dinàmics i amb més potencial de creació d’ocupació i generació de riquesa.
Els orígens de la cuina cambrilenca es remunten a èpoques molt antigues. El mateix terme romesco ve del mossàrab que significa barrejar i remenar coses diverses. És un concepte que encaixa a la perfecció amb el patrimoni gastronòmic de Cambrils, on s’ha desenvolupat una d’aquestes aplicacions que denominem romesco de peix, convertint amb els anys aquest plat en una de les icones de la nostra tradició culinària.
Equip de redacció