.

Pla mitjà del comissionat del govern espanyol per les obres del corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, al costat de la presidenta de la Cambra de Tarragona, Laura Roigé, i del de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà. Foto: ACN

La posada en marxa de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani, que s’esperava per abans de final d’any, no serà una realitat fins la primavera vinent. La doble via d’ample ibèric en aquest tram ja està enllestida, però segons el comissionat del govern espanyol per les obres del corredor, Josep Vicent Boira, encara no es posa en servei perquè l’Agència de Seguretat Ferroviària hi està fent les comprovacions pertinents i, alhora, s’estan formant els maquinistes que operaran a la instal·lació. D’altra banda, Boira ha avançat que Foment preveu adjudicar en breu les obres d’instal·lació del tercer carril entre Castellbisbal i Martorell, l’únic dels trams entre Castellbisbal i el nus de Vila-seca (Tarragonès) que està pendent de licitació.

La variant de Vandellòs ja està completament acabada i podria entrar en servei a la primavera, un cop rebi el vistiplau de l’Agència de Seguretat Ferroviària, segons ha pronosticat Boira. La infraestructura s’ha configurat provisionalment en doble via d’ample ibèric, però amb travesses polivalents per moure els rails a l’ample internacional un cop s’enllesteixi el conjunt del corredor.

La variant assumirà els trens que ara passen pel tram de via única de la línia de la costa, que es desafectarà i s’haurà de desmantellar fins a Salou-PortAventura, segons preveu la declaració d’impacte ambiental del projecte. La variant connectarà amb la línia del TAV a l’estació del Camp de Tarragona i permetrà escurçar els trajectes entre Barcelona, València i Alacant en uns 30 minuts. Per permetre que els trens circulin per la línia del TAV en ample internacional i per la variant en ample ibèric, però, s’hauran d’aturar a l’intercanviador de la Boella.

En paral·lel, el Ministeri de Foment centra ara els esforços en la instal·lació del tercer fil entre Vila-seca i Castellbisbal, uns treballs pensats per permetre la circulació de trens de mercaderies en ample mixt -ibèric o internacional-. El tram més endarrerit és el Castellbisbal-Martorell, però el ministeri ja coneix les ofertes econòmiques presentades i adjudicarà les obres en breu, segons Boira. El comissionat del govern espanyol ha assenyalat que aquest tram és “la porta d’Europa” i és indispensable per connectar la línia ja feta cap al nord amb el tercer carril que s’està instal·lant a la banda sud, entre Martorell, Sant Vicenç de Calders i Vila-seca.

A curt termini, doncs, els trens de mercaderies es veuran abocats a passar pel litoral de la ciutat de Tarragona i els trens de passatgers de mitjana i llarga distància ho faran per l’interior. El territori ha plantejat la recuperació de l’antiga línia Reus-Roda per desviar les mercaderies. A més, també s’ha reclamat un enllaç entre la línia de la costa -un cop tingui instal·lat el tercer carril- i la línia del TAV per disposar de trens d’altes prestacions al centre de Tarragona i reduir el temps de trajecte a Barcelona.

L’estació intermodal a Reus no entra en els plans de Foment

En el marc d’una conferència a la Cambra de Tarragona, el comissionat també ha confirmat que la reivindicada estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus “no està considerada en aquests moments dins dels projectes del Ministeri de Foment”. En un comunicat posterior, la Cambra de Reus ha advertit que això és “un altre error històric” en el disseny ferroviari del Camp de Tarragona i ha tornat a demanar “unitat d’acció” al territori. L’ens constata que, sense estació intermodal, la nova estació de Cambrils assumirà la centralitat ferroviària i posa en dubte si està ben dimensionada i té els serveis necessaris per actuar com a tal.

D’altra banda, Boira ha avançat que la connexió entre la variant de Vandellòs i la línia del TAV a l’entorn de l’estació del Camp de Tarragona es va enllestir a l’octubre. En aquest sentit, Boira ha opinat que l’enllaç permetria oferir un servei ferroviari entre València, Lleida i Saragossa, si Renfe ho considera oportú.

El comissionat del govern espanyol per les obres del corredor mediterrani també ha explicat que el seu equip treballa en un estratègia de desenvolupament logístic associat a ports i terminals intermodals, la qual cosa podria beneficiar les infraestructures que han construït el port de Tarragona i la indústria química de la zona.

Durant la seva conferència, Josep Vicent Boira ha recordat que el corredor mediterrani és una reivindicació de fa 100 anys i ha insistit que, al seu criteri, aquesta infraestructura és “el millor instrument per acabar amb l’Espanya radial”. El comissionat ha admès també que el Camp de Tarragona hi té un paper molt rellevant perquè és “una de les zones de més creixement econòmic”.

ACN