.

La temporada de creuers s’ha tancat fent balanç aquest matí al Teatret del Serrallo i presentant una eina que ajudarà a centrar el debat sobre com gestionar l’arribada dels visitants a la ciutat, un tema complex que l’any vinent adquirirà una nova dimensió perquè els vaixells amb més capacitat (Costa Cruceros passarà d’operar amb un vaixell de 2.400 places a un que en té 3.500, el Costa Fortuna) atracaran diumenge i no pas divendres com fins ara, amb les derivades sobre obertures de comerç i instal·lacions patrimonials que això suposarà. Segons ha explicat el president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, els responsables del Parc Científic i Tecnològic de Vila-seca han marcat, com a novetat en la radiografia d’usos i costums dels creueristes, les àrees de calor per on es mouen a semblança de la tècnica utilitzada en les retransmissions esportives per conèixer quines són les àrees del terreny de joc més frequentades pels jugadors. Per aconseguir-ho, els tècnics han aconseguit la complicitat dels turistes, que han acceptat portar al cinturó un localitzador GPS que registra les seves passes per Tarragona així com el temps d’estada en cada punt.

L’estudi assenyala que, entre el més destacat, s’estan prop de 24 minuts a la Rambla Nova, 15 a la plaça de la Font i fins a 12 a la zona del Mercat. En definitiva, més temps que en visites a elements patrimonials i amb una especial incidència en dos punts clau. El primer és la recuperació de la plaça Corsini com element d’atracció, segons ha apuntat Andreu. El segon és l’evidència objectiva del pas per la Rambla, malgrat les queixes de les associacions de comerciants de ser pràcticament un forat negre en la promoció entre els creueristes.

Andreu ho ha relligat tot reclamant als agents polítics i econòmics de la ciutat actuacions sense dilació. “Ha arribat el moment de decidir què volem ser de grans. Si volem créixer tots haurem de donar un pas endavant”, deixava anar subtilment, per després aprofitar el fet que ja està de pas pel càrrec per ser molt més rotund: “A Tarragona a curt termini tenim problemes. En tres anys el projecte dels creuers ha crescut de manera inesperada i ara cal determinar com de preparada tenim la ciutat pel tipus de turisme que ens arriba”. Aquest toc d’avís, fet intencionadament a títol personal en presència de les regidores de Turisme i Comerç, Inmaculada Rodríguez i Elvira Ferrando, respectivament, ha vingut acompanyat d’exemples. “Comencem a tenir queixes de la manca d’autobusos per garantir la mobilitat dels creueristes”. En aquest sentit, el 82% de la despesa dels creueristes que van per lliure és en transport (shuttles, el trenet i taxis). I detalls com aquests són importants, tal com ha argumentat Andreu, per no perdre l’interès d’un món empresarial com el dels creuers, “que pren decisions molt a curt termini. L’any passat el mes de juny Costa Cruceros ens va dir que l’any vinent vindrien amb un vaixell de més capacitat, com ens podrien haver dit que no venien més”, deixava caure el responsable de l’Autoritat Portuària en un intent de provocar reaccions.

Tanmateix, tant Rodríguez com Ferrando han rebut el missatge i han posat damunt la taula les estratègies que les seves àrees han dut a terme. La primera ha recordat que enguany el Patronat que ella presideix ja es va moure en conèixer que un del screuers arribava en diumenge per habilitar l’obertura d’algunes zones patrimonials i la segona ha volgut ser “honesta” amb els comericants afirmant que “no serà fàcil” articular solucions de cara al 2019. Ferrando ha recordat que ja es troba en marxa una iniciativa anomenada Zona d’Acolliment de Creueristes (ZAC), en la qual estan integrats fins a 41 establiments que paguen una quota, obren els diumenges en que atraquen vaixells i reben serveis d’assessorament i cursos d’idiomes per als dependents. “El fet que l’any vinent s’esperin 24 creuers en diumenge, i en una desestacionalització que abasta des de març fins a novembre, ha de fer que el comerç de la ciutat s’ho prengui com un repte immediat”. Alhora, la consellera ha reconegut que les dades reals sobre l’estància dels creueristes per la Rambla ajuda a desfer les “sensacions” sobre una hipotètica desatenció del comerç de la zona.

El problema, però, és que cada àrea del departament implanta estratègies pròpies sense que n’hi hagi una de comuna. A preguntes dels periodistes, tant Rodríguez com Ferrando s’han pronunciat sobre la possible constitució d’una taula on estiguessin representants Turisme, Comerç i també Patrimoni. Al capdavall no cal oblidar que el 21,3% de la despesa que fan els creueristes que no contracten excursions és en equipaments culturals. “la feina de cooperació ja la fem, però sí que seria possible una via de treball” en aquesta direcció, reconeixien les dues conselleres.