El 9 de novembre va atracar al Port de Tarragona el darrer creuer d’una temporada que ha sumat 57 vaixells (dos per damunt dels que es preveien). En total, un 54% més dels seduits l’any passat (37) per un projecte que tenia molt de visionari a les seves beceroles i que apunta per l’any vinent superar barreres psicològiques arribant als 110.000 visitants, transportats en 65 creuers (un 14% més dels d’enguany).
Poc menys d’una setmana després de tancar la paradeta era temps de balanç, que ha fet públic aquest matí l’encara president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu (el relleu per Josep Maria Cruset es concretarà en unes tres setmanes), tot just minuts després de la finalització de la reunió de la Taula de Creueristes, on es troben representats els ajuntaments de Tarragona i Reus, els patronats de Turisme de la Diputació i de la ciutat de Tarragona, PortAventura, la URV i la Cambra de Tarragona.
L’impacte econòmic dels passatgers d’aquest 2018 al conjunt del territori ha estat de fins 7,3 milions d’euros, quatre milions d’euros més que l’any passat (3,9 milions). Una dada elaborada aplicant l’estàndard de 65 euros de despesa per passatger en trànsit i 110 euros pels que embarquen o desembarquen a Tarragona. I en aquest escenari estadístic, el número de visitants s’ha incrementat un 91% respecte als del 2017 en una forquilla cada cop mes desestacionalitzada que abasta ja de març a novembre. S’ha passat de 51.400 a 98.100, dels quals 76.000 ho eren de trànsit i els 22.000 restants d’embarcament i desembarcament.
La xifra global final supera la previsió inicial, que era de 80.000 passatgers, i té una lectura afegida: “El 75% han estat transportats per Costa Cruceros”, ressaltava un Andreu que també ha deixat clar que busquen allunyar-se del risc del monocultiu. “Treballem en la línia de diversificar i aconseguir que altres companyies grans apostin també per Tarragona”, ha precisat. Tanmateix, l’impacte en tots els àmbits d’aquesta empresa italiana és tan innegable (els creueristes transalpins lideren el rànquing de nacionalitats disparant-se de 19.000 a 32.000 i la presència d’un públic familiar ha desplaçat la mitjana d’edat dels visitants a la franja predominant d’entre 45 i 55 anys) com el seu grau de satisfacció amb Tarragona. Per l’any vinent ja han anunciat que portaran a la ciutat un dels seus vaixells insígnia, el Costa Fortuna, amb una capacitat per a 3.470 passatgers, en comptes del de 2.400 d’aquesta temporada.
Dins d’un quadre que certifica “l’encert i el bon funcionament del projecte dels creuers”, la radiografia efectuada pel Parc Científic i Tecnològic de Vila-seca ha ofert claus per definir els debats oberts sobre com ajustar engranatges de cara a treure rendibilitat a la presència dels creueristes. El 93% visita el territori i només un 7% Barcelona o voltants. Andreu ha deixat clar que “no som una sucursal de Barcelona tal com s’havia pronosticat en un principi. Ens hem de treure de sobre l’efecte Calimero que fa que ens diguen sempre que no som ningú i no tenim res a oferir. Quan som capaços d’obrir-nos i ensenyar qui som, agradem”. Pel que fa a la despesa, la gran majoria gasten en transport -un 82%-, mentre que la meitat compren records i roba, i consumeixen en bars i cafeteries. De mitjana, la despesa és de 26,6 euros per persona, una xifra que es manté respecte l’any anterior.
La dada de la destinació de les excursions contractades per aquells que no van per lliure ajuda a concretar detalls. Fins a 6.600 creuristes van escollir Tarragona ciutat, mentre que 2.724 van comprar el pack conjunt de Reus i Cambrils com a punts més destacats. La resta es diversifica bastant, i es pot passar dels 1.800 visitants a Port Aventura i Ferrari Land als 1.500 de Poblet i voltants i als gairebé mil que van optar per les platges de Salou i Cambrils. Un repartiment territorial plural que, segons Andreu, també compleix un dels principals objectius de l’aposta pels creuers. El grau de satisfacció també figura entre els elements que han de fer treure pit, perquè se situa en 8,2 punts sobre deu.
Que els números resultants donin significat a una aventura apassionant però sempre incerta (el president del Port ha donat un bany de realisme recordant que “de la mateixa manera que una temporada et poden venir 65 vaixells en una altra te’n poden vindre tres” en un món tant dinàmic com els dels creuers) ha estat ressaltat pels presents a la roda de premsa. Andreu s’ha mostrat satisfet pel creixement sostingut de l’activitat i ha destacat que la taula estratègica ha esdevingut “l’autèntic motor” del projecte. La regidora de Turisme de Tarragona, Inmaculada Rodríguez, ha subratllat que els creuers reforcen la ciutat com a marca turística i ajuden a crear nous prescriptors. Per la seva banda, la regidora de Projecció de Ciutat de Reus, Montserrat Caelles, ha refermat el compromís del consistori en el projecte i ha destacat que el port s’ha convertit en un dels actius turístics de la capital del Baix Camp.
J.Siré
Equip de redacció