.

Imatge de la sala de cerimònies del Tanatori de Tarragona. Foto: Sílvia Jardí

El Tanatori de Tarragona ha obert una nova etapa amb un canvi profund de filosofia que es comença a traducir amb la prestació de més serveis d’atenció al dol, en la incorporació de noves tecnologies i amb l’aposta de modernitzar les seves instal·lacions.

Per primer cop, a través d’un conveni amb l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona, s’ha començat a formar docents perquè puguin atendre aquells nens que han patit la mort d’algú estimat. D’altra banda, s’ofereix a les famílies un servei amb psicòlegs especialistes en la pèrdua.

L’Empresa Mixta de Serveis Fúnebres Municipals de Tarragona proposa cerimònies d’homenatge a la vida, amb música o fotografies, per intentar que el comiat sigui reconfortant. Per últim, el tanatori permet enviar el condol virtualment, a través del web, des d’on també es poden comprar corones de flors.

Els canvis, que incorporen la modificació de la imatge corporativa després de 25 anys d’existència de l’empresa, coincideixen amb el canvi de gerència al tanatori, que ha assumit la tortosina Clara Viñas en substitució d’Ignasi Puig. Viñas ha explicat que les modificacions en els serveis responen a un canvi generacional i també de la societat respecte a la mort.

El subdirector de Funespaña, José Vicente Aparicio, ha explicat que el servei funerari “implica alguna cosa més, més enllà de transportar una persona que ha mort i preparar-la sanitàriament”. “La família necessita que li traiem l’angoixa en un moment dur; intentem que la situació difícil es vagi normalitzant”, ha concretat Aparicio, que diu que això ho ofereixen a través de la personalització del servei i també del respecte a la diversitat. “Cada persona viu la mort d’una manera diferent i hem de tenir les eines perquè cadascú s’acomiadi exactament com ell vol i com la família necessiti”, ha dit.

Es tracta d’un canvi de filosofia que s’està aplicant a tots els empleats del centre, de manera que s’adecuï als nous temps, que reclamen transparència, sostenibilitat i tolerància amb les diferents formes d’acomiadar els difunts que té la societat, a la vegada que entrar en el món digital prestant cada cop més serveis via web, de de cartes de condol a contractació de serveis.

D’esquerra a dreta, Clara Viñas, Mariano Herráiz, José Vicente Aparicio i José Luis Martín. Foto: Tarragona21

Aquesta filosofia inclou obrir l tanatori a la societat i als mitjans de comunicació com s’ha fet avui trencant un tabú i fent la presentaió de la nova etapa amb un esmorzar en un lloc tan poc habitual com un tanatori.

Per tot plegat, ofereixen cerimònies d’homenatge a la vida, amb la música que escullin i el material audiovisual que els facilitin. D’aquesta manera, ha explicat la nova gerent, Clara Viñas, es “enalteix el seu pas per la vida”: des del seu naixement fins a celebracions, el casament o l’arribada d’un fill.

Entre els nous serveis, hi ha un Servei d’Atenció al Dol, amb psicòlegs especialistes en la pèrdua, fruit d’un conveni entre l’empresa i la delegació de Tarragona del Col·legi de Psicologia de Catalunya. Se’ls ofereix als familiars que hagin estat usuaris de l’Empresa Mixta de Serveis Fúnebres Municipals de Tarragona en els últims sis mesos.

Amb la intenció de canviar la idea de la mort, i pensar-la com un fet més de la vida, el Tanatori ha iniciat uns cursos dirigits a mestres perquè els nens que hagin patit la pèrdua d’un familiar puguin rebre l’atenció adequada per normalitzar-ho. De moment, 28 docents segueixen el taller, anomenat ‘La mort visita l’aula’, mentre que 11 persones ho fan al de ‘Com expliquem la mort als alumnes amb diversitat funcional o amb processos de malaltia’. L’empresa també proposa contes infantils per explicar la mort als més petits.

La gerent del Tanatori de Tarragona, Clara Viñas, en roda de premsa. Foto: Sílvia Jardí

El tanatori també ha mostrat el seu compromís amb el medi ambient, tot garantint el criteri de selecció en els proveïdors i assegurant que facin una tala d’arbres controlada per confeccionar els fèretres. D’altra banda, s’asseguren que les incineracions es produeixen sempre amb un fèretre ecològic.

Canvis en les instal·lacions

Pel que fa a les instal·lacions, s’ha adequat la recepció, la cafeteria i les sales de vetlla, per dotar-les de més intimitat i calidesa. També s’ha incorporat WiFi. L’empresa vol continuar invertint-hi per fer més millores, però descarta fer noves sales de vetlla. Consideren que no és necessari amb el nombre de morts anuals a la ciutat -1.100 difunts el 2017.

El tanatori estrena una pàgina web més completa, accessible i amb més serveis. A la pàgina apareixen les persones difuntes i es pot veure la sala de vetlla, a més de permetre enviar notes de condol virtualment, que després es fan arribar a la família, o fer una ofrena. També es poden adquirir joies dissenyades per posar una part de les cendres dels difunts i portar-les com a record permanent o comprar llibres que ajuden a entendre la mort.

El cost dels serveis funeraris a Tarragona parteix d’un mínim de 1.500 euros més el 21% d’IVA, segons han especificat des d’Emserfumt. En aquest sentit, el subdirector de Funespaña ha fet una crida perquè els serveis estiguin exempts d’IVA o comptin amb un IVA reduït.

A Espanya, el 40 per cent dels difunts són incinerats, una xifra que se situarà en un 60% en 2025. Això comportarà canvis en el dimensionament dels cementiris. Funespaña aposta clarament per anar reconvertint els cementiris en espais menys tristos, carregats de pisos amb nínxols, i més actualitzats, jugant amb espais ajardinats, enterraments sota arbres o la creació de llacs amb fauna, com fa en algunes poblacions espanyoles.