El president de la SAE Nàstic, Josep Maria Andreu, ha confirmat avui en la junta general d’accionistes que el Nàstic ha entrat en número blaus i ha deixat enrera el deute heretat en 2012. Les ampliacions de capital, fins i tot estant a Segona B, han estat la clau per superar una crisi molt complicada.
Andreu ha anunciat que treballant amb “el màxim rigor i responsabilitat econòmica”, des de “juny 2012 s’ha fet un esforç important, superant una situació dificilíssima, amb 10 milions d’euros de pèrdues i un endeutament de set milions. El nostre deute avui és zero”. Els accionistes han aprovat per unanimitat totes les xifres sotmeses a votació, tant de l’exercici 2017-18 com de l’actual i la gestió de la junta.
Com ha estat possible aquest canvi de tendència? Generant “4,2 milions d’euros de beneficis les últimes temporades, amb ampliacions de capital de 3,3 milions. Això ha fet possible la liquidació del deute, arribar a 1,6 MEU de beneficis, 700.000 euros d’hamortitzacions, i un benefici net de 675.000 euros destinat a rebaixar el deute” i una amplició de capital de 195.000 euros la darrera temporada.
El pressupost de la present temporada fixa 717.000 euros de superàvit i una ampliació ja acomplerta. La societat disposa de 880.000 euros en fons propis i un capital de més de sis milions d’euros. Andreu ha subratllat que “el Consell d’Administració seguirà treballant amb la màxima il·lusió i compromís”.
En la valoració esportiva, Andreu ha qualificat la temporada passada de “difícil i complicada” amb “molt de patiment fins l’última jornada”, i amb quatre entrenadors que van desfilar per la banqueta. El 30 de juny acabava la vinculació esportiva amb Promosport, iniciada en 2013, recordava Andreu.
L’actual temporada és la quarta a La Liga 1,2,3 , “fet que només s’havia aconseguti dos cops en la història grana”. Es va decidir donar continuïtat a Gordillo a la banqueta en la nova temporada, però es va prendre “la difícil decisió” de fer un canvi pels pocs punts assolits en l’actual temporada. Andreu ha lloat l’arrencada d’Enrique Martín: “Amb la victòria davant l’Oviedo, ha fet tornar a vibrar l’afició. Estem convençuts que seran capaços de canviar la dinàmica dels darrers anys”, ha dit sobre el planter.
Andreu ha expressat un desig: “Esperem fer realitat aquesta temporada la Ciutat Esportiva de l’Anella Mediterrània, una aposta molt important per al futbol base, que suposa 300.000 euros del pressupost cada temporada”. El president ha mostrat l’orgull de la directiva per la reapertura de la botiga del Nàstic en un lloc emblemàtic i ha confirmat l’entrada del Nàstic al mercat xinès, amb la incorporació en un 5% d’accionariat d’una empresa -Influence Chain- que a la vegada és patrocinadora de l’entitat.
A mig termini, en sis mesos o un any, es vol implantar el model Nàstic en dos col·legis de Xangai.
Les xifres de l’actual temporada
El director general del Nàstic, Lluís Fàbregas, ha estat l’encarregat de detallar les xifres d’ingressos i despeses. Per a l’exercici actual s’ha emmirallat en la “prudència”. Els ingressos més destacats són aquests: 1,3 milions en abonats, 5,8 milions en televisió, 600.000 euros en comercialització, 780.000 per publicitat, 1,1 MEU en subvenció i 1,5 milions en venda de jugadors. El total d’ingressos pressupostat és de 12,3 MEU, 763.000 euros menys pel diferencal de venda de futbolistes. En despeses, suma 11,6 MEU.
El deute històric de 7 milions d’euros (“1.185 milions de pessetes”, ha dit gràficament Fàbregas) s’ha solventat en sis anys, “una llosa que hem hagut de patir”, a més a més, amb un cost financer superior als dos milions d’euros. Tot ha sumat 9,5 milions d’euros de deute final. “Teníem aquest deute estan a Segona B”.
A 30 juny de 2018, s’ha fet una ampliació de capital de 500.000 euros i vendes d’1,4 milions d’euros. Això suma 1,9 milions, superior al deute que hi havia. “Avui, el deute de la SAD és zero i amb un fons de 100.000 euros”. El deute s’ha sanejat perquè “la gent ha cregut en l’escut, posant 3,3 milions d’euros de les seves butxaques”. “A Segona B també es va posar diners, 700.000 euros una temporada i després 300.000”.
Andreu i Fàbregas han subratllat l’actuació positiva de Promosport i l’han defensat davant alguns accionistes. Andreu ha reconegut que “des que va marxar Vicente Moreno no hem encertat amb els entrenadors”. El punt d’inflexió amb Promosport, amb qui hi havia una molt bona relació, va ser el partit amb el Sevilla B a fora i abans amb la derrota d’un Lorca que ja era a Segona B. Després de diverses derrotes, a Sevilla “va petar” tot: “Es a produir un desgast per part de les dues parts quan es va demanar un canvi d’entrenador i no es va produir”. Andreu busca ara “l’estabilitat en el projecte esportiu amb Enrique Martín”.
Els accionistes també han preguntat sobre el regal d’entrades al final de temporada. Andreu ha afirmat que “només es fa als socis en moments puntuals” i a les empreses patrocinadores. Altres accionistes han felicitat el Consell d’Administració per les xifres econòmiques “i també per l’apartat esportiu”.
Competir amb pressupostos molt més elevats
“La Segona Divisió ha canviat molt els últims anys i és molt complicada. Una sèrie d’equips tenen 12 milions d’euros de pressupost més que la resta, i set més, el doble de pressupost”. El Nàstic se situa el cinquè per la cua. Per visualitzar on és el Nàstic, Andreu ha posat com a exemple el jugador Tejera: “L’Oviedo li va oferir el doble del que cobrava aquí, 500.000 contra 250.000 euros”. “L’Sporting té 22.000 socis, per 28.000 l’Oviedo”. Els millors jugadors “volen anar als tres millors equips, que són els que poden pagar i poden pujar a Primera. Això dificulta fitxar els millors jugadors”. El Nàstic té “un bon equip, consensuat amb els tècnis i amb l’entrenador, que no ens ha demanat cap jugador”. “Portem dues temporades patint moltíssim”, ha destacat, i ha negat una manca de responsabilitat en matèria esportiva.
El secretari del Consell, Javier Balañà, al seu torn, anunciava que aquesta era la junta amb una major assistència d’accionistes, amb el 84 per cent representat, enfront el 73 per cent de la temporada passada. També s’ha homenatjat tres socis que enguany complien 50 anys amb el carnet. Es tracta de Joan Lluís Prats, Joan Menasanch i Miquel Sevil, i s’ha tingut un record per a Josep Maria Grau.
J. Garcia
Equip de redacció