Sectors del PSC perfilen la creació d’un corrent intern “catalanista i federalista”, liderat pel diputat tarragoní Carles Castillo, que podria veure la llum pròximament sota el nom de “Juliol del 78”, amb el repte d’atreure antics votants del partit, segons han avançat fonts socialistes, informa EFE.
Aquest ressorgiment de la branca més catalanista del PSC s’està gestant dos anys després que desapareguessin del mapa orgànic del partit els seus dos exponents més importants, Avancem i Agrupament Socialista, que fins al 2014 van ser els principals corrents crítics interns, presents fins i tot a la cúpula de la formació.
Ara, sectors del PSC impulsen la creació d’un corrent que, segons fonts coneixedores de la iniciativa, naixeria amb un perfil “catalanista, federalista i marcadament d’esquerres”, molt crític amb “l’acostament” en alguns moments del partit a l’entitat Societat Civil Catalana.
A més de Carles Castillo, també formarà part del corrent el regidor socialista a l’Ajuntament de Torredembarra Jordi Solé, segons ha sabut Tarragona21.
Després d’estudiar diverses opcions, el nom que s’estudia com a més probable per batejar aquest corrent és “Juliol del 78”, al costat del lema “Catalanisme + Federalisme”, que fa referència directa a la data de fundació del PSC -16 de juliol del 1978-, un partit que precisament va celebrar aquest estiu el seu 40 aniversari.
El diputat del PSC al Parlament Carles Castillo és també la persona que compta amb més números per a liderar l’esmentat corrent intern, després que, segons diverses fonts consultades, hagi rebut múltiples suports de càrrecs territorials i locals socialistes -sobretot a la província de Tarragona, de la qual ell n’és diputat-, animant-lo a fer aquest pas.
Castillo va ser, el passat 1 de març, el primer càrrec socialista que va visitar un dels dirigents independentistes empresonats, en aquell cas Oriol Junqueras, a la presó madrilenya d’Estremera, cosa que va fer a títol personal i per raons “d’humanitat”, a causa de la relació personal que tots dos van travar al parlament català.
De declarat perfil d’esquerres i catalanista, Castillo (Tarragona, 1975) és diputat al Parlament des de la passada legislatura: es va estrenar com a cap de llista del PSC per Tarragona a les eleccions catalanes del 2015 i, en les del 21 de desembre del 2017, va ocupar el número dos de la llista del PSC-Units en aquesta demarcació, en les quals va aconseguir ser reelegit com a diputat.
Ell serà amb tota probabilitat l’encarregat d’encapçalar el nou corrent del partit, una iniciativa que en tot cas encara manca d’estructura definida i d’un calendari de constitució, cosa que els seus promotors esperen anar portant a terme en pròximes setmanes i mesos.
Des del punt de vista catalanista, “Juliol del 78” es mostrarà crítica amb “l’acostament” del PSC els últims anys a Societat Civil Catalana, entitat que va organitzar després de l’1-O multitudinàries manifestacions contra la independència, amb presència de destacats dirigents de Cs, PP i PSC, com el líder socialista, Miquel Iceta.
Esperit catalanista del PSC
El repte és que el sorgiment d’aquesta corrent serveixi per remarcar “l’esperit catalanista” del PSC i així poder recuperar antics votants catalanistes desencantats amb el partit, així com penetrar en regions del territori català on habitualment els socialistes tenen més dificultats, segons les citades fonts.
Però no només el catalanisme serà l’eix fundacional d’aquest corrent, sinó també el caràcter clar d’esquerres, així com el federalisme, per fer pedagogia al respecte i que no quedi simplement com una “paraula buida”.
El nou corrent que s’està coent prendrà així el testimoni d’altres que es van activar fa anys però que es van acabar desvinculant o diluint després d’una dura crisi interna que va culminar amb l’abrupta dimissió de Pere Navarro el 2014 com a líder del PSC i la posterior arribada d’Iceta, que va pacificar el partit i va estabilitzar la seva caiguda electoral.
Va ser precisament a l’estiu del 2014, després d’aquella crisi, quan el corrent crític Avancem, que liderava l’exalcalde i exdiputat Joan Ignasi Elena al costat d’altres dirigents socialistes com Fabian Mohedano o Jordi del Río, va trencar amb el partit i es va constituir com una nova formació, que va acabar concorrent a les eleccions del 2015 integrada a la candidatura de Junts pel Sí al costat de CDC, ERC, Demòcrates de Catalunya o Moviment d’Esquerres.
Un altre corrent catalanista era Fòrum Cívic-Agrupament Socialista, impulsat per l’exconsellera Marina Geli, l’exalcalde de Lleida, expresident del PSC i actual ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, l’exeurodiputada Maria Badia i l’exdiputat Daniel Font.
Però aquells corrents van acabar diluint-se amb la marxa del partit de pesos pesants com Geli, Badia, Antoni Castells, Montserrat Tura o Joaquim Nadal, així com també pel suport que tant Àngel Ros com l’exlíder del PSC Raimon Obiols van donar a Iceta quan es va postular com a primer secretari.
Equip de redacció