El proper dijous 25 d’octubre, Tarragona, Patrimoni de la Humanitat, esdevindrà un punt de trobada entre diverses ciutats del món amb la 1ª Jornada Smart Heritage City, que comptarà amb més d’un centenar d’inscrits, sobretot de l’àmbit municipal.
Amb el títol ‘De proyectos a realidades’, la cita a l’Antiga Audiència s’allargarà entre les 9.30h i les 19h i serà una oportunitat perfecta per a reflexionar, conèixer i connectar amb altres projectes i realitats d’arreu del món pel que fa al tractament i projecció del Patrimoni Històric a partir de la tecnologia, la gamificació i, en definitiva, la innovació.
I és que a l’era tecnològica en la qual vivim, i en ple segle XXI, Tarragona ha de ser un motor d’innovació en tots els àmbits i un dels més importants és l’aplicació intel·ligent de les polítiques públiques. De fet, és la base i objectiu de la Fundació Tarragona Smart City que recentment ha esdevingut Smart Region amb la incorporació de Reus. Un pas més enllà obrint l’horitzó i apostant per una projecció i sinergies que permetin una regió intel·ligent.
D’altra banda, al terreny on podem ser més pioners i innovadors a Tarragona és amb el Patrimoni Històric que tenim. Hem destacat per exemple en projectes de realitat virtual o projeccions 3D per difondre i projectar el nostre llegat romà i els seus monuments. És el cas del projecte tarragoní d’Imageen que s’inclou a la Jornada, entre moltes altres interessants propostes que podrem conèixer.
Al final, el Patrimoni esdevé un motor de desenvolupament urbà intel·ligent tal com vol demostrar aquesta jornada que compta amb el patrocini i col·laboració de diversos agents com l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació Tarragona Smart MediterraneanRegion, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI), el Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad i la Federación de Municipios i Provincias (FEMP), entre d’altres.
També està present i darrere, el suport de la Unesco que va declarar com a Patrimoni de la Humanitat la nostra ciutat i que s’encarrega de vetllar per tal que no hi hagi degradació del patrimoni al món.
Cal tenir present que la conservació del patrimoni mundial requereix d’un esforç inversor alt, que els ajuntaments assumim amb moltes dificultats i que cal tenir molt en compte que és responsabilitat de totes les administracions. És per això que Tarragona també és pionera amb una taula de treball amb el Ministeri d’Hisenda per resoldre i treballar la situació de municipis patrimoni mundial, i disposar de major retorn de finançament per poder-hi fer front.
És important recordar sempre que de cara a generacions futures, la conservació del patrimoni és fonamental i una gran responsabilitat. En aquest sentit la tecnologia suposa una oportunitat tant per la seva projecció, com el tractament i conservació.
Equip de redacció