La Plataforma Cel Net ha posat el crit al cel perquè “les poblacions de Vilallonga del Camp, el Morell i la Pobla de Mafumet van veure’s afectades” ahir diumenge (clicar aquí) per “un fort episodi de males olors. Vora mitjanit, una pudor irritant que arribava a causar molèsties a la gola i tos, va impedir agafar el son a les veïnes de la zona”.
Segons denuncia en un comunicat de premsa, “tot i l’evidència de la problemàtica, la població no va ser alertada ni informada del que estava succeint. El desconcert va durar hores i van ser les mateixes veïnes les que van haver d’esforçar-se per aconseguir una informació que arribava amb poca certesa. Només els que van poder percebre l’olor amb evidència, van descobrir, després d’unes quantes trucades al 112, que es tractava d’una fuita no tòxica tot i que a la vegada es recomenava confinar-se a casa”.
No va ser fins hores més tard “que un comunicat oficial de Protecció Civil comunicava que es tractava d’una fuita d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes de l’empresa de tractament d’olis CATOR, d’Alcover. L’escrit confirmava la dada anterior: es descartava la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, tot i que alhora es recomenava el confinament de les veïnes de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre els Bombers de la Generalitat duien a terme les tasques de control de la fuita”.
Davant d’aquest fet, la Plataforma Cel Net “exigeix una vegada més, que es revisin els protocols de comunicació del Plaseqcat. La població ha de ser alertada de manera immediata, per una canal accessible per a tothom, amb informació clara sobre la procedència i composició de l’episodi, i un pla d’actuació definit”.
“És responsabilitat de l’Administració afegeix la nota- i de les empreses implicades vetllar per la seguretat dels habitants de la zona i no esperar que siguin els propis habitants que, depenen d’una variable de factors incontables, puguin descobrir les incidències i deduir com actuar”.
Des de la Plataforma Cel Net “requerim a l’empresa CATOR que expliqui els fets ocorreguts de manera pública. I aprofitem per denunciar i demanar informació pels recurrents episodis de males olors que origina la mateixa empresa i que causen molèsties contínuament als habitants d’Alcover i zones properes”.
Per altra banda, “recordem a la Generalitat l’urgència d’executar un pla de control integral de la qualitat de l’aire del camp de Tarragona. A hores d’ara, tot i els anys de reclamacions, ni a Vilallonga del Camp, ni al Morell, ni a la Pobla de Mafumet, tenim cap punt de control en continu de la Xarxa de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya que permeti consultar l’estat de la qualitat de l’aire durant episodis com aquest”, conclou el comunicat.
L’Ajuntament d’Alcover convoca una comissió de seguiment extraordinària
Tanmateix, l’Ajuntament d’Alcover ha convocat per aquesta setmana una comissió de seguiment extraordinària perquè l’empresa Cator pugui explicar l’incident d’aquest diumenge. El consistori vol esclarir els fets i que l’empresa Cator expliqui les mesures adoptades arran de la fuita perquè no torni a succeir un episodi d’aquestes característiques. L’incident, segon l’empresa Cator i el CECAT, va comportar la fuita d’un compost d’òxid de denil i difenil, compost inflamable amb una olor desagradable però no tòxic ni nociu. La fuita es va produir en un tram de 10 a 15 metres de canonada a la sala de calderes de la planta. La reunió d’aquesta setmana es farà amb els diferents òrgans implicats, per posar fil a l’agulla a l’incident ocasionat en aquesta empresa de regeneració i tractament d’olis usats.
Equip de redacció