.

Imatge d’arxiu d’una parella d’agents de la Guàrdia Urbana de Reus.

Segons informa la Guàrdia Urbana ded Rees, dues patrulles del cos municipal de seguretat han evitat aquest dimecres, 12 de setembre l’ocupació il·legal d’un immoble situat al número 5 del carrer de la Costa Daurada. L’actuació ha tingut lloc a les 22:41h i ha estat possible gràcies a l’avís d’uns veïns.

Quan els agents han arribat al lloc s’han trobat dos panys trencats i un a mig instal·lar. Els guàrdies han identificat a cinc persones —dues d’elles menors d’edat— com a presumptes ocupants il·legals. Finalment, els agents han senyalitzat l’immoble amb cinta policial adhesiva per evitar ocupacions il·legals, a l’espera de què la propietat de l’habitatge adopti les mesures de tancament adients. La Guàrdia Urbana ha instruït diligències judicials per un delicte d’usurpació amb danys.

El ràpid avís per part de la ciutadania davant possibles casos d’ocupacions il·legals facilita als cossos policials evitar que s’acabin materialitzant. Aquesta és una de les recomanacions recollides en el díptic editat per l’Ajuntament de Reus amb informació de com actuar, de manera conjunta i coordinada, en cas d’ocupació d’habitatges i per prevenir aquests fets. El document és el resultat de la feina desenvolupada entre la Federació d’Associacions de Veïns de Reus i l’Ajuntament. La campanya va nèixer amb l’objectiu de donar resposta a una nova demanda dels veïns en l’àmbit de la convivència detectada per l’administració en els darrers anys.

El díptic editat s’emmarca en el Protocol d’actuació en relació a l’ocupació il·legal d’habitatges elaborat pels departaments de l’Ajuntament de Reus de Seguretat Ciutadana, Arquitectura i Urbanisme, Benestar Social, Salut Pública i Població.

El díptic dóna consells sobre què cal fer en cas d’ocupació, dirigits a la ciutadania en general i als propietaris d’habitatges ocupats.

Què fer en cas d’ocupació?

  1. El propietari de l’habitatge ocupat.

Per prevenir l’ocupació:

  • Informar el veïnat i/o la presidència de la comunitat de propietaris conforme l’habitatge queda deshabitat.
  • Donar de baixa els subministraments.
  • Fer un tancament de seguretat de portes i finestres.
  • Recollir la correspondència de forma regular.

En cas d’ocupació:

  • Informar la Guàrdia Urbana.
  • Presentar denúncia.
  • Contractar un advocat/ada: Si la propietat és un particular es podrà acollir a la justícia gratuïta, si compleix els requisits exigits. En el cas que la propietat sigui una persona jurídica (empresa, entitat, etc.) no tindrà accés a la justícia gratuïta.
  1. La ciutadania
  • Informar la presidència de la comunitat de propietaris quan sospitem que pot haver-hi una ocupació il·legal.
  • Informar la Guàrdia Urbana: tel. 977 010 092, o de forma directa al 092. Presencialment: av. Marià Fortuny, 27

On adreçar-nos?

A la Guàrdia Urbana 977 010 092, o de forma directa al 092. Presencialment: av. Marià Fortuny, 27.

On podem informar-nos-en?

Oficina d’Habitatge: 977 010 071. De dilluns a divendres de 8.30 a 14:00h

Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC): 977 010 010. De 8:30 a 14:00h i de 16:00 a 18:00h, excepte divendres. A l’estiu de 8:30 a 13:30h.

Àrea de Benestar Social: 977 010 034.

Què podem aconseguir?

Evitar l’ocupació.

Iniciar el tràmit de desnonament dels ocupants.

Millorar la convivència i evitar la degradació de l’immoble i del seu entorn (comunitat, carrer, barri, etc.).

Millorar les condicions de vida de les persones que ocupen il·legalment l’habitatge.